home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ne csak a magyar kultúra napján
Tóth Péter Lóránt
2021.01.22.
LXXVI. évf. 3. szám
Ne csak a magyar kultúra napján

Egyszer májusban beszélgettem telefonon egy művelődési ház vezetőjével egy esetleges őszi előadásomról. József Attilát ajánlottam neki. Pillanatnyi kínos szünet után megszólalt a hölgy: „József Attila októberben? Tanár úr, akkorra már jócskán kifutottunk a költészet napjából!” Nem vettem kioktatásnak e mondatokat — szerintem nem is annak szánta a hölgy. Nagyjából azt válaszoltam, amit most itt klaviatúrára vetek. Ez a bajom a „napokkal”. Sokak szerint ünnepelni, megemlékezni, fejet hajtani csak egy és egyetlen napon lehet az évben, azon, amelyiket a naptár kijelöl. Esetleg a bizonyos napnak a környékén. Megtesszük, aztán jöhet a megnyugtató múlt idő: „megtettük, amit megkövetelt a haza.” Pedig biztos, hogy csak szenteste kellene lenyugodnunk és megállnunk a rohanásban? Csak karácsony környékén kell a szeretteinkkel több időt eltöltenünk? Petőfi Sándort, Arany Jánost és a márciusi ifjakat csak március 15-én kell ünnepelnünk? Az aradi tábornokokról és a pesti srácokról csak október 6-án, illetve október 23-án kell megemlékeznünk? Egy felmérés szerint a fiatalok fele három mondatnál többet nem tud érdemben elmondani Trianonról. Arra, hogy beszéljünk a magyar történelem legsorsfordítóbb napjáról, marad egy dátum: június 4. (?)

Ezek a „napok” segítenek rávilágítani egy-egy olyan történelmi és irodalmi pillanatra, amelynek megismerése, tudása nélkül nem érthetjük meg a múltunkat. Régi mondás, ezért (is) igaz: amely nemzet nem ismeri a múltját, annak nincs jelene, és jövője sem lesz. Nem azt mondom, hogy az év minden napján olvassunk Petőfit, Radnótit, József Attilát, Kölcseyt vagy Vörösmartyt. Még azt sem, hogy a nap 24 órájában kutassuk a ’48-as, ’56-os eseményeket. Különben pedig miért ne? Hiszen lelki épülésünkre szolgálna napi 10 perc versolvasás, vers- vagy (komoly)zene-hallgatás. Koncertre vagy színházba járás. Néptánctanulás. (Ez utóbbiak — receptre — legalább havonta egyszer.) A kultúra, a kultúra mindennapi életünkbe való belecsempészése nem úri dolog, nem az okosok és a kultúremberek privilégiuma. Nem. A kultúra mindenkié. A magyar kultúrával való együtt élés segít átlendíteni a hétköznapok magányán, segít kizökkenteni a mindennapok esztelen rohanásából. Segít lelassulni. És ami még több, segít felismerni önmagunkban és másokban azt az egyetemes jót, amihez legközelebb talán csak Jézus születése napján kerülünk.

Fotó: Martinek Imre

Ne legyen kötelesség. Az ünnep. Ne érezze senki kötelezőnek azt a harminc percet, egy órát. Kívánom, hogy éljük meg a kultúra minden pillanatát. Hiszen elfelejtettük átadni, odaadni önmagunkat. Embernek. Társnak. Gyereknek. Ünnepnek. Hiszem, hogy ha a családommal együtt elmegyek egy „napra”, végighallgatni és átélni az ünnepi műsort, az segíteni fog a mindennapok megélésében is.

A magyar kultúra köti össze a Kárpát-medence magyarságát. A magyar kultúránkban és anyanyelvünkben lehetünk önazonosak igazán, ezen a nyelven értheti meg magyar a magyart Felvidéken, Magyarországon, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken és a diaszpórában. Ha felcsendül a Himnusz Kunszentmiklóson, Beregszászban, Kassán, Csíkszeredában, Szabadkán vagy a drávaszögi Vörösmarton, az ezerfelé szabdalt nemzetrészek határokon átívelve egyesülnek. Korunk egyik nagy feladata megértenünk, hogy bár mi, magyarok határon innen és túl a történelem útvesztőiben sokszor távol kerültünk egymástól, mégiscsak úgy juthatunk előre, ha népdalaink, néptáncaink, verseink, zenéink segítségével egymásba kapaszkodunk. Ha együtt „merünk nagyok lenni”. Az év minden napján.


Fotó: Tóth Tibor

Isten áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel! Ezt kívánom mindannyiunknak és a többi nemzetnek a következő esztendőkre. És nem csak január 22-én, már csak azért sem akkor, mert miközben e sorokat számítógépemre vetem, még csak 19-e van…

Kunszentmiklós, 2021

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..