home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Négyből három 1. hely
Tóth Tibor
2023.08.18.
LXXVIII. évf. 33. szám
Négyből három 1. hely

Az adai AFK labdarúgói a 6. helyen zárták a Szabadkai Körzeti Liga 2022/2023-as idényét. Nagypál Tibor együttese a 30 mérkőzés során 13 győzelmet aratott, 5 döntetlent ért el, és 10 alkalommal vesztesként vonult le a pályáról. Az utánpótláscsapatok majdnem 100 százalékos teljesítményt nyújtottak, hiszen a négy korosztályos csapatból hárman bajnoki címet szereztek, egy pedig a 2. helyen zárta a szezont.

A klub vezetősége minden idény előtt a felsőházban való szereplést tűzi ki célul, a fiatal csapat minden mérkőzésen győzelmi ambíciókkal lép pályára, attól függetlenül, hogy hazai terepen vagy idegenben kell-e bizonyítania.

— Ha a csapat életkorát nézzük, akkor elégedettek lehetünk a 6. hellyel, viszont van bennünk egy kis hiányérzet, mivel ez a csapat többet tud, előrébb is végezhetett volna. Amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy az első két hely egyikét sem tudjuk megszerezni, akkor visszaesett a morál a csapatban. Ezen mindenképp javítani kell, és lendületesen nekivágni a következő idénynek — mondta Körtvélyesi Tícián, az AFK Labdarúgóklub sportigazgatója.

A szakmai stábban nincs változás, a felnőttcsapatot továbbra is Nagypál Tibor vezeti. Néhány játékos más egyesületben folytatja pályafutását, az érkezők listáján pedig eddig Lajkó Csanád, Segedinski Stefan, Lukács Henrik és Marko Mijić neve szerepel.


A bajnok pionírcsapat

— Úgy hiszem, hogy a távozókat sikerült pótolnunk, és a csapat nem vesztett minőségéből. Bízunk benne, hogy további távozóink már nem lesznek, az újonnan igazolt játékosaink előrébb viszik együttesünket, fő célunk viszont a helyi fiatalok beépítése a felnőttcsapatba. Nem élveznek előnyt azok a vidéki játékosok, akik kicsivel jobbak a helyi labdarúgóknál, sokkal jobbnak kell lenniük ahhoz, hogy nálunk játszhassanak. Úgy gondoljuk, inkább végezzünk helyi játékosokkal a 8—9., mint vidékiekkel a 3—5. helyen, tehát hosszú távra tervezünk. Posztonként több játékosunk van, de szükségünk lenne még egy védőre, középpályásra és csatárra is. Utóbbi posztra sürgősen találni kellene egy játékost, hiszen a liga legeredményesebb góllövője, Bálint Olivér Csókán focizik tovább. Nagy segítség számunkra Lajkó Csanád érkezése, aki a liga legtechnikásabb és leggyorsabb játékosa lesz, viszont ő sem kifejezett csatár. Az 1. hely megszerzése nem reális elvárás. Szeretnénk a mezőny első felében maradni, és minél több helyi fiatalnak alkalmat adni a bizonyításra — mondta a sportigazgató, és hozzáfűzte, hogy a felnőttek heti négy napot edzenek, hétvégéken barátságos mérkőzéseket játszanak, és újdonságként a serdülőket is az első csapat edzője vezeti, így kísérni tudja a fiatalok fejlődését, és könnyebben tudja beépíteni őket a felnőttcsapatba.


Az U13-as csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott

A Szabadkai Körzeti Ligában négy új csapat (Zenta, hajdújárási Vinogradar, Tomislavci, Csóka) szerepel a 2023/2024-es idényben. Az újoncok között van olyan csapat, amellyel még sosem játszott az AFK, és olyan is, például a Vinogradar, ahol szintén nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlásra. Tícián tapasztalatai szerint az új csapatok nagy elszántsággal és lendülettel kezdik a bajnokságot, és nehéz őszi idényre számít, ahol nem lesz lefutott mérkőzés, minden találkozón ádáz, kemény harcot várhatunk.

Az utánpótláscsapatok kitűnő idényt zártak, hiszen az U11-es (Foci 7), az U13-as (kiskakasok) és az U15-ös (pionírok) korosztályos együttes is bajnoki címet ünnepelhetett a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában.

— Adán és a szövetségben sem emlékeznek arra, hogy korábban valamelyik klub utánpótláscsapatai ilyen jól szerepeltek. Nemcsak az elért eredmények töltenek el bennünket örömmel, hanem az is, hogy napról napra többen fociznak a klubban, és egyre több csapatot szerepeltethetünk a bajnokságokban. A legkisebbeknél eddig két csapatot indítottunk a Tisza Menti Ligában, a gyerekek létszámára való tekintettel azonban szeptembertől már három együttes képviseli az adai színeket ebben a korosztályban. Kiemelkedő eredménynek könyveljük el azt is, hogy évről évre több játékost tudunk a TSC Akadémiára küldeni, akik megállják a helyüket, és a topolyai csapatban is a legjobbak közé tartoznak. Az elmúlt idényben a Szabadkai Minőségi Ligában nem indítottunk csapatot, a küszöbön álló szezonban viszont az U11-es, az U15-ös és az U17-es együttesünk is ebben a rangfokozatban méretteti meg magát. A Vajdasági Ligában szerepelt serdülőcsapatunknak nehéz volt tartania a lépést a jelentősebb utánpótlással bíró szuperligás klubokkal, így nem ebben a ligában, hanem eggyel lejjebb, azaz a Szabadkai Minőségi Ligában versenyeztetjük. Ebből a korosztályból több játékosra a felnőtteknél is számítunk — mondta a sportigazgató.

Adán a kézilabda mellett a labdarúgás is népszerű a közönség körében. A felnőttek mérkőzéseit átlagosan 100 néző látogatta, mely szám minden bizonnyal nőni fog, ha egyre több saját nevelésű, adai vagy moholi játékos magára ölti a klub mezét. Erre kiváló példa a helyiekből álló serdülő- és pionírcsapat, melyek mérkőzésein gyakran 100-nál több néző szurkolt. A várható beruházásokkal kapcsolatban a sportigazgató elmondta, hogy a különben is kiváló állapotban lévő stadion a Munkásolimpiára még inkább megújult, viszont csak két öltözőt tudnak használni, ami ennyi korosztályos csapat esetében bizonyos fennakadásokat okoz. Ada Önkormányzata a klub segítségére sietett, és ígéretei szerint a patinás egyesület hamarosan újabb öltözőkhöz jut, ami elengedhetetlen a megfelelő működés szavatolásához.

A Szabadkai Körzeti Liga idénye lapzártánk után, augusztus 12-én kezdődött, az AFK az első fordulóban a torzsai Budućnost vendége volt. Az őszi idény végéig a felnőttcsapat a következő mérkőzéseken lép pályára: Iskra (otthon), Njegoš (idegenben), Tavankút (o), Napredak (i), Jadran (i), Udarnik (o), Sutjeska (i), Proleter (o), Csóka (i), Szenttamás (o), Vinogradar (i), Zenta (o), Tomislavci (i), Jedinstvo (o).


A 11 éven aluli csapat játékosai aranyéremmel a nyakukban (Fotók: Facebook)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..