home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nem csak a húszéveseké a világ…
Bacsik Lőrinc Natália
2023.05.12.
LXXVIII. évf. 19. szám
Nem csak a húszéveseké a világ…

Kisoroszon egy nagyon különleges műsort láthattak a nézők. Már a színházterembe lépve kellemes, hangszeres zene fogadta az érkezőket, Csúszó József hallgatókat zenélt szintetizátoron. Este 7 órakor a színpadra vonult az énekkar és még két zenész: Viola József (hegedű), Csíkos József (gitár). A bemondó szerepét Kormányos Gizella vállalta. Az idős kisorosziakból álló kórus az idén bővült új tagokkal, a templomi énekes asszonyok is csatlakoztak ugyanis a kultúregyesület énekeseihez. Az est folyamán a tagok nemcsak daloltak, hanem néhányan versmondást is vállaltak.

Szívhez szóló verssorok hangoztak el, melyek mintha azoknak íródtak volna, akik elszavalták őket. Jó volt hallani az idős nagymamák, dédmamák szájából a róluk szóló költeményeket. Mennyire szeretik, ha a családtagok meglátogatják őket, mennyire jólesik nekik az unokák ölelése, mennyire rohannak az évek, de a nyugdíjasok problémái, mindennapjai, a magány is a témák között volt. Máté Vera, Hén Ilona, Fehér Erzsébet, Csóti Dóra, Kormányos Gizella, Ács Piroska előadásában elhangzottak például Csoóri Sándor, Kun Magdolna, Szakály Éva versei. Egy-egy költeményt fülbemászó dallamok váltottak fel, közöttük lassúak is voltak, melyek könnyeket csaltak a nézők szemébe, s csárdáscsokrok is, melyekre vastapssal reagált a közönség.

A szavalókon kívül énekelt még: Virág Piroska, Német Eszter, Kiss Piroska, Kabók Matild, Nyári Ilona, Ács Gyula, Mészáros Tibor. Sőt, egy rövid, humoros, buszmegállós jelenet is elhangzott, melyet Lábadi Mária és Szemerédi Piroska adott elő nagyszerűen. Mindenkit nevetésre késztettek, színészi játékuk csodálatos volt.

A műsorban három kisiskolás, Papdi Daniella, Kabók Vivien és Talpai Emese is fellépett, többek között Aranyosi Ervin verseit szavalták. Az előadás a Szeressük egymást, gyerekek című dallal zárult, mely után a közönség állva tapsolt, s arra biztatta a fellépőket, hogy énekeljenek még, úgyhogy volt ráadás is, közkívánatra.

A szereplők öt hete kezdtek próbálni, készülődni. Ők keresték, találták meg a verseket, állították össze a dalokat, szóval együtt, közösen alkottak meg egy emlékezetes, szórakoztató estet, melyen fiatalokat meghazudtoló erővel, lendülettel teljesítettek.

A mutatós díszlet Német Zita virágkötő keze munkájának eredménye. A piros muskátlik fehér cserépben igazán mutatósak voltak.

Fényképezte: Német Ákos

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..