home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Négymillióan igényelnek ingyenes részvényt
Rencsényi Elvira
2008.01.23.
LXIII. évf. 4. szám
Négymillióan igényelnek ingyenes részvényt

Szecsei Mihály - Szabó Attila felvételeA szerb kormány törvényben határozta meg, hogy a polgárok ingyenes részvényeket igényelhetnek, és azok kifizetése hat nagyvállalat eladási díjából történik majd. A részvények január 28-ától július 31-éig igényelhetők a postahivatalokban.Az ingyenes rész...

Szecsei Mihály - Szabó Attila felvétele

A szerb kormány törvényben határozta meg, hogy a polgárok ingyenes részvényeket igényelhetnek, és azok kifizetése hat nagyvállalat eladási díjából történik majd. A részvények január 28-ától július 31-éig igényelhetők a postahivatalokban.
Az ingyenes részvények íratásának módjáról és a kifizetés üteméről kérdeztük SZECSEI Mihály neves közgazdászunkat.
* A most meghozott törvény értelmében ingyen igényelhetőek nagyvállalat-részvények. Mi a különbség a részvény és a kötvény között?
- A kötvények után kamatot fizet a bank, amely a kötvényt kiadja, a részvénnyel azonban egy-egy vállalat tulajdonából részesedünk, vagyis osztalékot kapunk. Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor az orvos vényre felír egy gyógyszert, és azzal kiváltható az orvosság a patikában. A részvény után nem kamat, hanem osztalék fizethető ki. Tudom, hogy a legtöbben, akik részvénytulajdonosokká válnak, hogy minél előbb készpénzhez jussanak, nyomban eladják részvényeiket, pedig azokkal akár kereskedni is lehet. Ha egy jól menő vállalatról van szó, akkor a részvényünkkel évente részesedünk a vállalat által megvalósított haszonból, de a tőzsdén is értékesíthetjük. Jelen esetben hat nagyvállalat - a NIS kőolajforgalmi vállalat, a Telekom postaforgalmi vállalat, az EPS Villanygazdaság, a Galenika gyógyszergyártó vállalat, a JAT légiforgalmi vállalat és a Nikola Tesla repülőtér - részvényei igényelhetők ingyenesen.
* Ki igényelheti ezeket a részvényeket?
- Mindazok a polgárok, akik szerb állampolgárok, akik eddig még nem írattak részvényt más vállalatoknál, ebből kifolyólag nem is értékesíthették őket, továbbá azok, akik 2007. december 31-éig betöltötték a 18. életévüket, illetve a Kosovóról igazoltan áttelepült személyek. Azt sem árt figyelembe venni, hogy ha valaki most jegyeztet ingyenes részvényt, és a vállalatot, amelyben dolgozott vagy dolgozik, még nem magánosították, nem jogosult más részvényre.
* Ez azt jelenti, hogy ha valaki már részvénybirtokos, vagy akár csak feliratkozott valamely más vállalat részvényigénylési listájára, az a most igényelhető ingyenes részvényekre nem jogosult?
- Igen, pontosan azt jelenti. Sajnos, nagyon sokan lesznek olyanok, akik hiába igényeltek már részvényt valamely más vállalatnál, a magánosítás sikertelensége következtében nem kapják meg a részvényükért járó pénzösszeget, ugyanakkor a mostani ingyenes részvényigénylésre sincs joguk. Tudjuk, hogy ez igazságtalanság a polgárokkal szemben, de sajnos nem tehetünk ellene semmit.
* Az ingyenes részvények igénylése azonban bizonyos előírásokhoz van kötve. Milyen okiratokat kell felmutatni az igényléskor?
- Elsősorban a személyazonossági igazolványt, emellett pedig igazolást arról, hogy az igénylőnek van szavazati joga. Erre a célra tökéletesen megfelel annak a szavazásról szóló értesítésnek a fénymásolata, amelyet minden polgár postán megkap a szavazás előtti napokban. A postahivatalban ki kell tölteni egy űrlapot két példányban, közülük az egyiket meg kell őrizni. Nem árt tudni, hogy az igénylés kizárólag személyesen történhet, illetve, hogy a részvények nem ruházhatók át hozzátartozóra, és nem is ajándékozhatók el. Ha a részvényigénylő netalán elhalálozik, egyenes ági leszármazottait illetik meg az értékpapírok.
