home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nagypénteki kaleidoszkóp a Határok nélküllel
MTVA
2020.04.08.
LXXV. évf. 15. szám
Nagypénteki kaleidoszkóp a Határok nélküllel

A krasznahorkai vár és Rozsnyón a Kálvária felújítása mellett az erdélyi Héderfája református közösségének ünnepnapjairól és a húsvéti hiedelmekről is szó lesz a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának nagypénteki adásában.

Héderfája református közössége — a Kárpát-medence más gyülekezeteihez hasonlóan – otthon ünnepli a húsvétot, a templomi istentiszteleteket az online, valamint a tévés közvetítések pótolják. A 2020-as esztendő különös megpróbáltatások elé állította a héderfájai gyülekezetet, hiszen két hónapja égett le templomuk 18. századi műemlék haranglába. A kezdeti csüggedés után most bizakodással tekintenek a jövőbe, az idei húsvét pedig — a nagypénteki elcsendesedéssel együtt — a remény és az erőgyűjtés ünnepe is lesz — állítja Nagy Csaba református lelkész, akivel Erdei Edit Zsuzsánna beszélgetett.

A Felvidéken folytatódnak a krasznahorkai vár helyreállítási munkálatai. Nemcsak az építkezési törmeléket távolítják el a vár tövéből, de az ottmaradt nagyobb méretű műtárgyak elszállítását is most végzik. Palcsó Zsóka összeállításából megtudhatjuk, hogy a napokban vitték el a sértetlenül megmaradt gyászhintót, amely 1904-ben Andrássy Franciska grófné temetésére készült.

A Felvidéken maradva figyelemmel kísérhetjük az öt éve önkéntes munkával — a Kálvária-domb megtisztításával és a keresztút hiányzó állomásainak újraépítésével indult — rozsnyói Kálvária felújításának munkálatait. Jelenleg a restaurátori munkálatok keretében azon dolgoznak a szakemberek, hogy eredeti állapotukba állítsák vissza a keresztúti kápolnákban található Zsolnay-domborműveket.

Délvidéken ellátogatunk a muzslyai Nők Klubjának találkozójára, ahol a helyi ünnepi étkekre vonatkozó érdekességeket tudhatunk meg Kónya-Kovács Otília összeállításából.

Nagypéntek hajnalán számos helyen szokás volt mosakodni a folyóban, hogy egészségüket egész éven át megőrizhessék. Zsitvabesenyőn a vízbe fulladtakért imádkozva vonultak a folyóhoz, de a Felvidék bizonyos tájain az állatokat is levitték megúsztatni a folyóban. A további népszokásokról Méry Margit néprajzkutatót kérdezte Haják Szabó Mária, a beszélgetésben a nagypénteki víz állítólagos szemfájást gyógyító hatásáról is szó lesz.

A műsor zárásaként egy pályázati felhívásról lesz szó, hiszen szombatig várják a jelentkezőket a Verselő Kárpát-medence online versenyre. A részletekről Pap Boglárka, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa mesél Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezetőnek.


Adás: Kossuth rádió 2020. 04. 10. (péntek) 18.02–18.30


Illusztráció: Guido Reni – Szent Mihály arkangyal legyőzi a sátánt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..