home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ne égessék el a növényi maradványokat!
2022.04.01.
LXXVII. évf. 13. szám
Ne égessék el a növényi maradványokat!

Óvjuk meg a talajt a jövő nemzedékei számára

Égetéssel magas hőfok keletkezik, ami a talajfelszínt hamuvá és porrá alakítja, amit a szél elfúj, a csapadék elmossa, ezáltal pedig eltűnik a következő évek termőképessége szempontjából legfontosabb réteg.

Égetéssel megsemmisül a növények táplálkozásában nélkülözhetetlen szerepet betöltő, talajban élő összes szervezet (földigiliszta, mikroorganizmusok), melyek felbomlasztják a talajban levő szerves anyagokat, így javítva a talajszerkezetet, és felhasználhatóvá alakítva a tápanyagot a növények számára.

Az égetésnek egyetlen hasznos célja sincs, csak károkat okoz a mezőgazdasági termelőknek.

BESZÁNTÁSSAL javítható а talaj vízháztartása. Az őszi-téli szántás idején a termőföldek akár 2,5%-kal több nedvességet tartalmaznak, mint azok, amelyeken nem dolgozzák be a tarlót.

A beszántás a gyomirtás eszköze is, mert serkenti a gyomnövény magcsírázását, amit aztán további kezeléssel könnyeb megsemmisíteni.

Beszántással visszakerül a talajba egy része annak, amit a betakarítással elveszünk - a legfontosabb tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium) és a szerves anyagok. Így kevesebb trágyázásra van szükség, de ez a talajjavítás egyik módja is, mert porózusabb lesz, ezzel pedig jelentősen csökken a műveléskor elhasznált üzemanyag mennyisége, mert kevésbé lesz kemény a föld.

A tűzvédelmi törvény alapján (50. szakasz) tilos a szármaradvány, a szemét, a növényi melléktermék égetése. A tüzet okozó személy külön jogszabály szerint köteles megtéríteni a tűzoltó-mentő szolgálat beavatkozási költségeit: a természetes személy 10.000 dinár pénzbírsággal sújtandó és 300.000 dinártól 1.000.000 dinárig terjedő összeggel a jogi személy.

Az a gazdaság, amelyről bebizonyosodik, hogy betakarítási maradványt égetett, kétéves időtartamra elveszíti jogosultságát a mezőgazdasági ösztönző eszközök elnyerésére.

A növényi maradványok égetése a szabadban gyakran okoz óriási anyagi károkkal és balesetekkel járó, ellenőrizhetetlen tüzeseteket

Forrás: Válságkezelő Városi Törzskar 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..