home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Négykezesek és kétzongorás koncertek Szabadkára hangolva
Bíró Tímea
2019.01.20.
LXXIV. évf. 3. szám
Négykezesek és kétzongorás koncertek Szabadkára hangolva

A vajdasági zongoraszerető emberek már tudják, hogy ha november, akkor Piano Fest Szabadkán. Tavaly úgy alakult, hogy az Electe civil szervezet kénytelen volt két részre bontani a fesztivált, ami öröm a hallgatóságnak, mert így januárban gazdag zongorajátékokkal kezdődik az év.

Annak ellenére, hogy az egyesület a támogatások hiánya miatt nem nyúlhat mélyen a zsebébe, a kitartó és a kultúrát hirdető tagoknak köszönhetően a 2018. évi Nemzetközi Zongorafesztivál második részére is sor kerül Szabadkán január 21-ével kezdődően. A novemberi fesztiválrészben kizárólag hangversenyeket hallhatott a publikum, a januári programban viszont mesterkurzus is szerepel. Az egyesület művészeti vezetője, Görög Noémi beszélt lapunknak a részletekről:

— A fesztivál egyik legfontosabb részére, a mesterkurzusra a Szabadkai Zeneiskolában fog sor kerülni 21-étől 26-áig, és a Yuval Admony—Tami Kanazawa páros fogja vezetni. Ők Izraelből érkeznek hozzánk, de Kanazawa japán nemzetiségű. 2017-ben is ők tartották a mesterkurzust, illetve fel is léptek, és a nagy sikerre való tekintettel hívtuk őket ismét. Az V. Nemzetközi Zongorafesztivál első felében a szólóestek kaptak szerepet, most pedig a négykezesek és a kétzongorás hangversenyek lesznek előtérben. Január 21-én a városháza dísztermében az izraeli kettős indítja el a fesztivál második részét, méghozzá egy klasszikus programmal, melyben felcsendülnek Schubert, Debussy, Mendelssohn, Ravel kompozíciói. Másnap, 22-én egy orosz zongorakettős játszik a szabadkai közönség előtt, Alina Shernyakova és Ekaterina Berezan Rahmanyinovot fognak négykezessel előadni. Mindenképp érdemes lesz meghallgatni, hogy az oroszok hogyan állnak hozzá ehhez a fajta zenéhez. Nagyon érdekes lesz a szerdai gálahangverseny, melyen a mesterkurzus válogatott hallgatói fognak fellépni. A képzésre egyébként Oroszországból, Izraelből, Horvátországból érkeznek az érdeklődők, jelentkezett egy német duó, és sokan jönnek Magyarországról, valamint a Szabadkai Zeneiskolából is. A korosztály és a műsor tekintetében is ez egy vegyes gála, hiszen egyaránt lesz szóló és négykezes, illetve kezdők és profik is fellépnek. Csütörtöktől a fesztiválnak a Szabadkai Zeneiskola ad otthont, és itt már kétzongorás koncertet hallhatnak a zongorakedvelők. Egy német—japán duó, név szerint Eva-Maria Weinreich és Tomohito Nakaishi nem először játszanak a Piano Festen. Az idei műsorukban Liszt, Scriabin és Rahmanyinov dallamai csendülnek fel. A kurzuszáró koncertre 25-én kerül sor a zeneiskolában.

A rendezvény szervezőinek jelentősen megkönnyíti a munkáját a Szabadkai Zeneiskola közreműködése, hiszen a jó együttműködés gazdagabbá teszi a zongorafesztivál és a város zenei életét. A Piano Landnek ezúttal a hangszerek felhangolásáért tartozik hálával az egyesület.

A hangversenyek 20 órakor kezdődnek, és ingyenesen látogathatóak, a művészek fellépésének időtartama pedig megközelítőleg 60 perc lesz.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..