home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Nehézkes indulás, fergeteges befejezés
Tóth Tibor
2023.06.22.
LXXVIII. évf. 25. szám
Nehézkes indulás, fergeteges befejezés

Az 1994-ben alakult Lifka Sándor Művelődési Egyesületben hét szakcsoport működik, ami elismerésre méltó, hiszen Hajdújárás nem tartozik a legnagyobb települések közé. A május végén befejeződött idény egy kissé nehézkesen indult, ám rövid idő elteltével minden a helyére került, és az egyesület eredményes szezonnak tehetett pontot a végére.

A Lifka Sándor ME is bekapcsolódott a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében lebonyolított és a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózata koordinálásával megvalósult A Szakkör elnevezésű programba. Szeptembertől májusig öt-öt jelentkező a makramézás és a nemezelés fortélyait sajátíthatta el, a tanultakat pedig a május végi évzárón mutatták be a nagyközönségnek.


A Szakkör munkáiból nyílt kiállítás (Bálint Zsolt felvételei)

— A Szakkör oldalára neves mesterek és dizájnerek videókat töltöttek fel, melyeken egy-egy termék elkészítésének folyamatát kísérhettük végig. A munkafolyamat elkezdése előtt A Szakkör szervezőjének anyagot kellett megtekintenie a kiállításszervezésről, a csoporttoborzásról, a médiában való megjelenésről, majd egy online tesztet is ki kellett tölteni. A munkafolyamatról, a kész termékről fényképeket kellett készíteni, dokumentálni, és mindezt feltölteni a megfelelő oldalra, ahol a munkafolyamatot hitelesítették. Végig egymást segítve készítettük a termékeket, és nagyon szép munkák kerültek ki kezeink közül. A Szakkör kiváló alkalom volt a közösségfejlesztésre, a közösségépítésre, a hagyományőrzésre, hiszen fontos, hogy a különböző technikák ne merüljenek feledésbe, és minél többen elsajátítsák őket. Királyhalmon tojásírás és vesszőfonás szerepelt A Szakkör programjában, azokat a munkákat is nálunk állítottuk ki — mondta Szalai Andrea szakkörszervező, majd hozzáfűzte, a nemezelést Vetró Mihály tartotta, akinek munkáját Erdélyi Olívia segítette, a makramézás titkaiba pedig Mengyán Ildikó avatta be a jelentkezőket, Szalai Eszter segítségével.

Az egyesület újra pályázott a szakköri munkára, kedvező elbírálás esetén nemezelés és újdonságként natúrkozmetika szerepelne a tevékenységek között.

A Lifka Sándor Művelődési Egyesületben koreográfuscserével indult a 2022/23-s idény, szeptembertől ugyanis Szakács Tamás helyett Székely Zsófi és Koós Dezső foglalkoznak a néptánccsoportokkal. A gyerekek megszokták az előző koreográfust, és bizonyos időnek el kellett telnie, amíg megismerték az új szakemberek szokásait, munkamódszereit. Az ősszel a három néptánccsoport kettőre csökkent, mivel a középiskolába került fiatalokat más irányba sodorta az élet, ám januártól újra három csoportban folyik a munka.


A legkisebbek, a Pitypang néptánccsoport

— Januárban a középső csoportot két részre osztottuk, mivel nagy örömünkre nagyon sok óvodás jelentkezett. Ők tizenketten alkotják a Pitypang néptánccsoportot, míg a Kőrisben tizenhárman, a Boglyában tizenegyen táncolnak. Mindhárom csoport heti egy alkalommal, másfél órán át próbált, azzal, hogy a nagycsoport tagjai hétvégenként gyakoroltak, mivel soraikból többen egyetemre és főiskolára járnak. Sokan kérdezték, újra elindítjuk-e az egykori táncosainkból álló felnőttnéptánccsoportot. Beszéltem a koreográfusokkal, és a korábbi táncosaink minden bizonnyal csatlakoznak a középiskolásokból és egyetemistákból álló nagy csoportunkhoz. A Kőketáncon és a Gyöngyösbokrétán nem vettünk részt, viszont fergeteges évadzárót tartottunk, melyen néptáncosaink, a többi szakcsoportunkkal együtt, bemutatták mindazt, amit az elmúlt néhány hónap során tanultak. Az évadzáró után a néptáncosokkal, az oktatókkal és a szülőkkel együtt a palicsi állatkertbe látogattunk, és ezzel fejeztük a szezont — mondta Szalai Eszter, a Lifka Sándor ME elnöke, és hozzáfűzte, hogy sok más egyesülethez hasonlóan a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatain ők sem nyertek, így a hagyományos néptánctalálkozók a környező településeken elmaradtak.

