home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Negyed évszázad emlékezete
Tóth Lívia
2022.06.02.
LXXVII. évf. 22. szám
Negyed évszázad emlékezete

Padén a település neves szülöttére, Keszég Károly (1954—1997) újságíróra emlékeztek halálának 25. évfordulója alkalmából. Az eseményt a helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezte.

A rendezvény gyászmisével kezdődött a katolikus temető kápolnájában, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait Keszég Károly sírjánál. Fehér Kálmán Testamentum című költeményének részletét Jaksa Dominika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója szavalta el, majd a barátra és kollégára Léphaft Pál és Heinermann Péter emlékezett. Részletek hangzottak el Keszég Károly Döffenés című, utolsó vezércikkéből.


Léphaft Pál és Heinermann Péter Keszég Károly sírjánál

„Nem írok többet egy sort sem. Legalábbis vajdasági magyar sajtószervbe nem. Cselekvő értelmiség nélkül minden nemzetrész a világon elvész. Minőség nélkül pedig esélye sincs a megmaradásra. Ez a mi felelősségünk, s nem is kevés.” (1997. május 9.)

És valóban nem írt többet, sem vajdasági magyar, sem más sajtótermékbe, mert nem egészen három héttel később utolérte a szívhalál.

 

Címlapfotók a falon, sok gyermek a színpadon   

A délután folyamán az egyesület székházában megnyílt a Hét Nap hetilap fennállásának 75. évfordulója alkalmából kiírt címlapfotó-pályázat legjobb alkotásaiból összeállított tárlat.


Haranga asszonykórus

A rossz időjárás miatt a művelődési műsort a nyári színpad helyett a székház nagytermében tartották meg. A szép számban összegyűlt közönséget és a vendégeket Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke köszöntötte.


Szikes citerazenekar

A rendkívül tartalmas és színvonalas esten felléptek az egyesület szakcsoportjai, ének- és hangszeres szólistái, kettősei, valamint bemutatkoztak az oktatók, művészeti vezetők is. Színpadra állt a Haranga asszonykórus, Mihók Attila Plakett díjas citerás, Jenei Csenge szólistaként, valamint Véber Rékával énekkettősként, a 2021 novemberében megalakult kezdő, kis citerazenekar, a Szikes citerazenekar és Pásztor Ivett citerás. Az egybegyűltek tapsolhattak Lepár Krisztina és Lepár Enikő énekeseknek, a Gyöngyvirág és a Gyöngyszem leánykórusnak, a Kis Bubojások tánccsoportnak, valamint a vendégeknek: az óbecsei Botra férfikórusnak és a Czéczó Bandának.

A riportpályázat nyertesei   

A program része volt a XXIII. Közegellenállás riportpályázat díjátadója is. Az értékelésből kiderült, a zsűri tagjai a beérkezett munkák mennyiségével nem voltak elégedettek, de a minőségre nem lehet panaszuk. Aktuális témával foglalkozó, jól kidolgozott, tartalmas, olvasmányos szövegeket kaptak, melyekből ötöt kiemeltek. Az első díjas riport a kortárserőszakkal foglalkozott, a második a szebb napokat is látott bánáti vasútról szólt, a harmadik helyezett a fiatalok elvándorlását a magukra maradt szülők szemszögéből dolgozta fel. A két különdíjas írás egyikének a zentai kórház szülészeti osztálya, a másiknak pedig Trianon volt a témája.


Komáromi Róbert, Cvetanović Márta, Balázs Andrea, Madár Anikó, valamint Tóth Lívia, a riportpályázat zsűrijének képviseletében

Az első helyezést Madár Anikó, a másodikat Balázs Andrea, a harmadikat Cvetanović Márta érdemelte ki. Különdíjas lett Bíró Tímea és Markovics Annamária. Az összejövetel jó hangulatú táncházzal ért véget.


Kis Bubojások tánccsoport

Az emléknapot a többi közt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Csoóri Sándor Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és Csóka Község Önkormányzata támogatta.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..