home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Négy nap a meggy jegyében
Tóth Tibor
2019.06.15.
LXXIV. évf. 24. szám
Négy nap a meggy jegyében

Négynapos, színvonalas, minden igényt kielégítő programokkal ünnepelték meg a XV. Bácsfeketehegyi Falunapot és a XVI. Bácsfeketehegyi Meggynapokat.

Bácsfeketehegy helyi közösségének tanácsa, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület, valamint a Zöld Dombok Környezet- és Közösségfejlesztési Szervezet közös eseménysorozatát ragyogó időben és kiváló hangulatban, nagyszámú érdeklődővel tartották meg.

Az ünnepség csütörtökön kezdődött azzal, hogy bemutatták a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Soma Amatőr Színtársulat történetét leíró Soma Napló című könyvet, valamint a színtársulattal kapcsolatos alkalmi kiállítást is megnyitották.


A Juhász Zenekar Mulassunk címmel tartott gyermekkoncertet az óvoda udvarában (a szerző felvételei)

A pénteki napot az óvodások karneváli sétája vezette be, majd a Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatta a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című előadását a Sterija-díjas Krizsán Szilvia rendezésében. Este a Soma Amatőr Színtársulat lépett színpadra, Ralbovszki Csaba rendezésében a Mandragóra című komédiával kápráztatta el a közönséget. A pénteki műsor a pécsi The Minds rockzenekar koncertjével zárult.

Az esemény fő napja a szombat volt, amikor változatos programok várták a helyieket és vendégeiket. A kultúrotthon emeleti termében Karácsonyi Sándor filmrendező a Kunok képes krónikája című fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődők, a nyári színpad előtti téren negyven csapat marhapaprikás-főző versenyen mérte össze kulináris képességét, a Juhász Zenekar pedig Mulassunk címmel tartott gyermekkoncertet az óvoda udvarában. A Hestia Női Egyesület közreműködésével meggykülönlegességeket kóstolhattak a meggynapokra kilátogatók, és ingyen lángost is kapott mindenki. Rácz Túrkevei Lajos, Gelei Tamás és Dancz János magyarországi mesterszakácsok zöldségből és gyümölcsből különféle figurákat alkottak, majd Az én falum és a meggy elnevezésű képzőművészeti-fogalmazási versenypályázatok értékelése és a díjkiosztás következett. Egész nap meggy, méz és helyi termékbemutató, valamint kézimunka-kiállítás várta a vendégeket.


Készül az ingyenes lángos

A helybeli Víg Róbert első alkalommal hozta ki termékeit: a meggybort, a meggypálinkát és a barackpálinkát. A fiatal termelő elmondta, hogy tavaly elfagyott a meggy, az idén már több gyümölcs termett, viszont az időjárás nem kedvezett a gazdáknak.

— Elég gyenge a hozam. A télen és a tavasszal kevés csapadék hullott, az elmúlt egy hónapban viszont rengeteg eső leesett, így a meggynek nagy a víztartalma, és — ahogy mifelénk mondják — eléggé összeszáradt a gyümölcs. Bort és pálinkát készítünk belőle. Nyolc kvadrát területen barackot, meggyet és szilvát termesztünk. Nem ez a fő foglalkozásunk, kizárólag ebből nem lehet megélni, ez a fizetéshez egy kis mellékkereset. A faluban nagy hagyománya van a meggytermesztésnek, szinte nincs is olyan ház, ahol ne volna legalább egy-két meggyfa.

Bojtos Béla, a helyi közösség tanácsának elnöke egész nap mozgásban volt. Egyszer a főzők között láttuk, majd kisvártatva a kiállításnak helyt adó teremben beszélgetett, néhány perc múlva pedig már a vendégeknek mesélt a messze földön híres bácsfeketehegyi meggyről.

— A kezdetek kezdetén, valamikor tizenhat évvel ezelőtt a mögöttünk levő területen hat csapat főzött bográcsos finomságot, és nagyon jól éreztük magunkat. A következő évben szaporodott a résztvevők száma, és ekkor a helyi közösség tanácsa hozott egy döntést, mely szerint a falunapot is ekkor, azaz a meggynapokkal együtt ünnepeljük. Meggyfája mindenkinek van otthon, meggyet szedni senki sem szeret, a meggybort viszont igen, így egyhangúlag megszavaztuk a két ünnep egyszerre történő megrendezését, hiszen ez az egész falué, mindannyiunké. Mára a Bácsfeketehegyi Meggynapok a település szükségletévé vált, az emberek igénylik, várják, látogatják. A helyi meggyben — melyet több évvel ezelőtt Príma néven jegyeztünk be — 70%-kal több antioxidáns található, mint más fajtákban. Nem kell permetezni, hiszen a betegségektől megvédi önmagát. Ha a moníliatámadás nagyon erős, akkor a fa védekezésként lehullatja a virágait. Abban az évben tehát nem terem, de nem megy tönkre, és a következő esztendőben újra virágzásnak indul. Metszeni sem kell, vagyis egy igazi, jó meggyfa a miénk. A helyi közösség már második éve szervez meggyfaültetési akciót. Mindenki, aki igényli, ingyen kap meggyfát, melyet a ház előtt ültet el. Így próbáljuk megőrizni a hagyományt.


Részlet a művelődési műsorból

A késő délutáni órákban a nyári színpadon kétnyelvű ünnepi műsort tartottak. A szépszámú közönséget Bojtos Béla köszöntötte, majd Orbán Lajos, a szlovéniai Hodos község polgármestere szólt a jelenlevőkhöz. A két település csaknem tíz éve rendkívül szoros kapcsolatot ápol egymással, ez alkalomból Orbán emléklapot nyújtott át Bojtosnak. A helyi tanácselnök elmondta, hogy a két település közötti kapcsolatra a jövőben is nagy hangsúlyt helyeznek. A falu legszebb háztájéka elnevezésű pályázat eredményhirdetése után színvonalas művelődési műsor következett, melyben a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület tagjai, a Nikola Đurković Általános Iskola diákjai, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat gyermekei, a balettstúdió, a Dušan Car ME és a szeghegyi Njegoš ME tagjai léptek színpadra. Este két ismert lemezlovas, Stivi és Deki szórakoztatta a fiatalokat, majd a szombati nap tűzijátékkal ért véget.

Az idei Bácsfeketehegyi Meggynapok és falunap vasárnap ért véget. A református templomban ünnepi tanévzáró istentiszteletet tartottak, este pedig a kiskéri Greda drámai stúdió az Ember, aki halált evett című szerb nyelvű előadását tekinthette meg a közönség.


Munkában a zöldség- és gyümölcsszobrászok

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..