home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Napirenden Karlóca fejlesztése
2021.05.17.
LXXVI. évf. 19. szám
Napirenden Karlóca fejlesztése

A Karlóca fejlesztését érintő törvényjavaslat megvitatása miatt utazott Belgrádba Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke Ivica Dačić köztársasági parlamenti elnökkel találkozott, valamint a hamarosan sorra kerülő szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság üléséről egyeztetett a VMSZ-es államtitkárokkal.

A köztársasági és a tartományi parlament tovább folytatja az együttműködést és hamarosan együttes ülést is tartanak, valószínűleg Újvidéken – erről tárgyalt Pásztor István Ivica Dačić köztársasági parlamenti elnökkel Belgrádban. A Tartományi Képviselőház elnöke részt vett a köztársasági parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülésén is, ahol napirendi pontként szerepelt a Karlóca fejlesztését érintő törvényjavaslat megvitatása.

–Emlékeztetni szeretnék, hogy a vajdasági parlamentnek van egy törvénytervezet-benyújtási alkotmányos hatásköre. Az elmúlt 20 évben több mint 40-szer éltünk ezzel a lehetőséggel, de ebből a rengeteg próbálkozásból ez csak a negyedik olyan törvény, amelyik napirenden szerepelt, és talán ez lesz a 2-dik vagy 3-dik, amelyik elfogadásra is fog kerülni. Én ezt nagyon fontosnak tartom, mert az utolsó ilyen kísérletre 5-6 évvel volt példa – nyilatkozta Pásztor István.

Ivica Dačić és Pásztor István megvitatták mindazokat a jelentős változásokat, amelyeket a szóban forgó törvény hoz. Reményüket fejezték ki, hogy a törvény stabil intézményes és pénzügyi kereteket teremt a karlócai egyedülálló örökség felújításához.

A két politikus tárgyalt a szerb parlament és a tartományi képviselőház jelenlegi jó együttműködéséről, valamint fejlesztésének lehetőségeiről is.

Pásztor találkozott a VMSZ-es államtitkárokkal is, akikkel elsősorban a közelgő szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság üléséről egyeztetett. A június 3-ára és 4-ére tervezett ülésen egyebek között infrastruktúra-fejlesztések, úthálózat- és közlekedésfejlesztés, valamint feltételezhetően a határátkelőket is érintő kérdések lesznek napirenden. Ilyen például a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása is, ami hamarosan elindulhat. Hangsúlyozta, hogy a vasúti forgalmat érintő határellenőrzési folyamatokon is feltétlenül javítani kell, megengedhetetlen, hogy ilyen időkben, amikor a két ország közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak, ilyen gyalázatos legyen a vasúti határátjárás – tájékozódhatunk a Pannon RTV weboldalán megjelent beszámolóból.  

Ma találkoztam először úgy az államtitkárjainkkal, hogy mindenki jelen volt, ugyanis eddig a koronavírus járvány miatt nem kerítettem rá sort. Tudtuk eddig is, hogy sok mindenről kell személyesen beszélnünk, de a mai másfél órás találkozó még inkább alátámasztotta ezt a meggyőződésünket. A legidőszerűbb ügyre összpontosítottunk ma, mégpedig a június elején esedékes szerb - magyar gazdasági vegyes bizottság napirendjén szereplő témákra – olvashatjuk Pásztor István Facebook oldalán.  

Fényképezte: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..