home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Néhány levélke Versec városából
Martinek Imre
2021.03.30.
LXXVI. évf. 11. szám
Néhány levélke Versec városából

A vonatkozó kishírt kikelet havának nyitányában regisztráltuk, és miután rákérdeztünk, másfél napon belül a válaszlevelek is befutottak. Versec városából. Krizbai Hajnalka nyugalmazott tanítónőtől, az ottani Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület titkárától.

Tartalmilag e levelek az egyesület közösségi oldalán előzőleg már megosztott tevékenységek részleteit mutatták be. Pontosabban egy évekkel ezelőtti, még az előző egyesületi vezetőség idejében megkezdett építkezés záróakkordjait. Azon munkálatokét, amelyeket már rég maguk mögött kellett volna hagyniuk. Feltéve, ha a kivitelező is tartotta volna magát a szerződésben foglalt teendői elvégzésének határidejéhez. Végül aztán — az illetékesek többszöri közbenjárásának köszönhetően — a dolgok is elmozdulhattak arról a bizonyos holtpontról. Summa summarum, a végre-valahára megvalósult projektum a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a verseci magyar ház maroknyi tagsága összefogódzásának eredménye. Az anyaországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatain elnyert pénzösszegek felhasználásával.


Az egyesület fiatal anyanyelvápolóinak csoportja

— Jól megszervezett munkabeosztással (mindeközben a gyülekezési szabályoknak is eleget téve) heteken, hónapokon keresztül takarítottunk — vázolta fel a dolgok lényegét Hajnalka tanító néni. — Felszámoltuk a munkások által hátrahagyott építkezési hulladékot, meszeltünk, asztalokat és székeket töröltünk át, ablakokat pucoltunk, a régi függönyök és az elavult kályhák helyébe pedig újakat tettünk. Kicsiny színpadunk megújult háttérképét Borbély Irén és Andrić Radmila amatőr festőink készítették el, de terítéken volt az egyesület életéből kiragadott és fénybe írt emlékképek felfrissítése, illetve az irodahelyiségek rendezgetése is. És persze énekkarunk női viseletének megújítása sem maradt el.


Kiránduláson a verseci Árvalányhaj népdalkör 2020 októberében

Most már csak a félbemaradt szellemi munkákat kellene újraindítani, élő tartalommal tölteni meg a verseci Dvorska 15. címen keresendő magyar kultúrfészkecskét. Ez mindannyiuk hő vágya. Mind a hatvannyolcuké, akik főleg a közép- és az idősebb korosztályhoz tartoznak. Ellenben vannak benne, mármint az egyesületben, hétvégi óvodások is — a Ringató például 2020 decemberéig működött, illetve egy echte verseci kuriózum: héttagú és fiatal, úgynevezett haza-hazajáró néptáncosokból álló, leendő tánccsoport. Ha majd egyszer…


A nagyvilágból haza-hazajáró fiatal, verseci néptáncosok

— A hagyományápoló kör, az irodalmi szakcsoport, az Árvalányhaj népdalkör és az anyanyelvápolás továbbra is aktív alkotóelemei kultúregyesületünknek. Noha az említett szakcsoportok munkájának teljes kapacitású beindításán csupán a pandémia után gondolkodhatunk, tagjaiknak, ha kisebb létszámban is, remélhetőleg továbbra is lesz majd alkalmuk találkozni egymással egyesületünk berkeiben. Egy-két próba erejéig. A remény pislákoló fényét nem hagyhatjuk kihunyni! Fiataljaink külföldre való távozásából adódóan tánccsoportunk sajnos már nincs. Viszont biztató, hogy az egyesületünkben nevelkedett gyerekeink Nyugaton sem felejtették el kirajzóhelyüket. Időről időre jelentkeznek, keresik és ápolják a kapcsolatot az itthon maradottakkal. Amikor meg hazalátogatnak, rendre felkeresik a Petőfit. Biztatva bennünket a további munkára, a tűzhely megőrzésére. Olyankor aztán nemcsak sóhaj és fohász fakad fel szólásukból, de ígéret is. Hogy egyszer ők is visszajönnek.


Kőbe vésett jelenlét (A szerző felvétele)

Szórványlét. Az egyre beszűkülőbb lehetőségek függvényében. Hajnalka néni válaszleveleit olvasgatva… szóval, a csüggedést, azt bizony nem lehet fellelni soraiban. De még csak a sorok között sem! Sokkal inkább az itt élők mindig megújuló, már-már elnyűhetetlennek tűnő tenni akarását. A városban, az országban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban egyaránt széjjelszóródott értékeink felkeresését, megszólítását és felkarolását. 


A kicsiny színpad megújult háttérképe


Új fűtőtest a felújított teremben

A felvételek forrása: Egyesületi archívum

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..