* Mi történik abban az esetben, ha valaki téves adatokat közöl, vagy netalán elhallgatja, hogy jegyeztetett már más vállalat részvényeiből?
- Ebben az esetben az igénylő több ezer dináros pénzbírsággal sújtható. Nagyon fontos, hogy még az igénylés átadása előtt ellenőrizzük a szükséges okiratok érvényességét és a bennük szereplő adatok pontosságát. Az űrlapon pedig olyan bevallást tegyünk, amely nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy esetleg elutasítják a részvénykérelmünket. Magyarán: ne próbáljunk téves információkkal szolgálni, mert annak végzetes következményei lehetnek. Az igénylőlapokon szereplő adatokat ugyanis a vagyonügynökség ellenőrzi. Ennek a hivatalnak kiváló információs központja van, így szinte biztos, hogy a valótlan bevallásokra még idejekorán fény derül. Ezért arra kérek mindenkit, hogy legyen nagyon óvatos és körültekintő részvényigényléskor.
* Mikor várható a részvényjogosultságról szóló bizonylat kézbesítése, illetve a részvények kifizetése?
- 2008. december 31-éig minden igénylőt értesítenek arról, hogy jogosult-e az ingyenes részvényekre vagy sem. Ám a kifizetés nem kezdődik meg azonnal. Azok a polgárok, akik úgy döntenek, hogy eladják a részvényüket, 2010-ig kapják meg az érte járó pénzösszeget, miután a szóban forgó nagyvállalatok eladása megtörtént.
* Az előzetes becslések szerint hány polgár igényel majd ingyenes részvényt, illetve mennyi pénzt kapnak azok, akik eladják a részvényüket?
- Előrebocsátom, hogy a meghirdetett 1000 euró, amennyit állítólag minden részvényigénylő megkap a részvényeiért cserébe, csak névleges összeg. Hogy végül mennyit fizetnek majd ki érte, az elsősorban a szóban forgó nagyvállalatok eladásából származó pénz mennyiségétől függ. Jelenleg mintegy 4 millió igénylésre számíthatunk, de szerény véleményem szerint legalább két-háromszázezer polgárnak lesz hiányos az igényléshez szükséges dokumentációja, következésképp ők nem részesedhetnek a részvényekből. Nagyon fontos megemlíteni azt, amit valószínűleg még nagyon kevesen tudnak: készpénzkifizetésre is sor kerül azoknak a vállalatoknak a részvényeiből, amelyeket eddig már sikerült magánosítani. Összesen 68 van belőlük, és az eladásukból 250 millió euró gyűlt össze. Ez a pénz szintén szétosztásra kerül azok között a polgárok között, akik még máshol nem igényeltek részvényt. Aki tehát részesedik a már említett hat nagyvállalat részvényeiből, az készpénzben mintegy 50 euró dinárellenértékét is megkapja. Voltaképpen ez is egyfajta részesedés a már előzőleg magánosított vállalatok tulajdonából, de ezt a részesedést nem részvények formájában, hanem készpénzben fizetik ki. Az ingyenes részvényt igénylők ez év végéig megkapják azt a jóváhagyást, amely igazolja, hogy részvénytulajdonossá váltak, ezzel az igazolással pedig azonnal felvehetik a postatakarékokban vagy a bankokban az említett 50 euró dinárellenértékét készpénzben.
* Az említett hat nagyvállalat mindegyikének a részvényei szétosztásra kerülnek a polgárok között?
- Aki megkapja az igazolást arról, hogy jogosult a részvénytulajdonra, az mind a hat vállalat részvényeiből részesedik, ellentétben azokkal, akik e hat vállalat közül valamelyiknek a jelenlegi vagy a korábbi alkalmazottai. åk csakis a saját vállalatuk részvényeiből kaphatnak.
* Mi a teendő, ha valaki úgy dönt, hogy eladja a részvényeit?
- Egy értékpapírokat értékesítő, ún. brókerirodát kell megbíznia a részvények eladásával. Ez a megbízott csakis a kormány által hivatalosan is jóváhagyott iroda lehet - zárta a beszélgetést Szecsei Mihály közgazdász.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..