home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Napirenden az Aquapark bérbeadásának feltételei és a Dr. Bodrogvári-díj
Kartali Róbert
2023.05.03.
LXXVIII. évf. 18. szám
Napirenden az Aquapark bérbeadásának feltételei és a Dr. Bodrogvári-díj

Holnap tartja meg 35. rendes ülését a Szabadkai Városi Képviselő-testület. A napirenden szereplő 17 pontot dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke ismertette az ülés előzetes sajtótájékoztatóján. 

Holnap odaítélik a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat. Az idei év díjazottjai Mandić Kornél kerámiaművész, Ábrahám Máté okleveles zenész és Daniela Stankić képzőművészet-tanár — jelentette be Pásztor Bálint. Mint mondta, a díjkiosztót az idén is június 22-én, a néhai dr. Bodrogvári Ferenc születésnapján tartják meg.

Az ülésen határozat születik arról is, hogy milyen eljárásban és milyen módon fogja a Palicsi Park Kft. bérbe adni az Aquaparkot, illetve a hatáskörébe tartozó más létesítményeket és objektumokat.

— Megteremtjük a jogi feltételeit az Aquapark működésének. Az építési munkálatok befejezésével párhuzamosan az objektum működtetésének a jogi feltételeit is megteremtjük. Azért fontos ezt párhuzamosan végezni, hogy ne jussunk olyan helyzetbe, hogy ugyan az építési munkálatok hamarosan befejeződnek, de nincs, aki működtesse, hiszen egyelőre nem világos, hogy milyen eljárásban működtetheti valaki az Aquaparkot, illetve a többi objektumot. Ez a határozat a legapróbb részletekig szabályozza majd az Aquaparknak, illetve a többi objektumnak a bérbeadását, a bérbeadási eljárását, és pontosítja azt a nagyon szigorú feltételek mellett meghatározott eljárást, amelynek a végén a Park Palics Kft. legfeljebb 15 éves időtartamra bérbe adhatja az Aquaparkot, illetve a többi objektumot.

Módosítják továbbá a városi művelődési intézmények alapító okiratát — ismertette a vkt elnöke. Mint mondta, összesen tíz művelődési intézmény érintett.

— Az elmúlt hónapok azzal teltek, hogy tárgyalásokat folytattunk Belgrádban annak érdekében, hogy összhangba hozzuk a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel a kultúráról szóló törvényt, annak érdekében, hogy az összes nemzeti tanács delegálhasson egy-egy tagot azon intézmények igazgatóbizottságába, amelyeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak. Ez azon intézmények esetében fontos, amelyeket több nemzeti tanács is kiemelt jelentőségűvé nyilvánított. Szabadkán több ilyen van, és ezzel a határozattal egyrészt megóvjuk a nemzeti tanácsoknak a hatásköreit, másrészt pedig elérjük azt, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak a szintje ne csökkenjen, tehát tiszteletben tartjuk a szerzett jogoknak az intézményét, és ezáltal megteremtődnek a feltételei annak, hogy az összes nemzeti tanács külön tagot delegálhasson az általa kiemelt jelentőségűvé nyilvánított intézményekbe. Fontos azt elmondani, hogy a holnapi naptól lesz a kortárs galéria a magyar nemzeti közösség kiemelt jelentőségű intézménye. Néhány héttel ezelőtt, amikor Fremond Árpáddal, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével tárgyaltam itt a szabadkai városházán, akkor beszéltük meg azt, hogy az MNT kezdeményezni fogja a kiemelt jelentőségűvé nyilvánítását magyar szempontból a kortárs galériának. A nemzeti tanács az erre vonatkozó javaslatot meghozta a saját ülésén, holnap pedig a vkt is meghozza ezt a döntést, és ezáltal kiemelt jelentőségűvé fog válni a magyar nemzeti közösség számára a Szabadkai Kortárs Galéria is.

Ezen pontok mellett rendeletet hoznak Alsótavankút település általános szabályozási tervének a kidolgozásáról, melyet a következő 12 hónapban kell elkészíteni. Ehhez hasonló szabályozási tervvel több szabadkai település, illetve helyi közösség is rendelkezik már, hiszen az erre vonatkozó döntéseket már elfogadta a városi képviselő-testület. Ezáltal megteremtik a jogi feltételeit annak, hogy a kommunális infrastruktúra fejlődhessen ezen a településen, de a határozat a mezőgazdasági termőföld jobb kihasználása, illetve az építési telkekkel kapcsolatos szabályozás tekintetében is fontos — ismertette a vkt elnöke. A Szabadkai Városi Képviselő-testület 35. rendes ülése csütörtökön 9 órakor kezdődik, az önkormányzat honlapján pedig online közvetítik.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..