home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Néhány iskola továbbra is sztrájkol
Rencsényi Elvira
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Néhány iskola továbbra is sztrájkol

Szerbiában 2014 novemberétől tíz százalékot vonnak le a közszférában dolgozók béréből. Elsőként a belügyi dolgozók, utána az egészségügyi munkások tartottak figyelmeztető, néhány órás munkabeszüntetést, majd a tanügyi dolgozók kezdtek bele a hónapokig tartó sztrájkba.

Szerbiában 2014. november 17-én kezdődött a munkabeszüntetés, pontosabban az addigi negyvenöt perces órák helyett harmincperces tanórákat tartottak az ország legtöbb általános és középiskolájában. A pedagógusok érdekeit négy szakszervezet képviseli, tárgyalásokat is e szervezetek küldöttjei folytattak az illetékes minisztériummal. A tanügyi dolgozók a többi közt a bércsökkentés visszavonását, valamint a kollektív szerződés újrafogalmazását, ezen belül a szisztematizációt (munkaévek és iskolai végzettség utáni fizetésmeghatározást) követelték. A kormány által átfogalmazott kollektív szerződés részbeni aláírására 2015. február 17-én sor is került, így a legtöbb általános és középiskolában e naptól beszüntették a sztrájkot.

Ott azonban, ahol a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának és a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének tagjai dolgoznak, folytatódik a sztrájk. A másik két szakszervezet képviselői kiegyeztek a szerb kormánnyal, így a hozzájuk tartozó oktatási intézményekben február 17-e óta újfent negyvenöt percesek a tanórák.

A szülők is támogatják a sztrájkot

A diákok természetesen örültek a rövidített óráknak, de sok szülőnek gondot okozott, hogy hétköznap — amikor a tanítás másfél órával előbb ért véget — kinek a felügyeletére bízza a gyermekét. Egyéb panasz nem érkezett a tanintézmények vezetőihez a szülők részéről, a legtöbben együtt éreznek a tanárokkal, és szurkolnak nekik, hogy érvényesíteni tudják a jogaikat.

Mégis lesz büntetés?

A szerb kormány azonban — noha ígéret hangzott el, hogy a sztrájkoló pedagógusoknak semmiféle büntetéssel nem kell számolniuk — a legutóbbi döntése értelmében 6000 dinárral kisebb bért ad a még mindig — február 17-e után is — sztrájkoló tanügyi dolgozóknak. 

Kitartanak a követeléseik mellett

A pedagógusok eddigi összetartása tehát megbomlott. A még mindig sztrájkoló intézmények között van a zentai Stevan Sremac Általános Iskola és öt munkaegysége. A kialakult helyzetről az ezekben az intézményekben dolgozó pedagógusok érdekeit képviselő szakszervezet alelnökét, Locki Barbarát kérdeztük.

— Mi továbbra is kitartunk a követeléseink mellett, minden munkaegységünkben marad a sztrájk. Ebből, vagyis a harmincperces tanórák megtartásából a diákoknak nem származik semmiféle káruk. Sőt ellenkezőleg! Mivel a tananyagot a harmincperces órákon is teljes egészében elő tudjuk adni nekik, ezenkívül pót- és emelt szintű órákat is tartunk, a tanulóinkat versenyekre készítjük fel, a nyolcadikosainkat pedig a záróvizsgára — a munkanap előbb ér véget, a gyerekeknek több idejük marad az otthoni tanulásra, pihenésre. Mi továbbra is betartjuk a sztrájkra vonatkozó törvényi előírásokat, a tanulóinkat pedig semmivel sem károsítjuk meg. Éppen ezért, mindezt alaposan átgondolva és a gyerekek érdekeit továbbra is szem előtt tartva, úgy döntöttünk, kitartunk a követeléseink mellett.

Meghosszabbíthatják az iskolaévet?

A kérdésre, hogy hogyan érinti őket, a sztrájkoló tanügyi dolgozókat a kormány 6000 dináros levonásról szóló fenyegetése, az alelnök így válaszolt:

— Ha elveszik ezt az összeget a fizetésünkből, elképzelhető, hogy meghosszabbítjuk az iskolaévet, ezért az akkor megtartott órák után a kormánynak fizetnie kell, úgyhogy majd akkor megkapjuk, amit most esetleg elvesznek tőlünk. Ha így lesz, akkor ezt a gyermekek fogják a leginkább megszenvedni, hiszen a nyári szünidejük sokkal rövidebb lesz. Mi ezt nem szeretnénk, mivel minden tanulónak joga van a szünidőhöz. Éppen ezért bízunk benne, hogy a kormány mégis meggondolja magát, és nem kurtítja meg még jobban a bérünket, hanem felismeri a követeléseink jogosságát. Már a tízszázalékos csökkentés is súlyosan érinti a legtöbb pedagógust, hát még ez az újabb 6000 dinár...

A kormány tehát feladta a leckét. Most a tanárokon, tanítókon van a sor, hogy jól feleljenek. Vagy lehet, hogy éppen fordítva van, és a kormánynak kellene ezúttal jelesre vizsgáznia emberségből?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..