home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nem csupán épület – lelki hajlék
Kónya-Kovács Otília
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Nem csupán épület – lelki hajlék

Bővül a muzslyai Emmausz fiúkollégium — Muzslyán, a Mária neve templomban június 5-én ünnepi, püspöki szentmise előzte meg az Emmausz fiúkollégium új épületszárnya alapkövének az elhelyezését. Msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök a szentmise keretében megáldotta a kollégium alapkövét.

A rézdobozba egy-egy kődarab került Jeruzsálemből, Jézus Krisztus sírjáról, a betlehemi barlangból, valamint Lourdesből és Fatimából. Mindehhez mellékelték még a magyar, latin, angol és szlovén nyelven írt emléklapot Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, Janez Potočniknak, a szalézi rend szlovéniai tartományfőnökének, msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspöknek és Kalapis Sztoján szalézi atyának, a kollégium igazgatójának az aláírásával.

Az Emmausz fiúkollégium jeles eseményén Répás Zsuzsanna Magyarország kormánya nevében mondott ünnepi köszöntőt.

— Az intézmény bővítésén kívül a mai napon azt a példa nélküli Kárpát-medencei összefogást ünnepeljük, melynek gyümölcse a bánáti fiatalok szeretetteljes otthona, a biztos fedél, amit a szalézi rendi szerzetesek, bolgár és szlovén atyák álmodtak meg a magyar fiataloknak, és az álmokat a szerzetesrend elöljárói továbbszőtték a püspök atya és Magyarország első polgári kormánya segítségével. A mai napon azt a természetes Kárpát-medencei összekapaszkodást, összefonódást is ünnepeljük, amelyben bolgár, magyar, szlovén és szerb egymás kezét megfogva, egymást segítve, testvéri együvé tartozását fejezi ki. „Akartok valami jót tenni? Neveljétek az ifjúságot!” — vallja a szalézi rend alapítója, Don Bosco, és vele mindazok, akik a muzslyai kollégium alapkövét elhelyezték, akik két kezükkel építették, akik létrejöttét és működését támogatták, akik hiszik és vallják, hogy közösen vagyunk felelősek fiataljainkért, és csak Isten erejében bízva tudunk lelket adni a műnek, hogy az ne csak épület, hideg, kemény kő legyen, hanem hitbéli és lelki hajlék. Olyan otthon, amelyben minden fiatal szíve érzi: jó nekünk itt lenni — mondta ünnepi beszédében Répás Zsuzsanna.

— A gondosan kiválasztott alapkő bizonyította időállóságát, hiszen erős alapra, az „élő kő”-re, a Jézus Krisztusban való hitre támaszkodik. Látjuk tehát, hogy Muzslyán a szellem már otthonra talált, s most a test, a fizikum kap kibontakozási, kitörési lehetőséget az újonnan épülő tornaterem által. Végezetül engedjék meg, hogy megköszönjem főtisztelendő Püspök úrnak, a szalézi rend vezetőjének, Sztoján és Sztankó atyának, valamennyi nevelőnek és mindenkinek, aki a bánáti fiatalok szolgálatába állt, és akik most itt, a kollégium falai között, mint ahogy Bethlen Gábor fejedelem fogalmaz: cselekednek, hogy megmaradjunk. Ősi nyelvünkben és vallásunkban, gyermekeink fényes tekintetében és a szülőföldhöz való ragaszkodásunkban. Isten áldja meg ezt a hajlékot, hogy a falak és a lelkek együtt épülhessenek az egyetlen biztos alapkőre — zárta köszöntőjét Répás Zsuzsanna.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Korsós Tamás, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Mátyus András, a Szent György Lovagrend nyugat-európai nagyprior-helyettese és még számos meghívott vendég.

A szentmise után a jelenlevők közösen elénekelték a Himnuszt, majd kivonultak a templomból, hogy elhelyezzék a kollégium épülő új részének az alapkövét. Ezzel a bővítéssel az intézmény egy tágas tornateremmel, hat szobával, egy tanulóteremmel és egy irodával gazdagodik. Ha elkészül az új épületrész, 24 diákkal többet tudnak fogadni. A  tervek szerint a fiúkollégium most épülő szárnyának átadása a jövő év derekára várható.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..