home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem csak lakhely, otthon is
Tóth Lívia
2021.09.15.
LXXVI. évf. 37. szám
Nem csak lakhely, otthon is

Városnap a zentaiság jegyében

A járványhelyzethez alkalmazkodó tavalyi rendezvény után Zenta az idén ismét többnapos, gazdag programmal ünnepelt. A szeptember 11-én lezajlott, dicső zentai csata 324. évfordulójára emlékezve katonai emlékművet avattak, a községi képviselő-testület díszülésén átadták a város legrangosabb elismeréseit, Szeli István akadémikus tiszteletére emléktáblát és mellszobrot állítottak, valamint számos művelődési, sport- és szórakoztató eseményen vehettek részt az érdeklődők, gyermekek, fiatalok és felnőttek egyaránt.

Lengyelország és Szerbia rangos diplomáciai és politikai elöljáróinak a jelenlétében avatták fel azt az emlékművet, amely a Lengyel Köztársaság művelődési, népiörökség- és sportminisztériuma szervezésében és támogatásával valósult meg, főhajtásként azoknak a lengyel pilótáknak az emléke előtt, akik hetvenhét évvel ezelőtt, 1944. szeptember 10-én Zenta térségében hősi halált haltak küldetésük teljesítése közben.


Lengyel emlékmű

Az ünnepség szónokai a történelmi áttekintés után azt is hangsúlyozták, hogy nemcsak a múltunk közös, hanem a jövőnk is, éppen ezért szükség van a kapcsolatok ápolására és az együttműködésre.

A községi képviselő-testület városnapi díszülésén a magyar és a szerb himnusz elhangzása után az egybegyűlteket Szabó Dékány Zsófia, a testület elnöke köszöntötte. Az alkalmi műsorban a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ népdalkórusa és Fábri Ivánovics Tünde népdalénekes mutatkozott be.

Czegledi Rudolf polgármester a beszéde kezdetén megállapította, Zenta Önkormányzata — habár nem várt helyzetekkel és nagy kihívásokkal szembesült — sikeresen tevékenykedett az elmúlt évben. A célként kitűzött fejlesztéseket támogatásból vagy önerőből valósították meg, és a folyamatban lévő pályázatok is jól haladnak. A már megvalósult beruházások és a tervek ismertetése után néhány mondatban felidézte a zentai csata eseményeit is.

— Rövid történelmi összefoglalómban elhangzott két kulcsszó, melyre felhívnám a figyelmet: szövetséges és egyesült. Mindkét jelző azokra a hadakra vonatkozik, amelyekkel Savoyai Eugén herceg győzelemre vitte a zentai ütközetet. Úgy vélem, hogy a mindennapi csatáinkat a jelenkorban is szövetségben és együtt tudjuk megvívni. Az ellenség lehet egy világjárvány, de a jövőbe vetett hitünk csökkenése, a kilátástalanság érzése, esetleg a közöny és az érdektelenség is a közösségünk sorsa iránt. Bármelyik is törjön ránk, egymást támogatva és segítve, erőinket egyesítve sokkal könnyebben legyőzhetjük, mint ha egyedül kellene megküzdenünk a gondokkal. A felsorolt eredmények is úgy születtek meg, hogy mindenki tette a dolgát a maga helyén. Mert ott kell építkeznünk, ahova születtünk, abban a közösségben, ahova tartozunk — hallottuk a polgármestertől.


A testvértelepülési megállapodás aláírása

Az összejövetelen Czegledi Rudolf és Szabó Péter, a magyarországi Paks polgármestere kézjegyével látta el a testvértelepülési kapcsolat létrehozásáról szóló megállapodást.

A díszülés legünnepélyesebb része ezúttal is a város legrangosabb kitüntetésének az átadása volt. A Juventus Pro Urbe díjat Fehér Miklós író, újságíró kapta. Pro Urbe díjban részesült a Pro Scientia Naturae Alapítvány — a plakettet dr. Lengyel László elnök vette át —, valamint Fábri Géza előadóművész, népzenész, népzeneoktató. Posztumusz Pro Urbe életműdíjjal ismerték el Balog Virág László — Mózes zenész, dalszerző munkásságát — az elismerést kislányának, Balogh Virág Dórának adták át.


Fábri Géza, Lengyel László, Fehér Miklós, Szabó Dékány Zsófia, Czegledi Rudolf, Balogh Virág Dóra, Szabó Péter

A programsorozat folytatásában a hagyományokhoz híven pontosan délben megkongatták a Tisza-parton lévő emlékharangot és megkoszorúzták a zentai csata emlékművét.

Szeptember 11-e dr. Szeli István akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár születésnapja is, aki 100 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Zentán. Ebből a jeles alkalomból szülőházán emléktáblát helyeztek el.


Emléktábla-avató

Dr. Toldi Éva, az újvidéki Magyar Tanszék vezetője értekezésében kiemelte, hogy Szeli tanár úr arra a furcsa együttállásra kereste a választ, amelyet szellemi, lelki, érzelmi, gondolkodásbeli, etikai magatartásbeli jellegzetességek alapján egyszerűen csak zentaiságnak nevezett, s amelynek mibenlétét a zentaiak minden bizonnyal kevéssé érzékelik, mert számukra Zenta nem pusztán lakhely, hanem az otthon apoteózisává magasztosul. És amelyről az a következtetés vonható le, hogy ezt egy lélektani fejlődésfolyamat eredményének kell tekintenünk, de meghatározását, kutatását önmaga számára egész életében fontosnak tartotta.


Dr. Szeli István mellszobrának leleplezése

Szeli Istvánra emlékezett Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója is, majd az emléktáblát Juhász Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja avatta fel.

Ugyanezen a napon a Zentai Gimnáziumban mellszobrot állítottak Zenta Pro Urbe díjasának és díszpolgárának, dr. Szeli Istvánnak, aki az oktatási intézmény diákja, tanára és igazgatója is volt. Szilágyi László szobrászművész alkotását, mely a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával készült el, Bordás Győző író, szerkesztő méltatása után Ujházi Éva igazgató a diákparlament tagjaival leplezte le.

Városnapi kavalkád

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..