home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Négy érem Görögországból
Tóth Tibor
2021.12.10.
LXXVI. évf. 49. szám
Négy érem Görögországból

A magyarkanizsai Potisje birkózói négy érmet szereztek a görögországi Xanthiban a korosztályos Balkán- és mediterrán bajnokságon. Újhelyi Evelin a tizenöt éven aluliak között bizonyult a legjobbnak a Balkánon, Fábián Orsolya a mediterrán bajnokságon és a néhány hónappal korábban megtartott strandbirkózó-Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, a november közepén megrendezett magyar juniorbajnokságon pedig aranyérmet szerzett. A fiúk közül Losonc Szabolcs ezüst-, Rekecki Botond pedig bronzéremmel térhetett haza a mediterrán bajnokságról.

Fábián Orsolya rendkívül eredményes évet tudhat maga mögött, hiszen az említett versenyek mellett megnyerte a szerbiai országos juniorbajnokságot, a poreči nemzetközi versenyen pedig 2. lett. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Orsi szerezte az idén átadott Vajdasági Birkózóakadémia első érmét.

— Nagy örömmel tölt el, hogy a strandbirkózó-Eb-n elért 2. helyem egyúttal az akadémia első nemzetközi érme is. A strandbirkózás és a szőnyegen történő birkózás technikailag hasonlítanak egymásra. A strandbirkózás homokon, egy kis körön belül zajlik, és nem a hagyományos mezben küzdünk, hanem egy alsóban és egy top felsőben. A birkózás e válfaja a kötöttfogásnak és a szabadfogásnak a keveréke. Talán azért fekszik nekem, mert a fiúkkal eddig kötöttfogást edzettünk, majd az akadémia létrejöttével több lány érkezett, és bátran belemegyünk a szabadfogás fortélyaiba is. Nálam a két fogásnem nagyon szépen összeállt.

A 70 kg-os súlycsoportban indult magyarkanizsai versenyző törökkel kezdett, majd a román versenyzőt verve került a döntőbe, ahol az ukrán birkózó várt rá.

— A törököt 3:0-ra legyőztem, majd jött a román, aki fizikailag erősebb volt nálam, mivel én 65 kilóval mérlegeltem a 70 kg-os súlycsoportba. 0:0-s eredménnyel én kerültem volna döntőbe, de akciót hajtottam végre rajta, és hárompontos dobással sikerült nyernem. Az ukrán lány magasabb és fizikailag jóval erősebb volt nálam, ami döntőnek bizonyult, és 3:1-еs vereséget szenvedtem.

A mediterrán bajnokságon a görög lányt betusolta Orsi, a horváttól pedig technikai fölénnyel kapott ki, így a dobogó második fokára állhatott. A magyar juniorbajnokságot elsőéves juniorként nyerte meg, mind a négy mérkőzésén fölényesen diadalmaskodott. A Zentán megrendezett szerbiai országos bajnokságon is 1. lett, Porečban pedig, az edzőtáborral egybekötött nemzetközi versenyen ezüstérmet nyert. Akkor még az 59 kg-os súlycsoportban szerepelt, azóta a kemény munkának köszönhetően több kiló izom került Orsira, aki abban reménykedik, hogy jövőre minél jobban beleerősödik a 65 kilós kategóriába.

— Jövőre szeretnék elindulni a junior-Európa-bajnokságon, jó lenne a világbajnokságra is kijutni, a nyáron pedig minél több strandbirkózóversenyen részt venni. Természetesen a szerbiai és a magyar országos bajnokságon való részvétel is a terveim között szerepel. Az akadémián kiválóak a feltételek, a közeg is teljesen más, a súlyzótermünk pedig elképesztően jól felszerelt. Nagyon örülök, hogy az akadémián tíz-tizenkét lány edz, mivel úgy érzem, nekem hiányoztak a női edzőpartnerek — mondta Orsi.

Újhelyi Evelin nagyon meglepődött, hogy Balkán-bajnok lett, előzetesen nem számított ilyen kiváló eredményre. Súlycsoportjában heten indultak, az aranyéremhez öt mérkőzés vezetett.

