home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Nagykorúságba lépve
Tóth Tibor
2024.01.24.
LXXIX. évf. 4. szám
Nagykorúságba lépve

A Spartacus Jégkorongklub immár 18. alkalommal szervezi meg a Winter Classic elnevezésű nemzetközi veterán-jégkorongtornát. Az előttünk álló hétvégén megrendezendő háromnapos sporteseményen a 40 évnél idősebb korosztályban hét ország tizenöt csapata vesz részt.

A házigazda Spartacus mellett szlovéniai, magyarországi, kanadai, szlovákiai, csehországi, bolgár és szerbiai együttesek csatáznak az első helyért.

— Az idén is több csapat jelezte részvételi szándékát, mint amennyit tudunk fogadni, aminek örülünk, ez ugyanis azt bizonyítja, hogy valamit nagyon jól csinálunk. Néhány együttes már most lefoglalta helyét a jövő évi tornára. Több csapatot sajnos akaratunk ellenére sem tudunk vendégül látni, hiszen az időkorlát elég szűkös, a harminc mérkőzést péntek délutántól vasárnap délutánig le kell játszanunk. Eddig mindig két korosztályban, a 30 és a 40 éven felüliek között hirdettük meg a tornát, most azonban a fiatalabbaknál kevesebb csapat jelentkezett, és úgy döntöttem, az idén csak a +40-es korosztályban lesznek mérkőzések. A legnagyobb esélyesnek a rekordbajnok, szlovén Jesenice számít, mely első naptól itt van velünk, és kivétel nélkül mind a tizennyolc tornát megnyerte. A legnagyobb nevek ebben a szlovén csapatban szerepelnek, mint például az NHL-ben a Los Angeles Kings csapatával a Stanley-kupát is megnyerő Anže Kopitar édesapja, a szlovén válogatottat a szocsi téli olimpián szövetségi kapitányként irányító Matjaž Kopitar vagy a válogatott korábbi csapatkapitánya, Tomaš Razinger. De nekünk is vannak kiváló játékosaink, akik közül Ladóczki Csabát említeném, aki bekerült a jugoszláv válogatottba is, ami nagy sikernek számított, hiszen a 25 fős keretbe szinte csak szlovén játékosok jutottak be, a maradék öt úgyszólván szabad helyre viszont rengetegen pályáztak. A Spartacus csapatát az első három közé várom, a szervezési feladatok mellett szükség szerint én is jégre lépek — mondta Sándor Zsolt, a torna fő szervezője.


Részlet a tavalyi tornán lejátszott Spartacus — North Hockey Team-mérkőzésről (Fotók: Spartacus Jégkorongklub)

A 15 csapatot a szervezők 3 egyenlő erősségű, 5 fős csoportba osztották. Az A csoportot a szlovén Jesenice, a belgrádi Crvena zvezda, a cseh Basa Šumperk és Silezian, valamint a Kiskőrös alkotja. A B csoportban a szlovákiai Old Boys, a kanadai—amerikai North Hockey, a szerbiai Kraljevi, a Vojvodina és a bledi Izvršni Posamezniki együttese kapott helyet, míg a C csoportban a házigazda Spartacus, a kanadai Legends, a bolgár Dinamo és két szerbiai csapat, a Čunjevi és a Drvene nogice szerepel. A torna pénteken 13 órakor kezdődik, szombaton 9 órától 22 óráig, vasárnap pedig 9 órától 14 óráig tartanak a mérkőzések. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak, a belépés ezúttal is ingyenes.


Sándor Zsolt a jégen (fehérben)

Az elmúlt idényben a Spartacus és a Szegedi Hoki Klub közös, 16 éven aluli csapata a legmagasabb magyar rangfokozatban sokáig harcban állt a bajnoki címért, ám a fiúk végül a kiválónak számító 3. helyen zárták a szezont. Az U14-es közös korosztályos együttes a második csoportban szerepelt, a 12 éven aluliak pedig mérkőzéseket ugyan játszottak, de eredményt és helyezést ebben a korosztályban nem számoltak.

