home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Nekünk is van egy dzsesszfolyónk”
Gyurkovics Virág
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
„Nekünk is van  egy dzsesszfolyónk”

Öt megismételhetetlen koncert, egy kiváló színházi előadás és egy nem mindennapi kiállítás van a XIX. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál mögött. A szeptember 12-e és 14-e között megtartott rendezvény „új cipőben, de a régi úton”, azaz megújult arculattal és szervezőcsapattal, de a régi értékek mentén került megrendezésre.

A XIX. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál csütörtökön Nagy József Fotogramok című kiállításával vette kezdetét. A tárlatot Révész Róbert fotóművész nyitotta meg, majd a Jel Színház Woyzeck, avagy a szédület karcolata című előadása következett. Georg Büchner drámáját szabad adaptációban immár második alkalommal állította színpadra Nagy József, mivel az első előadás premierje éppen a jazz fesztiválon volt 19 évvel ezelőtt. A rendező, koreográfus ezúttal megújult szereplőgárdával dolgozott.
A hivatalos megnyitón a fesztivál igazgatója, Bálint Zoltán elmondta, a kanizsai esemény dzsessz-etalonnak számít a balkáni térségben, hiszen ez az egyetlen olyan zenei rendezvény, ahova nem férkőzött be a kommersz zene. Többek között ezért is érzi kötelességének, hogy továbbéltesse a fesztivált, főleg amíg ilyen nagy érdeklődésnek örvend mind az idősebb generációk, mind a fiatalok körében.
A művészeti vezető az idei évtől Dejan Vujinović, aki maga is a jazz fesztivállal együtt nevelkedett, hiszen kezdettől fogva rendszeres látogatója volt a rendezvénynek. Az első módosítások a fesztivál arculatán történtek. A jövőben ugyanis vizuális fejlődésre is törekszenek majd, így a következő években a képzőművészet nagyobb hangsúlyt kap. A fesztivál plakátján az idén Sagmeister Péity Laura magyarkanizsai festőművész alkotása látható, a következő alkalmakkor pedig több képzőművész is bemutatkozási lehetőséget kap majd.
A zenei programot csütörtökön este a német Matthias Schubert és az amerikai Hamid Drake duója nyitotta meg. Jóllehet a két kiváló művész először találkozott színpadon, már az első perctől jól kommunikáltak. A szabad zene formáinak szinte minden területét megjárták, a gyökerektől a legkötetlenebb improvizációkig. A koncert egyik legbensőségesebb pillanata kétségkívül az volt, amikor Hamid Drake egy afrikai dallamot énekelt, Schubert pedig eközben a háttérbe húzódott, kiemelve a hagyományos zenét, melynek gyökerei ezáltal a kortárs improvizatív zenével is összeértek.
Pénteken az angliai Trevor Watts és Veryan Weston duó, valamint a Mezei Szilárd septet lépett fel. Mezei, aki kezdetben Bartók, majd Szabados György zenei irányzatát követte, ma már önálló útját járja, muzsikájába gyakran belecsempészi a hagyományos dallamokat is, megmutatva ezzel, hogy a zene tulajdonképpen egységes, bármilyen irányzatáról legyen is szó, ezt a törekvését pedig a legszélesebb európai és világi körökben is elismerik.
A szombati fellépésen elsőként a cseh Miroslav Vitouš és Jiří Stivín duót ismerhette meg a nagyérdemű. A fesztivált a magyarországi Grencsó Collective Celebration kvartett zárta. A zenekar vezetője Grencsó István, akit a változó formák mestereként tart számon a szakma. Az együttes ez alkalommal is bizonyságot tett erről, hiszen zenéje a hagyományos dallamoktól a blueson át a lassabb kompozíciókig igen széles skálán mozgott, mintegy keretbe foglalva a háromnapos zenei rendezvényt. Az esti koncerteket hajnalba nyúló jam sessionök, vagyis kötetlen improvizációs zenélések követték. 
Jövőre 20. jubileumát ünnepli a fesztivál. A tervekről Dejan Vujinović elmondta, valószínűleg lesznek változások, és régi dolgok is új színben tűnnek majd fel. A tervek között szerepel, hogy a magyarkanizsai rendezvény más településeken is bemutatkozzon, de lesznek például zenei műhelyek is.
A korábbi években megszokhattuk, hogy a fesztivál utolsó napján a Mississippi folyón ereszkedünk le, amerikai dzsesszt hallgatva. Az idén ez a folyó a cseh zenészeknek köszönhetően a Moldva (Vltava) volt. Ahogyan azonban Vujinović is fogalmazott, nekünk is van már egy dzsesszfolyónk, a Tisza, amely összefogja a magyarországi dzsesszzenészeket, és amelyen mi is le tudunk ereszkedni, hiszen elfolyik egészen Kanizsáig. Vigyen bennünket a folyó meg a Magyarkanizsai Jazz Fesztivál is messze, messze.
A fesztivál további sikeres működéséhez kívánjuk a legjobbakat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..