home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Négy év legnagyobb hozadéka
(o. i.)
2012.04.04.
LXVII. évf. 14. szám

ELNÖKVÁLASZTÁS IS?! A hétvége híre, hogy Boris Tadić államfő bejelentette: kedden vagy szerdán hozza meg a döntést az elnökválasztással kapcsolatban. Azzal kapcsolatban, hogy május 6-án - a parlamenti, a tartományi és a helyhatósági választásokon kívül - megtartják-e a majd csak decemberben es...

ELNÖKVÁLASZTÁS IS?! A hétvége híre, hogy Boris Tadić államfő bejelentette: kedden vagy szerdán hozza meg a döntést az elnökválasztással kapcsolatban. Azzal kapcsolatban, hogy május 6-án - a parlamenti, a tartományi és a helyhatósági választásokon kívül - megtartják-e a majd csak decemberben esedékes szerbiai elnökválasztást is. Lapzártakor (hétfő) nem lehetett tudni, milyen döntést hoz az államfő. Ami biztos: ha május 6-án sor kerül az elnökválasztásra, akkor Pásztor István, a VMSZ elnöke is jelölteti magát, vállalja a megméretést.
HAT MANDÁTUMRA SZÁMÍTANAK. ,,Sikerült elérnünk, hogy a vajdasági magyar közösséget s általa a Vajdasági Magyar Szövetséget talán először veszik komolyan ebben az országban. Bebizonyítottuk, hogy mivelünk nem lehet kukoricázni, játszadozni, nem lehet bennünket kilóra megvenni, mint ahogy az jellemző volt az előző 15, 16 évben. Ez a legnagyobb hozadéka az elmúlt négy év politizálásának' - mondta Pásztor István március 28-án Belgrádban abból az alkalomból, hogy a VMSZ átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak a párt jelöltlistáját. A megvívott harcok közül példaként hozta fel a bíróságok átalakítását, a köztársasági költségvetést érintő kiállást, a Vajdaság statútumának és a hatásköri törvénynek az elfogadását, a vagyon-visszaszármaztatási és rehabilitációs törvény elfogadását. Az eseményről tudósító Vajdaság Ma Pásztor Bálint parlamenti képviselőt is idézi, aki elmondta: rekordidő, mindössze négy nap alatt sikerült összegyújtani a 11 838 támogatói aláírást ahhoz a listához, amelyen a párt mind a 250 helyre állított jelöltet. A párt a májusi parlamenti választásokon hat mandátum megszerzésére számít, így az eddig is sikeresen politizáló négy képviselőn kívül - Pásztor Bálint, Varga László, Kovács Elvira és Fremond Árpád - a zentai Pék Zoltán és az újvidéki jelölt, Vicsek Annamária bejutására is számítanak.
A TARTOMÁNYBAN A 9-ES SORSZÁMMAL. Múlt szerdán délben Újvidéken a VMSZ átadta a párt tartományi jelöltjeinek a listáját, melyen 60 név szerepel, a listavezető pedig Újhelyi Ákos. A Tartományi Választási Bizottságnak átadott lista és a támogatói aláírások átadása után Újhelyi Ákos elmondta, hogy a tartományi választásokra benyújtott listán - a 9-es sorszámot viseli majd - minden 3. jelölt nő, az aláírásokat illetően pedig azt, hogy egy hét leforgása alatt kétszer annyi aláírást sikerült összegyűjteni, mint amennyit a törvény előír: 3000 helyett 7381 támogatói aláírást adtak át. Az eseményen jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy a pártnak - az eddigi 9 helyett - a választások után 13-14 képviselője lesz a tartományi parlamentben. ,,Az a célunk, hogy Szerbia alkotmánytisztelő ország legyen, és többé soha ne történhessen meg az, ami az elmúlt öt év alatt megtörtént. Ennyi idő alatt - az alkotmányt és a törvényeket sem tisztelve - a Vajdaságtól több mint 62 milliárd dinárt rabolt el Belgrád. Ennyi pénzen 15 beškai hidat lehetne felépíteni vagy 300 kilométer autópályát, vagy 700 kilométer 7 méter szélességű utat. Annyi pénzt raboltak el tőlünk, amennyiből fel tudnánk újítani Vajdaság egész vasúti és közúti hálózatát' - nyilatkozta napilapunknak a párt elnöke.
