home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása
Tóth Lívia
2012.02.22.
LXVII. évf. 8. szám
Nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása

Az ünnepeltek - A szerző fotójaA hétvégén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi Férfikórusa. A jubileumi műsor közönsége, meghívottjai és a fellépő vendégcsoportok megtöltötték a helybeli művelődési ház nagytermét. A himnusz elénekl...

Az ünnepeltek - A szerző fotója

A hétvégén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi Férfikórusa. A jubileumi műsor közönsége, meghívottjai és a fellépő vendégcsoportok megtöltötték a helybeli művelődési ház nagytermét. A himnusz eléneklése után az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnök asszonya köszöntötte, aki szerint a dalkör tagjai megérezték, a magyar népdal a belső gazdagodásukat szolgálja, valamint megértették Gustav Mahler üzenetét, miszerint a tradíció nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása. Végezetül azt kívánta, még sok-sok éven át merítsenek sikerrel a tiszta forrásból, élvezzék népzenénknek és népdalainknak a múltból fakadó, és a jövőben is erőt adó varázslatos ízeit.
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára Halzl József elnök és dr. Ugron Gáspár alelnök üdvözletét és biztatását hozta, hogy a Rákóczi Férfikórus még sokáig ápolja a Nagyságos Fejedelem emlékét és kultuszát a Délvidéken és a Kárpát-medencében.
Neisz Péter, a Seprődi János Nemzetközi Kórusszövetség elnöke elsőként Kodály Zoltánt idézte, aki azt írta, a zene nem a magányosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás, amelyet minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni, majd Sütő András szavaival arról szólt, amíg egy nemzet énekel, messze hallatszik, hogy létezik.
-- A mai lelki sivárságban, elszegényedett világunkban nem maradt más, mint továbbadni a kincset, együtt dalolni és tenni azt, amire a magyarságunk hív bennünket: énekeljünk, és büszkén adjuk hírül a világnak, hogy magyarok vagyunk, és ennek szellemében éljünk -- fejtette ki gondolatait Neisz Péter.
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke is elismerő szavakkal illette a Rákóczi Férfikórus tevékenységét, majd kitért arra a sajnálatos eseményre, amelyet a kisebbségben élő magyarok nehezen felejtenek el:
-- 2004. december 5-ének a tragikumát megszenvedtük mindannyian, de azt hisszük, ez volt az ára annak, hogy a nemzeti egység ismét megteremtődjön, legalábbis ezen a szinten, az állampolgárság visszaadásával. Ez ugyan nem teszi semmissé Trianon átkát, mégis fontos üzenete egy élni akaró nemzetnek önmaga és a világ számára.
Az elmúlt másfél évtizedre Masa Zoltán alapító tag, Sziveri Szabolcs művészeti vezető és Fehér Attila emlékezett. A férfikórus 1996 októberében alakult meg Hajnal Attila vezetésével, majd 2003-ban felvette II. Rákóczi Ferenc nevét. Számos délvidéki és Kárpát-medencei bemutatkozásukról elismerésekkel tértek haza, amelyek közül a legrangosabb a négy Vass Lajos Nagydíj, a három Arany Páva és a két Arany Páva Nagydíj. A vidám történések felidézésén kívül nem feledkeztek meg tanítómesterükről, Bodor Anikóról és az elhunyt dalostársaikról sem, egyperces néma felállással adóztak emléküknek. A műsorban többször is színpadra léptek az ünnepeltek, és olyan csodálatos dalokkal kedveskedtek az egybegyűlteknek, mint a Krasznahorka híres vára, a Rákóczi búcsúja vagy a Rákóczi-induló, amelyet egybehangzó vélemények szerint ők énekelnek a legjobban szerte a Kárpát-hazában.
A programot gazdagította a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány Asszonykórusa és Pilike Leánykórusa, a Szent Száva Művelődési Egyesület kórusa, Tóth Zoltán, a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány tagja, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör és Romhányi István, az Ádándi Népdalkör és az adorjáni Szőke Tisza Művelődési Egyesület vegyes kara.
A születésnapot ülőket köszöntötte még Szenn Péter református lelkész, a haraszti Dózsa György Művelődési Egyesület képviseletében, majd az emléklapok kiosztása után Tóthné Szabó Mária, a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott záróbeszédet. A gazdag összeállítás a Szózat eléneklésével zárult, én azonban II. Rákóczi Ferenc Nagyságos Vezérlő Fejedelem imájával zárnám az írásomat, amelyet Tóthné Szabó Mária hozott magával:
''A te kezedben van szívünk, Uram,
Döfd át szereteted nyilával,
Gyújtsd fel a lomhákat,
Vezesd vissza az eltévelyedetteket,
Világítsd meg a vakokat,
Lágyítsd meg a hajthatatlanokat,
Bátorítsd meg a habozókat,
Tanítsd a tudatlanokat,
Gyarapítsd bennünk a hitet,
Gyújtsd fel a kölcsönös szeretet lángját,
S újra és újra kérlek,
Add, hogy szereteted gyarapodjék,
Hogy ez az isteni láng
eméssze föl viszálykodásainkat.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..