— Az U16-os csapat eredménye nagyon értékes, Magyarországon ugyanis négy jégkorong-akadémia működik, ahol a játékosok számára minden feltétel megvan, hogy csak a jégkoronggal foglalkozzanak. Büszkeséggel tölt el, hogy mindegyik akadémián több szabadkai jégkorongozó játszik, és ők csapataik alapembereinek számítanak. Ez azt mutatja, hogy nálunk, Szabadkán szakszerű munka folyik, a gyerekek megkapják a szükséges alapokat, és elég tudásuk van ahhoz, hogy később magasabb szinten űzzék ezt a sportágat — mondta Zsolt.

A szeptemberben megkezdődött 2023/2024-es idényben a Spartacus 8 és 10 éven aluli együttese a hazai bajnokságban szerepel, a 12, a 14 és a 16 éven aluli csapat pedig ebben a szezonban is a Szegedi Hoki Klubbal a magyarországi bajnokságban indul.

— Szabadkán decemberben kaptunk jeget, előtte Szegedre jártak át a fiatalok edzeni, azóta azonban a kisstadionban is készülhetnek a bajnoki mérkőzésekre. Az időjárás melegebbre fordulásával újra kénytelenek leszünk Szegeden edzeni. A határon való átjutásban rengeteget segítenek a szülők, mivel a gyerekekkel átsétálnak a határon, a szegedi egyesület pedig autóbuszt küld értük a határra. Az utánpótláscsapatok mellett a Spartacusnak felnőttcsapata is van, mely bajnokságban nem, tornákon viszont szerepel. Kitűnő együttműködést valósítottak meg a szarajevói és a magyarországi csapatokkal, gyakran szerveznek közös, egy-két napos tornákat. A veteránokkal november végén részt vettünk az újvidéki tornán, és annak ellenére sikerült a 2. helyen végeznünk, hogy akkor még nem volt jegünk. A szabadkai verseny után márciusban magyarországi tornára utazunk, áprilisban a belgrádi tornán indulunk, és terveink szerint Szlovéniában is jégre lépünk. Szabadkán lányok is jégkorongoznak, habár női csapatok nincsenek az országban, a válogatott azonban részt vesz a megfelelő versenyeken. Ha a lányok is magasabb szinten szeretnének foglalkozni a sportággal, akkor a fiúkhoz hasonlóan ők is kénytelenek sajnos nemcsak a Spartacust, hanem Szerbiát is elhagyni. Több lány budapesti csapatoknál kötött ki, ahol egész más feltételek fogadták őket, és ott is megállták a helyüket — mondta Zsolt, hozzátéve, hogy a Spartacusban a főedzői teendőket Uroš Brestovac látja el, aki mellett a korisulitól kezdve több edző dolgozik.


Az idei torna korongja

A kisstadionban több mérkőzést már lebonyolítottak az idény során. A felnőttegyüttes decemberben két mérkőzést vívott a szarajevói csapattal, december utolsó napjaiban pedig a Spartacus felnőtt és ifi jégkorongozói két csapatba osztva mérkőzést játszottak egymással Zlatko Bošnjaknak, a klub közelmúltban elhunyt sportigazgatójának az emlékére. A hétvégén a Spartans 2024 elnevezésű tornának adtak otthont, ahol három ország (Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia) 14 nyolc és tíz év alatti csapata lépett jégre. A 150 gyerek összesen 42 mérkőzést játszott egymással, mindenféle eredménykényszer nélkül, hiszen ebben a korosztályban a játék szeretetén van a hangsúly. A tervek szerint Bosznia-Hercegovina válogatottja Szabadkán készül fel a világbajnokságra, és több mérkőzést játszik a Spartacus felnőttcsapatával.

A sportág iránt érdeklődő gyerekek négyéves kortól már jelentkezhetnek a korisuliba, ahol a szakemberek felügyeletével megtanulhatnak korcsolyázni, később pedig majd eldönthetik, hogy a jégkorongot vagy a műkorcsolyát választják-e.


A torna pólója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..