home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
,,Ne mások döntsenek a sorsunkról...''
MOLNÁR KERI Edit
2011.08.17.
LXVI. évf. 33. szám
,,Ne mások döntsenek a sorsunkról...''

Vörös Endre, a VMSZ ifjúsági fóruma bácskertesi (kupuszinai) szervezetének oszlopos tagja, a helyi színjátszó csoport tehetsége új térségeket kíván feltárni és onnan üzeneteket közvetíteni minél több fiatal számára.- Most tértél vissza Budapestről, a Robert Schumann Intézmény egyhetes képzé...

Vörös Endre, a VMSZ ifjúsági fóruma bácskertesi (kupuszinai) szervezetének oszlopos tagja, a helyi színjátszó csoport tehetsége új térségeket kíván feltárni és onnan üzeneteket közvetíteni minél több fiatal számára.
- Most tértél vissza Budapestről, a Robert Schumann Intézmény egyhetes képzéséről, mely révén lehetőséged volt bepillantást nyerni az Európai Unió működésébe. Biztosan számtalan élménnyel, tapasztalattal gazdagodtál.
- A találkozóra az EU-csatlakozásra váró országokból érkeztünk. A legkellemesebb tapasztalatom az volt, hogy miközöttünk, e várólistán levő államokból érkezők között, eltörlődtek a nemzetek közötti különbségek. Mi már nem ellenségként tekintettünk egymásra a közelmúltbeli történtek miatt, hanem új barátságok megkötésére kész ismerősként.
- Mivel mindannyian más országból valók voltatok, az előadások bizonyára angolul folytak...
- Az előadások nyelve az angol volt, de egymás között délszláv nyelveken kommunikáltunk. Az ilyen találkozók hivatalos nyelve egyébként a ,,bad english", vagyis a ,,rossz angol'', mivel egyikünknek sem anyanyelve az angol.
- Mi volt a találkozó legfőbb célja?
- Természetesen az Európai Unió minél alaposabb megismerése. Mivel egyikünk országa sem tagja még az Uniónak, ezért ismeretlen számunkra a működése. A vele szembeni idegenkedés megszüntetése volt a céljuk az előadásoknak, melyeket tartottak nekünk. Leginkább az Unió alapjaival ismerkedtünk meg, a parlament ügyeivel, és természetesen mindennek az előnyeivel. Közös érdekünknek tartom, hogy mihamarabb a mi országunk is csatlakozzon az Európai Unióhoz, hogy tagja legyünk a közösségnek, biztonságban élhessünk. Úgy vélem, hogy minél nagyobb számban kell részt vennünk a politikában, és támogatnunk, segítenünk kell a felzárkózás folyamatát, hogy ne mások döntsenek a sorsunkról. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen a világ körülöttünk, milyen irányba tart, és azt kell mondanom: ez az irány semmiféle veszélyt nem rejt magában.
- Legtöbben félnek a változásoktól, nyugalomra vágynak. Mit üzensz ezeknek az embereknek? Mivel tudnád őket meggyőzni, hogy aggályaik alaptalanok?
- Amit magammal hoztam, és feltétlenül meg kell osztanom mindenkivel, az az, hogy az igazi erő az összefogásban van, és békét csakis akkor tudunk teremteni, ha megtanulunk toleránsnak lenni. Nem engedhetjük meg, hogy az előítéleteink vezéreljenek bennünket. Meg kell szabadulnunk attól a berögződéstől, hogy vallás, nemi identitás, faji hovatartozás és politikai nézete alapján ítéljük meg az embertársainkat - nyilatkozta Endre. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..