home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Nem az ítélkezés - az...
K. N.
2006.10.11.
LXI. évf. 41. szám
Nem az ítélkezés - az...

Nem az ítélkezés - az emlékezés a dolgunk
A zombori Magyar Polgári Kaszinó, a Szent György Lovagrend délvidéki priorátusa és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében tartottak megemlékezést és kegyeletadást Zomborban az 1848/49. évi szabadságharc, valamint a két világháború hősi...

Nem az ítélkezés - az emlékezés a dolgunk

A zombori Magyar Polgári Kaszinó, a Szent György Lovagrend délvidéki priorátusa és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében tartottak megemlékezést és kegyeletadást Zomborban az 1848/49. évi szabadságharc, valamint a két világháború hősi halottainak és ártatlan áldozatainak emlékére.
Az 1848-as szabadságharc nyugat-bácskai hőseinek emelt emlékobeliszk megkoszorúzásával és a honvédsírok megáldásával kezdődött a megemlékezés a zombori Szent Rókus-temetőben október 5-én, a nemzeti gyásznap előestéjén. Ezt követően a Szentháromság római katolikus templomban engesztelő gyászmisét mutatott be ft. SZUNGYI László temerini esperes-plébános HORVÁTH Endre helybeli és FUDERER László óbecsei plébánosok segédletével.
- Nem az ítélkezés, hanem az emlékezés a dolgunk. Emlékezés az ártatlan áldozatokra, nemzetünk nagyjaira, akiknek példája követendő értékként ragyog előttünk az önzés, a haszon hajszolása által terhelt világunkban, amelyben kiveszni indult a szent dolgok iránti érzék - emelte ki prédikációjában a temerini esperesatya.
A szentmise után a nyugat-bácskai magyarság politikai és civil szervezetei a Kaszinó udvarában megkoszorúzták Zombor szülöttjének, Schweidel József aradi vértanúnak, valamint az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak az emléktábláját, akárcsak a temetetlen halottaink emlékére emelt kopjafát. A kegyeletadást követően alkalmi műsoron léptek fel a bácsgyulafalvi, bácskertesi, doroszlói, palánkai, szabadkai, szilágyi, veprődi és zombori művelődési egyesületek szólistái, versmondói és énekcsoportjai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..