home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Negatív teszt felmutatása és karantén vár az Egyesült Királyságba utazókra
MTI
2021.01.18.
LXXVI. évf. 2. szám
Negatív teszt felmutatása és karantén vár az Egyesült Királyságba utazókra

A brit kormány mától (hétfőtől) átmenetileg minden országból megszüntette a karantén-kötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét, és érvénybe lépett a rendelkezés, miszerint csak negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba. Mindkét intézkedés brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor vált hatályossá.

London tavaly júliusban állította össze azoknak az országoknak a listáját, amelyekből eddig karantén-kötelezettség nélkül be lehetett utazni az Egyesült Királyságba. Ezek között az országok között szerepelt Magyarország is szerepelt, de szeptemberben lekerült erről a listáról, tehát az onnan érkezőkre is érvényesek a most meghozott intézkedések.   

A koronavírus-szűrés leletét angolul, franciául vagy spanyolul kell kitölteni. Fordításokat a brit hatóságok nem fogadnak el, az utazóknak a teszteredmények eredeti példányát kell felmutatniuk nyomtatott formában, illetve mobileszközeiken email- vagy SMS-üzenetként.

A leletnek tartalmaznia kell a teszt eredményén kívül az utazó nevét ugyanolyan formában, ahogy az úti okmányban szerepel, a születési dátumot, azt az időpontot, amikor a szűrővizsgálatot végző egészségügyi szolgáltató a teszthez levett mintát begyűjtötte vagy megkapta, a szűrést végző szolgáltató nevét és elérhetőségeit, valamint a teszthez használt felszerelés megnevezését. A tesztet az indulás előtt legfeljebb 72 órával lehet elvégeztetni, és mindenkinek ki kell töltenie az angliai tartózkodási helyszínt rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form) is.  500 font pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak.

A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos karantén alól. Továbbra is van lehetőség azonban a karanténidőszak lerövidítésére, ha az utazók az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív. A brit kormány javasolja, hogy akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, még indulásuk előtt foglaljanak időpontot a teszt elvégzésére jogosult brit magánszektorbeli szolgáltatóknál. A karantén lerövidítését célzó második tesztet csak ezeknél a fizetős nagy-britanniai magánszolgáltatóknál lehet elvégeztetni, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes koronavírus-szűrései erre a célra nem vehetők igénybe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..