Az egyesület keretében működő Rekötye népdalkör a többi közt a mindszenti kórustalálkozón és a Magyarcsernyén tartott Durindón öregbítette az egyesület hírnevét. Brezovszki Eszter irányításával már javában készülnek a szeptember első hétvégéjén Hajdújáráson tartandó kórustalálkozóra, melyre a szomszédos települések és Mindszent népdalkörét is szeretettel várják. A mesemondó szakcsoport létszáma folyamatosan bővül, óvodásoktól a felnőttekig tizenhárman járnak a Szalai Eszter által vezetett foglalkozásokra. Több arany, ezüst és bronz minősítést, valamint különdíjakat nyertek Baján, Szegeden, Orosházán és Zentán, a 28. alkalommal megrendezett Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen. Szeptembertől a rajzszakkör is a művelődési egyesülethez tartozik. A tehetséges gyerekek számtalan díjat érdemeltek ki, amit lehetetlen mind felsorolni. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatán két lifkás gyerek kapott díjat (az egyikük második, a másikuk különdíjas lett), egy budapesti versenyen rollert nyert az egyik hajdújárási tehetség, de Japánban is díjazták három fiatal munkáját, sőt többen részt vehetnek az augusztusi zánkai Erzsébet-táborban is. A húsztagú csapattal szintén Szalai Eszter foglalkozik. Mák Attila vezetésével nagyon szépen fejlődnek a citerások. A Búzavirág citeraegyüttes első megmérettetésén, a Ludason tartott Citera pendüljön, ének zendüljön! elnevezésű népzenei vetélkedőn ezüst minősítésben részesült, ami nagy sikernek számít. A haladó csoport mellett a kezdő csoportban is folyik a munka.


A Kőris néptánccsoport

— Elégedett vagyok szakcsoportjainkkal, mindenki megállta a helyét. Nagyon szeretem azt, amit csinálok, viszont sok mindent egyedül kell megoldanom. Szerencsére néhány szülő besegít a munkába, ami nagy könnyítés, hiszen nélkülük mindez nem működne. Önkéntesen vezetem az egyesületet, tevékenységemért egyetlen dinárt sem kapok. Az egyesület pályázatokból tartja fenn magát, az oktatókat a Csoóri Sándor pályázatnak köszönhetően tudjuk fizetni. Az idén júliusban újra kiírják a pályázatot, és megpróbálkozunk a Bethlen pályázattal is, habár tavaly nem jártunk sikerrel. Az idén az MNT, a Szabadka Városa és a tartomány által megjelentetett pályázatokon nyertünk eszközöket. Az egyikből Az ősz kincsei címmel rajzpályázatot hirdettünk óvodás és általános iskolás gyerekek számára. A műveket szeptember 10-éig a művelődési egyesület címére (24414 Hajdújárás, Boris Kidrič 30.) kell beküldeni — mondta az elnök.

Az egyesületben a nyári pihenő után szeptemberben újraindul a munka. Az ősz folyamán a szakcsoportok a hajdújárási Szüreti Napokon, a Napsugaras Őszön és decemberben az adventi ünnepségen lépnek közönség elé, a tavasszal pedig a szemlék és a versenyek mellett minden bizonnyal ellátogatnak Hajdújárás egyik testvértelepülésére, Jánoshidára is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..