home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Nehéz csoportban a magyarok és a szerbek
Tóth Tibor
2023.12.26.
LXXVIII. évf. 51. szám
Nehéz csoportban a magyarok és a szerbek

Hamburgban kisorsolták a 2024. évi, németországi labdarúgó-Európa-bajnokság csoportbeosztását. A magyar és a szerb válogatottól is elpártolt a szerencse, hiszen mindkét együttes jócskán nehéz csoportba került, ahonnan nem lesz könnyű kivívni a továbbjutást. A hat csoport első két helyezettje és a négy legjobb harmadik jut tovább a következő körbe. Az elvárásokról és az esélyekről Csizmár Zsolt labdarúgó-szakértővel beszélgettem.

* A magyar válogatott az A csoportba került, a házigazda Németország, a kemény Skócia és a kellemetlen Svájc társaságába. A magyar együttes a sorsolás előtt az első kalapból Németországot szerette volna, a kívánság teljesült.

— Óvatosan próbálom elemezni a csoportot, mivel az Eb egyik legerősebbjéről beszélünk. Jogos az önbizalom a magyar válogatott részéről, de én óva intek mindenkit attól, hogy már előre elkönyvelje a továbbjutást. Bízunk benne, hogy a magyar együttes a legerősebb kerettel utazhat ki az Eb-re, hogy a sérültek addig helyrejönnek, és újabb játékosok nem válnak harcképtelenné. Németország talán történelmének leggyengébb évét produkálta az idén, hiszen a világbajnokság óta tizenegy mérkőzésből csak hármat nyert meg. Abban biztos vagyok, hogy a nyáron teljesen más német válogatottat fogunk látni, mivel nem engedheti meg magának, hogy hazai közönség előtt leégjen, ahogy a legutóbbi két vb-n tette. Nem olyan rossz ez a válogatott, mint ahogy az eredmények mutatják, a csapat ugyanis tele van sztárjátékosokkal, akik alig várják, hogy hazai szurkolók előtt bizonyíthassanak. A szigetországi válogatottak általában kemény, brusztolós erőfocit játszanak, 90 percen át hajtanak, keményen beleállnak a párharcokba, ami jellemző a skótokra is, ez a válogatott viszont abban egy kicsit más, hogy tud szépen játszani, a spanyolokat például Glasgow-ban lefocizta a pályáról. Svájc az utóbbi időben rendszeres résztvevője a világ- és az Európa-bajnokságoknak, egy rutinos, kiváló képességű játékosokból álló együttesről beszélhetünk. A magyaroknak mindhárom ellenfelük ellen 100%-ot kell nyújtaniuk, és ugyanolyan nehéz lesz játszani a németek, mint a másik két válogatott ellen. A legrosszabb esetben a 3. helyet kellene megszerezni, melyről még nem tudjuk, továbbjutást ér-e, de borzasztó nehéz lesz.


Szalai Attila karikatúrája

* A B csoportban Spanyolország, Olaszország, Horvátország és Albánia kapott helyet.

— Olvastam egy nyilatkozatot, mely szerint az albánok hihetetlenül boldogok, hogy az úgynevezett halálcsoportba kerültek, mert meg vannak győződve arról, hogy továbbjutnak a három nagy csapat között. Kemények, ha kell, akkor rúgnak-vágnak, nem válogatnak az eszközökben, játékosaik közül többen is a topbajnokságokban játszanak, úgyhogy meg fogják keseríteni a favoritok dolgát. A horvátok egy kicsit gyengébb formában vannak, mint amilyenben a legutóbbi nagy tornákon láttuk őket, legyőzhetik a spanyolokat, de Albániától is ki tudnak kapni. A papírforma alapján a spanyoloknak, az olaszoknak és a horvátoknak kellene továbbjutniuk.

* A szerb válogatott is alaposan belehúzott, miután Angliát, Dániát és Szlovéniát kapta ellenfélül.

— A szerb együttes számára bármelyik csoport nagyon nehéz lett volna. Szinte euforikus az öröm a kijutást illetően, de azért legyünk reálisak, és nézzük már meg, milyen csoportból jutottak ki a szerbek. Magyarország kétszer verte őket, és Dragan Stojković játékosai a csapnivalóan szereplő bolgár válogatottat sem tudták egyszer sem legyőzni. Az angolokat a legjobb négy közé várom, hiszen minden poszton bomba formában lévő játékosaik vannak. A dánok gyengén szerepeltek a világbajnokságon, így most szeretnék kiköszörülni a csorbát. Szlovénia legutóbb 2000-ben szerepelt Eb-n, amikor Szerbia és Montenegróval azt az emlékezetes, 3:3-as döntetlennel véget ért mérkőzést játszotta. 2010 óta nem szerepelt nagy tornán, viszont most egy elég jó generáció nőtt fel, mely alig várja, hogy pályára léphessen. A szerb válogatottra visszatérve, kérdéses, milyen hangulat uralkodik majd az együttesben, az elmúlt világversenyeken ugyanis mindig valamilyen balhé miatt kerültek a szerb focisták a figyelem középpontjába. Úgy vélem, a 3. hely megszerzése már sikerként könyvelhető el.

