home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Napjaink eseményeire reagál az idei Desiré fesztivál Szabadkán
MTI
2015.11.04.
LXX. évf. 44. szám
Napjaink eseményeire reagál az idei Desiré fesztivál Szabadkán

Kommentár nélkül/mondd hangosan, azaz No comment/say it loud alcímmel rendezik meg az idén a Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán november 28. és december 6. között — közölte Urbán András, a fesztivál igazgatója az MTI-vel szerdán.

Az alcímről azt mondta, hogy a No comment kifejezés a televízióból ismert, akkor alkalmazzák, amikor nem kell kommentárt fűzni egy eseményhez, a képsorok már önmagukban is erős üzenetet közvetítenek, a fesztivál azonban egyben ennek az ellenkezőjét is kéri, azaz hogy mindenki igenis kommentálja a körülötte történő eseményeket, mondja ki hangosan, amit gondol.

A színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Ukrajnából, Bulgáriából, Romániából, Franciaországból és Horvátországból érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

A hetedik Desiré fesztivál jellegzetessége, hogy a 16 előadás között hét olyat mutatnak be, amelyet maga Urbán András rendezett a régió különböző színházaiban. A fesztiválnak idén két vonala van: az egyiket azok az előadások jelentik, amelyeket én rendeztem, a másikat pedig a szintén a jelenre reagáló régióbeli előadások, de ezek mind kapcsolódnak valamilyen módon egymáshoz — magyarázta a fesztiváligazgató. Az előadások arról a valóságról szólnak, amelyben élünk, és amelyben ezek az előadások születtek.

„Volt egy olyan koncepciónk, hogy az idén a Desirére jöjjenek el azok az előadásokat, amelyeket én rendeztem. Radikálisak szerettünk volna lenni, és vállaltuk, hogy az előadások fele az én rendezésem, vállaltuk azokat a tartalmakat, amit ezek az előadások jelentenek” — fogalmazott Urbán András.

A rendezvényt november 28-án a Szlovén Ifjúsági Színház, az Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház, a belgrádi Bitef Színház és a macedón MOT közös produkciója nyitja meg, amely a Ristić-komplexus nevet viseli, és a Szabadkához is szorosan kapcsolódó Ljubiša Ristić rendezőt helyezi középpontba, de nem a rendezőről szól. A horvát Oliver Frljic rendező a tőle megszokottól eltérő előadást állított színpadra. Emellett a fesztivál egy hete alatt látható lesz a Dogville című előadását, amelyet Lars von Trier azonos című filmje alapján Kokan Mladenovic állított színpadra, valamint a szlovén Via Negativa Manipulációk című előadása is.

Urbán András elmondta, hogy több olyan előadást is meghívtak a fesztiválra, amelyek „valamilyenfajta zenés színházhoz kötődnek”. Ilyen előadás például a kijevi Dakh Daughters Rózsák című produkciója, a francia Compagnie du Poivre Rose Rózsabors című szinte már hrabali előadása, valamint Frenák Pál Birdie című táncelőadása, amely William Wharton amerikai író 1978-as Madárka (Birdy) című regényét és az abból készült filmet veszi alapul. Hasonló formájú előadás a kolozsvári GroundFloor Group Parallel című produkciója, amely a szexualitásról, a szexuális identitásról, valamint annak a tagadásáról és elfogadásáról szól Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében. A Desiré fesztivál visszatérő fellépője a bolgár Ivo Dimcsev, aki ezúttal egy kizárólag felnőtteknek szóló előadással lesz látható, az I cure című darab a gyógyításról, gyógyulásról szól.

Mindezek mellett fesztivál majdnem minden napjára jut egy Urbán-rendezés is. Újra bemutatják a Szabadkai Népszínház szerb társulatának előadását, a dalos kedvű cigánylányról szóló Kostanát láthatja a közönség. Az előadást két éve már bemutatták a Desirén, a régióban több fesztiválon is jól szerepelt, azonban Szabadkán csak kevés alkalommal játszották. A fesztivál második napján a belgrádi Bitef Színház Az Antikrisztus rövid története című előadását láthatja a közönség, amely Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés című műve alapján készült. Az Újvidéki Színház két Urbán-rendezése is látható lesz, a több fesztiválon is díjazott Neoplanta — amelynek alapját Végel László azonos című regénye adta, és Újvidék városának kialakulását, az ott élő nemzetek egymás mellett élésének problémáit mutatja be -, valamint a Bánk Bánt, amelynek bemutatója a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozón kisebb botrányba fulladt, amikor a zsűri egyik tagja, valamint több néző is felháborodottan hagyta el a színháztermet.

Nem marad bizonyára reakció nélkül a rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Állatfarm című előadása, a Belgrádi Nemzeti Színház Hazafiak című produkciója és a Kolozsvári Állami Színház Ivanovék karácsonya című darabja sem. Ezeket is Urbán András rendezte.
A fesztivál utolsó napján a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház legújabb előadását, a Tolnai Szabolcs rendezte Exodust láthatja a közönség, amely az elvándorlásról, a migrációról szól.

Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők.

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, és először 2009-ben rendezték meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..