home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nálunk nem is olyan vészes a helyzet
Fehér Márta
2019.08.28.
LXXIV. évf. 34. szám
Nálunk nem is olyan vészes a helyzet

Fizetésemelést kapnak az egészségügyi nővérek — Megfigyelés alatt — Jövőre alkotmánymódosítás? 

Fizetésemelést kapnak az egészségügyi nővérek

Három-négy hónap múlva újabb bérnövelésre számíthatnak — jelentette be a hétvégén Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Pink TV-ben vendégeskedve. Mint azt elmondta, megbeszélést folytatott a pénzügyminiszterrel és az államfővel. Hangsúlyozta, hogy a fő téma az egészségügyi nővérek fizetésének emelése volt, melyet Aleksandar Vučić „igencsak szorgalmaz”. Harmadik éve kapják a legnagyobb fizetésemelést az egészségügyi nővérek — fogalmazott Lončar, és hozzátette, a növelés reális alapokon nyugszik. A fehér köpenyesek elvándorlásáról szólva elismerte, hogy sokan hagyják el az országot a jobb munkafeltételek és a magasabb bérek reményében, viszont szerinte az elvándorlás nem olyan nagymértékű, mint a közbeszéd állítja. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy míg a környező országokban kórházi osztályokat csuknak be a munkaerőhiány miatt — Horvátországot emelve ki példaként —, addig Szerbiában ilyen drasztikus intézkedésre nem volt szükség. Lončar szerint ez annak köszönhető, hogy a kormány felelősségteljes politikát folytat. (Blic, Pink)

 

Megfigyelés alatt  

Egyre több munkáltató kamerázza be a cégét, és a szolgálati telefonokat is megfigyelik — erről cikkezett a Danas. A lap szerint főleg azok a munkaadók tesznek így, akiknél apró termékeket gyártanak, hiszen azokat könnyű eltulajdonítani. Egyes főnökök a naplopókat akarják kiszűrni az állandó megfigyeléssel. A Danas rámutat arra, hogy a cégtulajdonos köteles tájékoztatni a munkavállalókat, ha a bekamerázás mellett dönt, és azt is el kell hogy mondja, milyen technológiát és technikát használ, mi a célja a megfigyelésnek, és egyéb fontos tudnivalókat is részleteznie kell. Az Önálló Szakszervezetek Szövetségének jogászai szerint a munkafolyamatot meg lehet figyelni biztonsági okokból, illetve a termelés hatékonyságának növelése érdekében, vagy pedig a hiányosságok kiküszöbölése céljából. Kiemelik azonban, hogy a kamerahasználat céljának szoros összefüggésben kell állnia a munkáltató tevékenységével, és kizárólag erre a célra használható fel, minden egyéb szigorúan tilos. Így például a munkavállaló csakis a saját munkahelyi pozícióján figyelhető meg, és csakis a munkára előirányzott időben. Csakis a képi megfigyelés lehetséges, a „lehallgatás” nem tolerálható, a felvételek pedig nem tárolhatóak, kivéve indokolt esetben. A munkások üzemen kívüli kamerás megfigyeléséből akár bírósági ügy is lehet — figyelmeztetnek. A közös helyiségekben, mint amilyen az ebédlő, a toalett és az öltöző, szigorúan tilos a kamerák kihelyezése, aki ezt mégis megteszi, az szigorú szankciókkal számolhat — figyelmeztetnek. (Dnevnik)

 

Jövőre alkotmánymódosítás?

Az igazságügyi miniszter szerint csakis jövőre, a valószínűleg márciusban esedékes általános szerbiai választások után történhet meg a sokat hangoztatott alkotmánymódosítás. Nela Kuburović a Kurirnak részletezve kifejtette, hogy ez előtt a képviselőknek kétharmados többséggel kell támogatniuk magát az alkotmánymódosítást, utána pedig a képviselőháznak nyilvános egyeztetéseket kell lefolytatnia, és miután a végleges szöveg elkészül, a képviselők ismét szavaznak, majd még a polgároknak is rá kell bólintaniuk az ország új alaptörvényére egy népszavazás keretében. „Tekintettel arra, hogy a tavaszra rendes választások lesznek Szerbiában, úgy gondolom, az új összetételű képviselőháznak alkalma lesz a megkezdett folyamatot lezárni, figyelembe véve az eljárás időigényességét és összetettségét” — fogalmazott a tárcavezető. (Tanjug, Kurir)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..