— A döntőben északmacedón versenyzővel találkoztam, akivel már a csoportmeccsek során is mérkőztem. A fináléban jól birkózott, de nem okozott gondot, mivel végig vezettem, és 4:0-ra nyertem. 2022-ben is szeretnék indulni a Balkán-bajnokságon, esetleg az Európa-bajnokságon is. Az akadémián sokan vagyunk lányok, így az edzéseken több lánnyal tudok birkózni.


Újhelyi Evelin a dobogó legmagasabb fokán (a Potisje Birkózóegyesület felvételei)

Losonc Szabolcs sem számított rá, hogy a mediterrán bajnokságon dobogós lesz, de azért titkon reménykedett benne, hogy ennyi edzés után valamilyen érmet sikerül bezsebelnie. Az első mérkőzésén a görög fiút 8:0 аrányban fölényesen legyőzte, a döntőben azonban ugyanilyen arányú vereséget szenvedett a jóval erősebb egyiptomi vetélytársától.

— Sikeres évről beszélhetek, hiszen itthon több egyéni országos bajnoki címet nyertem, a Spartacus csapatával pedig megszereztük az országos csapatbajnoki titulust. A nagybecskereki Proleter elleni döntő nehéz volt, mivel még fiatal vagyok, és kevés a súlyom, de minden tőlem telhetőt megtettem a sikerért. Decemberben Kragujevacon tartják meg az országos felnőttbajnokságot, ahol célom az országos bajnoki cím megszerzése. A következő évi terveim közé egy világversenyre, Európa- vagy világbajnokságra való kijutás szerepel. Szép lenne érmet is szerezni, de a részvétel is sokat számít.

Rekecki Botond bronzéremmel tért haza Xanthiból, a mediterrán bajnokságról.

— Nagyon sok felkészülés után következett a görögországi verseny, ahova úgy utaztam el, hogy érmet kell szereznem. Az első mérkőzésen egy spanyollal találkoztam, akit technikai tussal vertem, majd a másodikban egy szerbiai birkózó következett, aki technikai tussal győzött le. A bronzmeccsre összeszedtem magam, és technikai tussal jobbnak bizonyultam görög riválisomnál. Az év elején a vajdasági felnőttbajnokságon 2. lettem, több nemzetközi versenyt megnyertem, az országos csapatbajnokságon pedig a Potisje felnőttcsapatában birkózhattam, aminek nagyon örülök. Sérülés miatt az idén nem lehettem ott a junior-Eb-n, jövőre mindenképp részt szeretnék venni ezen a versenyen, valamint az országos bajnokság megnyerése a másik fő célom 2022-ben.

Újhelyi Sándor, a Potisje Birkózóklub vezetőedzője két-három éremre számított Xanthiban, a megszerzett négy medállal pedig felettébb elégedett. A közelmúltban véget ért országos csapatbajnokságot a Potisje együttese egy győzelemmel és három vereséggel zárta, így a magyarkanizsai csapat nem jutott a négyes döntőbe.

— A Zenta csapatával kezdtünk, és az első három párharc után 3:0-ra vezettünk, ám a következő öt mérkőzést elveszítettük, és végül 5:3-as vereséget szenvedtünk. A belgrádi Radnički elleni párharcunk egy kis szerencsével 4:4 is lehetett volna, de 5:3-ra kikaptunk. A Partizan jobb nálunk, számítottunk a vereségre, majd az elvárások szerint legyőztük a mladenovaci együttest. A csapatbajnoki döntőt a Spartacus nyerte meg, így több év után a bajnoki titulus újra Szabadkára került. A Proleter elleni döntő a 87 kilogrammosok mérkőzésén dőlt el, ahol két fiatal birkózó csapott össze, és a szabadkai diadalmaskodott. Hat versenyzővel veszünk részt a kötöttfogású országos bajnokságon (a versenyt a hétvégén, lapzártánk után rendezték meg Kragujevacon — a szerző megj.), melyen birkózóimtól több érmet várok. December második hétvégéjén a Vajdasági Birkózóakadémia ad otthont az országos szabadfogású női és férfibajnokságnak, ahol szintén több éremre számítunk.

A felsoroltak mellett még egy-egy romániai és magyarországi verseny szerepel a programban 2021-ben, majd rövid pihenő után megkezdődik a felkészülés a kihívásokkal teli 2022. évre.

A három mediterrán bajnoki érmes (balról jobbra): Fábián Orsolya, Losonc Szabolcs, Rekecki Botond

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..