* A D csoportot Franciaország, Ausztria, Hollandia és egy pótselejtezőből kijutó ellenfél, Lengyelország, Wales, Észtország vagy Finnország alkotja.

— A pótselejtezőben Wales—Lengyelország-döntőre számítok. Továbbjutónak a lengyeleket várom, mely esetben egy újabb kőkemény csoportot kapunk. A minden poszton két-három klasszissal felálló franciák a legnagyobb esélyesei a csoportnak, és nagy meglepetés lenne, ha nem ők végeznének az 1. helyen. A hollandok még mindig keresik önmagukat, ellentétben az osztrákokkal, akik Ralf Rangnick szövetségi kapitánnyá való kinevezése óta egyre jobban és eredményesebben játszanak, sok labdarúgójuk a Bundesligában szerepel, és valóban látványos, célratörő focit mutatnak. Úgy gondolom, hogy a hollandokat képesek megszorítani, sőt még a franciáknak is egyenrangú ellenfelei lehetnek.

* Az E csoportban Románia, Belgium, Szlovákia és az Izrael, Bosznia-Hercegovina, Izland, Ukrajna alkotta négyes győztese kapott helyet.

— Minden világversenyen van egy kevésbé érdekes csoport, itt ezt a jelzőt az E csoport érdemelte ki. A belga válogatott tagjait az elmúlt évektől eltérően most nem érzem annyira erősnek, de ettől függetlenül tudnak focizni, és ebben a csoportban ők a legnagyobb esélyesek. Románia hosszú idő után jelent meg az európai foci színterén, és meglepetésre a selejtezőcsoportban Svájcot megelőzve az 1. helyen jutott ki az Eb-re. Nem tudom, mire lehet képes, ahogy a szlovák válogatottat sem igazán tudom hova tenni. A pótselejtezők kétélű kardként foghatóak fel, hiszen az elődöntőben és a döntőben is egy mérkőzésen dől el a továbbjutó kiléte. A legnagyobb esélyt Ukrajnának adnám, vele valamelyest erősebbé válna ez a csoport, melyet az Eb leggyengébb négyesének tartok.

* Még az F csoport maradt, melyben Portugália, Törökország, Csehország és a Görögország, Grúzia, Kazahsztán, Luxemburg alkotta pótselejtezős ág győztese szerepel.

— Portugáliát a legjobb négybe várom, mert a csapat nagyon összeállt, kitűnő képességű labdarúgók alkotják a válogatottat, akik Roberto Martínez szövetségi kapitány érkezése óta lenyűgöző játékot mutatnak, a selejtezőcsoportjukat veretlenül nyerték meg. Végre Cristiano Ronaldo is alárendeli magát a válogatott érdekeinek, igazi csapatjátékossá vált. A török válogatott felszálló ágban van, sokkal erősebbnek tartom, mint a legutóbbi Eb-n, hiszen agresszív, gólra törő, pörgős focit játszik. A cseheket a magyarok elleni barátságos mérkőzésen láthattuk, ők néhány év elteltével tértek vissza a nagy tornák vérkeringésébe. Portugáliát biztos továbbjutónak várom, de azt nem tudnám megmondani, ki végez a 2. és a 3. helyen. A pótselejtezőből Luxemburgot szeretném a csoport negyedik tagjának, habár a görögök a legesélyesebbek, de ne feledkezzünk meg a grúz és a kazah együttesről sem, mert a selejtezők során azok is jó játékot nyújtottak.

* Milyen Európa-bajnokságot vársz? Érdemes lesz június 14-e és július 14-e között leülni a tv elé, és figyelemmel kísérni a kontinensviadalt?

— Nagyon érdekes és magas színvonalú Eb-t várok. Rengeteg kiváló csapat jutott ki Németországba, melyek minden bizonnyal izgalmas, kiélezett meccseket vívnak majd. Angliát, Portugáliát és Franciaországot mindenképp az elődöntőbe várom. Persze, ha az eredmények úgy alakulnak, hogy már előbb összekerülnek, vagy valamelyikük botlik a csoportkörben, és nem az 1., hanem a 2. helyen jut tovább, akkor borul az egész rendszer, de ezt a három együttest tartom jelenleg a legjobbnak Európában. A német rendezés és szervezés világszínvonalú, erről korábban már meggyőződhettünk, és biztos vagyok benne, hogy ezúttal is így lesz. A mérkőzéseket telt házas, korszerű stadionokban játsszák, úgyhogy minden szempontból kiváló Európa-bajnokságnak nézünk elébe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..