home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Négy hónap múlva 4 százalékos nyugdíjemelés
Fehér Márta
2020.09.10.
LXXV. évf. 37. szám
Négy hónap múlva 4 százalékos nyugdíjemelés

Egy pirossal több — Égnek a feljelentővonalak — Szabadon átvilágítható a szerbiai tisztségviselők anyagi helyzete

Egy pirossal több

Január 1-jétől 4 százalékkal növelik a nyugdíjat Szerbiában — jelentette be nemrég hivatalosan a kormány. Az országban az átlagnyugdíj 27 700 dinárt tesz ki, így az új évtől ez az összeg 1108 dinárral fog nőni. Az emelés a svájci modellt követi, ennek értelmében az időskori járandóságot az infláció 50 százalékával és az átlagbér növekedésének 50 százalékával hangolják össze. A Fiskális Tanács is 4 százalékos emelésre számít, erősítette meg Nikola Altiparmakov, a tanács tagja. Ebben az évben a nyugdíj 5,4 százalékkal nőtt, ezúttal viszont a koronavírus okozta válság miatt valamivel mérsékeltebb emelés lehetséges. A 10 000 dináros nyugdíj 2021-től legalább 400 dinárral lesz nagyobb, a legmagasabbnak számító, 100 000 dinár feletti járandóságra jogosultak pedig több mint 4000 dináros emelésre számíthatnak. A 15 és 20 000 dinár közötti nyugdíjak 600—800 dinárral lesznek magasabbak, míg a legfeljebb 25 000 dinárt kapó nyugdíjasok 1000 dináros növekedéssel számolhatnak. A 35 és 40 000 dinár közötti járandóság összege 1400—1600 dinárral fog emelkedni. (Blic)

 

Égnek a feljelentővonalak

Miután az országos válságstáb arra kérte a polgárokat, hogy tegyenek feljelentést, ha azt tapasztalják, hogy valahol valakik nem tartják be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseket, izzani kezdtek a vonalak, és az első 24 óra alatt több mint 100 bejelentést kaptak az illetékesek — írta a Subotica.com hírportál. A polgárok az esetek többségében azért tettek panaszt, mert zárt helyiségben a megengedettnél többen gyűltek össze, az előírt távolság be nem tartása is sokaknak szemet szúrt, akárcsak a maszkviselés elmulasztása. Az újonnan létrehozott ügyfélközpont mind a 44 felügyelőséget irányítja, és a 011/63-50-322 telefonszámon vagy a www.inspektor.gov.rs honlapon bárki bármikor feljelentést tehet, ha szabálytalanságot észlel. A panaszt operátorok és elemzők dolgozzák fel, majd az illetékes felügyelőség elé viszik az ügyet. Az országos válságstáb szeptember 1-jén levélben fordult a polgármesterekhez és a községek képviselőihez, arra figyelmeztetve őket, hogy saját területükön kötelesek betartatni a járványügyi előírásokat. Ez azután történt, hogy augusztus utolsó hétvégéjén több önkormányzat területén is hiányosságokat, mulasztásokat tapasztaltak, majd a hónap első, rendkívüli ülésén a szigorú ellenőrzés érdekében megerősítették a felügyelőségek munkáját, illetve megkezdte működését a központi telefonügyelet. (Szerbiai RTV, Subotica.com)


Illusztráció (Pixabay.com)

 

Szabadon átvilágítható a szerbiai tisztségviselők anyagi helyzete

A Korrupcióellenes Ügynökség mostantól a tulajdonos beleegyezése nélkül is ellenőrizhet, és nemcsak a funkcionáriusok dokumentumaiba kaphat betekintést, hanem a hozzátartozók vagyoni helyzetébe is. A Tanjug részletezése szerint az ügynökség a vizsgált tisztségviselő beleegyezése nélkül is kikérheti a bankszámlaadatokat, illetve a testvérek, a szülők és más közeli családtagok számláira is kiterjesztheti a vizsgálatot. Ha a hozzátartozók 30 napon belül nem nyilatkoznak a vagyoni helyzetükről, szabálysértési eljárást indíthatnak ellenük, az adatszolgáltatás megtagadásáért pedig 50-től 150 000 dinárig terjedő büntetés róható ki. A törvény az összeférhetetlenségre kitérve előírja, hogy a funkcionáriusok kötelesek a vagyonbevallás mellett az esetleges pozíció-összeférhetetlenségről beszámolni, több tisztség betöltése esetében pedig kötelezően ki kell kérni az ügynökség jóváhagyását. A jogszabály precízen meghatározza, milyen elemeket kell tartalmaznia a névtelen bejelentésnek ahhoz, hogy korrupciós ügyben eljárás indulhasson. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..