home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nagyok kicsiknek
Zséli Ágnes
2017.10.11.
LXXII. évf. 40. szám
Nagyok kicsiknek

Hangulatos népzene, éneklés, versengés, játékok.

Ez jellemezte az első alkalommal sorra kerülő törökbecsei Játszóházat, melyet a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet, valamint a Teleház szervezett.

Már kora délelőtt szép számban érkeztek gyermekek a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület nagytermébe, mely azoknak a közösségépítő foglalkozásoknak a helyszíne, amelyeket a bánsági település Rákóczi-ifjai vezetnek. Ők azok a serdülő fiatalok, akik több táborban is jártak, és úgy gondolták, hogy az ott szerzett tudást mindenképp tovább kell adniuk a fiatalabb korosztálynak is.

Báló Tibor, a törökbecsei Teleház vezetője elmondta, a program Nagyok kicsiknek elnevezéssel indult.

— A közeljövőben akár minden szombaton szervezhetünk Játszóházat, hiszen mi is kellemesen meglepődtünk azon, hogy zsúfolásig megtelt az egyesület székháza, s a gyermekek jól érzik magukat. A nagyok régi népi játékokkal várták őket, melyekkel a hagyományokat ápoljuk, emellett a jövő nemzedékével is megismertetjük őket. Nem hagyjuk kihalni, elveszni a nagyszüleink gyermekkori játékait, azokat a foglalatosságokat, amelyek az akkori időkre voltak jellemzőek, amikor még nem létezett okostelefon, s a szórakozáshoz elegendő volt akár egy seprű, egy rongylabda vagy néhány szék. Emellett a középiskolások népénekeket is tanítottak a kicsiknek.

Bálint Tibor negyedikes gimnazista örömmel vállalta az aktivitások vezetését. A régi idők gyermekkorát visszaidéző játékokat a társaival közösen tervezte meg.  

— Nagyon fontos a szórványmagyarság fennmaradása, s gondolom, hogy ennek érdekében nekünk is nagy szerep jut. Az első találkozásra főként játékokkal készültünk, viszont az a tervünk, hogy a rendezvényen a néptánc és a népzene ápolása, valamint a régi hangszerek bemutatása is helyet kapjon. Ha minden hétvégén ilyen sokan összejövünk, meghívjuk a vidéki Rákóczi Ifjúsági Szervezetek tagjait is.

A Törökbecsén megtartott, Nagyok kicsiknek elnevezésű első játszóháznak mintegy negyven részvevője volt. A sikeren felbuzdulva a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet tagjai minden hétvégén várják a játszani, tanulni vágyó fiatalabb társaikat.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..