home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nem csak verseny, baráti találkozó is
Tóth Lívia
2021.07.30.
LXXVI. évf. 30. szám
Nem csak verseny, baráti találkozó is

Egy év kihagyással, a megszokottól eltérő időpontban, de ragyogó napsütésben és jókedvű főzőcsapatok részvételével — közöttük volt a Hét Nap szerkesztősége is — tartották meg a hétvégén Kispiacon a XII. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül elnevezésű rendezvényt, mely magában foglalta a Politikusok, polgármesterek, helyi közösségi elnökök és választott képviselők X., valamint a Média VIII. Grill- és Főzőversenyét is.

Az eseményre ezúttal mintegy 60 csapat nevezett be, a látogatókat kézműves-, kirakodó- és jószágvásár, pálinka- és borkóstoló, illetve mesterszakácsok által készített birka- és marhapörkölt várta.

Varbai András fő szervező, az Első Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere és a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta, az egyévnyi szünet, de főleg a járványhelyzet igencsak nagy hatással volt erre az összejövetelre is. 

— Korábban 150-160 főzőcsapatunk volt, és legalább 5000 vagy még több kíváncsiskodó sétálgatott a sátrak között. A pandémia miatt a kárpátaljai, felvidéki barátaink nem jöhettek el, Erdélyből csak egy csapat érkezett, Magyarországról pedig a megszokott 20-30 helyett 3-4. Amikor több mint egy évtizede kitaláltuk ezt az eseményt, az volt a célunk, hogy idevonzzuk a magyar közösségeket a Kárpát-medencéből, és azt a feladatot adtuk nekik, hogy mindenki a saját ételét készítse, a saját ízeit hozza magával. A kategóriák, a leves, a pörkölt, a sültek és a grill ezúttal is megmaradtak, a zsűri tagjai mind mesterszakácsok, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend tagjai.

Az étkek elbírálói később elmondták, Kispiacon elsősorban nem verseny zajlik, hanem ez egy baráti találkozó, ahol az emberek együtt lehetnek, megkóstolhatják egymás ételeit, italait. Hangsúlyozták, annak a nemzetnek, amely a múltjával nem foglalkozik, csak a jelennek él, nincs jövője, és nagyon fontos átadni ennek a nehéz, de egyúttal gyönyörű szakmának, a főzésnek a tudományát a felnövekvő ifjúságnak. Örömmel nyugtázták, hogy az eseményen több fiatal csapat is megjelent.

A finomabbnál finomabb ételek sokféle húsból, disznóból, marhából, birkából, vaddisznóból főttek, viszont egyes csapatok, közöttük a martonosi Kenyeres család, igazi különlegességek feltálalására vállalkoztak. A fehérhalszeletekre hasonlító alapanyagról kiderült, hogy az bizony üszőtőgy.  

— Birka- és disznópörkölt főtt a bográcsokban, disznókaraj, szalonna sült, emellett az üszőtőgyet panírozzuk és sütjük, valamint sárgarépát és zsályalevelet is panírozunk, utóbbit a babsaláta mellé, mely piros és fehér babból, paradicsomból, lila hagymából áll — részletezte Kenyeres Dénes, aki szerkesztőségünknek is adott kóstolót az üszőtőgyből.

A törökfalui Berze Farm szakácsai harang alatt sütötték a charolais borjúhúst — ennek a fajtának a tenyésztésével foglalkoznak —, melyet bőségesen megpakoltak káposztával és krumplival is.

A szentandrásiak kézművessört hoztak, a túrkeveiek szürkemarha-pörköltet és szürkemarha-farokból levest főztek, valamint a karikásostor-pattogtató tudományukat is bemutatták.

A színpadon a községi és a környékbeli művelődési egyesületek léptek fel, valamint a horgosi Bartók Ifjúsági Táncegyüttes műsorát láthatták az érdeklődők, emellett Boldizsár Klaudia és az Exclusive Bend gondoskodott a közönség szórakoztatásáról, a sztárvendég Szegedi Csaba magyarországi operett- és nótaénekes volt, akit Rácz Attila zenekara kísért — a határon ragadt prímás helyére a vajdasági Csonka Ferenc „ugrott be”.

A rendezvénynek számos támogatója akadt, Magyarkanizsa Község Önkormányzata és Kispiac Helyi Közössége mellett vállalatok és magánszemélyek is, a médiaszponzor pedig a Pannon RTV és a Hét Nap Lapkiadó Kft. volt.

A főzőmesterek teljesítményét Németh József, a zsűri elnöke, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapítója, a Szabadtűzi Lovagrend kódexőrzője értékelte. Elöljáróban megköszönte mindenkinek, hogy reggel óta helytállt a tűző napon, 35 fokos hőségben, majd elmondta, minden évben jobb és jobb ételeket kapnak, de kifogásolta az ételízesítő használatát, melyről sokan továbbra sem tudnak leszokni.

— Ha a hagymát zsírral lepirítjuk, és hozzátesszük a jó minőségű húsalapanyagot, abba más szinte nem is kell. A húsleveseknél is a hús ízének kell dominálnia, melyet gyakran elnyom a belerakott sokféle és nagy mennyiségű zöldség.

Minden kategóriában több első, második és harmadik helyezést ítéltek oda, a médiaversenyben az első díjat a 63-as csapat, vagyis a Hét Nap szerkesztőségének kiváló halászléje érdemelte ki, melyet Kartali Róbert főzött.

Díjazták a többi közt a legvidámabb és a legfiatalabb, valamint a legegészségesebb ételt készítő csapatot, a legdekoratívabb főzőhelyet, a legfiatalabb főzőmestert, megválasztották a bográcsos ételek mesterét, a Vándorserleget pedig a Mórahalmi Szakképző Iskola diákjai és tanárai vihették haza.

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..