home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nagyszülők online
Kartali Róbert
2018.10.14.
LXXIII. évf. 41. szám
Nagyszülők online

Informatikai képzést szervezett nagyszülőknek a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Szabadkán. A tanfolyamra többszörös volt a túljelentkezés.

— A korosodó személyeknek indított öthetes képzést októberben szerdánként tartják meg a délutáni órákban, kétszer 60 percben a VM4K informatikai termében — mondta el lapunknak Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense. — A képzés címe Nagyszülők online, ebből már lehet következtetni a célközönségre. A fiatalabb generáció mindennapjaihoz hozzátartozik az online, illetve a számítógépes világ, viszont az idősebbek életéből ez kimaradt, ezért szeretnénk segíteni nekik abban, hogy ezt pótolni tudják. Óriási volt az érdeklődés, napokon beül megteltek a helyek, és még azóta is folyamatosan telefonálnak. Még nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy a képzést újra megszervezzük, de látván a nagy érdeklődést, nem zárkózunk el a lehetőségtől, hogy esetleg a közeljövőben, miután ez a tanfolyam lezárul, egy újabbat indítsunk.

— Leginkább olyan nyugdíjasokat vártunk, akik kezdőnek számítanak a számítógép-használat terén — mondta László Aranka, a képzés vezetője, a Politechnikai Iskola informatikatanára. — Azoknak, akik eddig sem otthon, sem pedig a munkahelyükön nem tudták elsajátítani ezt a tudást, ez most jó lehetőség, hogy megtanuljanak kapcsolatot létesíteni a távolabb élő rokonokkal és ismerősökkel. A képzés témái: kommunikáció, internetes böngészés, információszerzés, tehát a praktikus számítógép-használati ismeretek alapjainak oktatását terveztük ebben az öthetes időszakban. Az elképzelések szerint az alapoknál kezdjük a tananyagot, szóval azok is elsajátíthatják a tudnivalókat, akik eddig még soha nem ültek computer előtt. Az előadásokon a résztvevők jegyzeteket is kapnak, hogy otthon is tudjanak ismételni. Abszolút kezdőkre számítottam, ezért nagyon apró lépésekben, lassan és ismételve haladunk, ha pedig a tanulni vágyók részéről meglesz a kellő érdeklődés, akkor könnyen fogják elsajátítani a tudást.


A szerző felvételei

Kovács Éva építőmérnök már tizenkét éve nyugdíjas. Lapunknak elmondta, hogy férjével közösen jelentkeztek a képzésre. — Az internethasználat és az e-mailezés érdekel bennünket leginkább. A gyerekeink dolgoznak, az unokák iskolában vannak, nincs sok idejük ránk, így amikor hallottuk a hirdetést, jelentkeztünk.

Német Magdolna is nyilatkozott arról, hogy miért döntött a képzésen való részvétel mellett: — Az unokák már régen elhagytak a tudásban, én csak kullogok utánuk, és szeretném tökéletesíteni az ismereteimet.

Pék Éva szintén résztvevője a képzésnek. Mint mondta, fejlődni kell a korral, hiszen már az óvodás és az iskolás unokái is gond nélkül tudják használni a számítógépet. — Nem mintha a képzés után tudnánk majd nekik segíteni, de legalább lépést tartunk velük, illetve felzárkózunk egy kicsit.

A VM4K széles skálájú programot nyújt a vajdasági magyarság számára felsőfokú, tovább- és mesterképzések tekintetében — mondta Kosányi Tamás. Kiemelte: már gyermekek számára is szerveztek informatikai képzést, csütörtökönként pedig kulturális, vallási, történelmi és irodalmi előadásokat tartanak. Ezzel a tanfolyammal viszont az idősebbeket kívánták megszólítani, mivel nekik is szeretnének minőségi tartalmat nyújtani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..