home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Négypárti parlament Magyarországon
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám

A várakozásoknak megfelelően szoros eredmény született a magyarországi parlamenti választás első fordulójában. Több mint 67 százalékos részvétel mellett az MSZP a szavazatok 43,21 százalékát szerezte meg, a Fidesz-KDNP pedig 42,03 százalékát. Az SZDSZ-t a választók 6,49 százaléka tüntette ki bizalmá...

A várakozásoknak megfelelően szoros eredmény született a magyarországi parlamenti választás első fordulójában. Több mint 67 százalékos részvétel mellett az MSZP a szavazatok 43,21 százalékát szerezte meg, a Fidesz-KDNP pedig 42,03 százalékát. Az SZDSZ-t a választók 6,49 százaléka tüntette ki bizalmával. Az idei választás igazi meglepetése az MDF, amely 5,05 százalékkal bekerült az országgyűlésbe.
Az egyéni választókerületekben az MSZP 34, a Fidesz pedig 28 mandátumot szerzett az első fordulóban. Országos viszonylatban az MSZP 11 megyében győzött, a Fidesz pedig 9-ben. Budapesten 12 kerületből került ki győztes az első fordulóban - mind a 12 szocialista! Az első forduló eredményei alapján az MSZP-nek 105, a Fidesz-KDNP-nek 97, az SZDSZ-nek 4, az MDF-nek 2, az MSZP-SZDSZ-nek (közös jelölt) pedig 4 képviselője van a Magyar Országgyűlésben.
Vasárnap éjjel Gyurcsány Ferencék hatalmas ünneplést csaptak: ,,Az MSZP győzött, Magyarország nyerni fog!', mondta a miniszterelnök.
Az MSZP ugyan megnyerte a választások első fordulóját, reális esélye van, hogy az SZDSZ-szel együtt ismét kormányt alakítson, a választást azonban még nem nyerte meg. Az elemzők szerint még minden lehet, hiszen négy évvel korábban a Fidesznek a mostaninál nagyobb hátrányt hajszál híján sikerült ledolgoznia.
Erről beszélt vasárnap éjszaka Orbán Viktor is: a 109 kiadó parlamenti helyből 75-öt kell a Fidesznek megszereznie, és akkor ez a párt alakíthat kormányt. Orbán Viktor volt egyébként az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki sajtótájékoztatóján bennünket, határon túl élő magyarokat is említésre érdemesnek tartott: ,,A második fordulóban mi a Magyarország határain túl élő magyarokért is harcolunk.'
Bejelentette hogy a kormányváltás ügyében azonnal felveszi a kapcsolatot az MDF-fel. Dávid Ibolya viszont sietett kijelenteni: Sem Orbán Viktort, sem Gyurcsány Ferencet nem fogja hatalomra segíteni.
Imigyen állnak hát lapzártakor a dolgok az anyaországban. A választások végső kimenetele a határon túli magyarság sorsát is nagymértékben befolyásolja. Ezért hát feszülten figyelünk. A két párt első embere már vasárnap éjszaka harcba hívta csapatait. Az MSZP hívei a Batthyány-örökmécsesnél találkoznak, a Fideszéi a budai Várban, hogy nekivágjanak a kéthetes kampánynak. Amely, nem kételkedünk benne, minden eddiginél elszántabb és kíméletlenebb lesz.
Magyarország választópolgárai a mi sorsunkról is döntenek két hét múlva.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..