Itt mondjuk el: Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke március 28-án Topolyán adta át képviselői jelölését a tartományi képviselőházba. Egeresi a VMSZ színeiben a többségi választási listán indul a topolyai 6. választási egységben.
ORBÁN VIKTOR LÁTOGATÁSÁRÓL. A belgrádi Danas napilap március 28-án közölte Pásztor István bejelentését, mely szerint április 27-én Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Vajdaságba látogat, hogy a választási kampányban támogassa a VMSZ-t. A lap tudósítója a rövid beszámolóban többször is arra utalt, hogy a látogatás, a kampányrendezvényen való részvétel ,,beavatkozás a másik ország belügyeibe', a VMSZ-t pedig Budapestről irányítják. Pásztor erélyesen elutasította a célozgatást, mondván: Orbán Viktor elsősorban a Fidesz pártelnöki minőségében jön ide ,,de nem tanácsadója a VMSZ-nek, és nem irányítja a politikánkat, mi nem vagyunk senkinek a meghosszabbított keze'.
POLITIKAI SZÁNDÉKNYILATKOZAT. A regionális fejlesztési elképzelésről írt alá politikai szándéknyilatkozatot múlt pénteken Szabadkán a VMSZ kilenc önkormányzatilista-vezetője. A szabadkai, topolyai, kishegyesi, magyarkanizsai, zentai, adai, törökkanizsai, csókai és óbecsei listavezetők kézjegyével ellátott dokumentum kapcsán Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere tartott sajtótájékoztatót. Kiemelte: alulírottak önálló régiófejlesztési ügynökség létrehozásáért szállnak síkra.
TRAKTORRAL BELGRÁDBA. A szerbiai mezőgazdasági miniszter, Dušan Petrović a múlt szerdán fogadta a vajdasági mezőgazdasági termelők küldöttségét, mely azt követelte, hogy maradjon meg a területalapú támogatás. Mivel nem sikerült egyezségre jutni a miniszterrel, a termelők úgy döntöttek: március 29-én, csütörtökön traktoros tüntető felvonulást indítanak Belgrádba. A traktorok el is indultak egész Vajdaságból, de csütörtökön a rendőrök nem engedték be őket Belgrádba, ennek következtében hatalmas dugók keletkeztek. Az illetékes miniszter megüzente: kitart az új (terményalapú) támogatási rendszer mellett, a gazdák pedig jobban tennék, ha a kedvező időjárást kihasználva a határban ténykednének. Pénteken száz traktor bejuthatott a fővárosba, ahol Ivica Dačić kormányalelnök, belügyminiszter fogadta a gazdákat (köztük az adorjáni Borsos Csaba is). A termelők megismételték követeléseiket, s azok teljesítéséhez április 24-éig adtak határidőt.
TRAGÉDIA ÚJVIDÉKEN. Szombatról vasárnapra virradó éjjel tűz ütött ki az újvidéki Contrast diszkóban. A vélhetően műszaki hiba és a pirotechnikai eszközök használata miatti tűzvészben hat fiatal vesztette életét - három lány és három fiú. A hat fiatal holttestére a mosdóban találtak rá a tűzoltók - feltehetően oda menekültek abban a pánikban, amely a zsúfolt diszkóban tört ki. A történtek után kihallgatták, majd előzetes letartóztatásba helyezték a szórakozóhely tulajdonosát és két bérlőjét. A vizsgálat folyik. Újvidék városa háromnapos gyászt hirdetett. Az áldozatok családjának részvétét fejezte ki a szerb államfő, a szerb kormányfő és Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke.
Óbecsén artézi kút fúrása közben csütörtökön reggel gázkitörés történt, melyet csak vasárnap hajnalra sikerült elfojtani. Szabó Attila felvétele a helyszínen készült
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..