home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nagycsaládosok a médiában
VARJÚ Sára
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Nagycsaládosok a médiában

A 2013—2017-es időszakra vonatkozó Népesedési Akcióterv kapcsán hívta össze a múlt héten a Magyar Nemzeti Tanács a vajdasági magyar sajtó képviselőit, hogy egyeztessenek a terv megvalósítása ügyében. A közelmúltban elfogadott stratégia érvényesítése széles körű feladat, amelynek teljesítésében a gazdasági szektoron, a civil szférán, az önkormányzatokon és az egyházon kívül a média is nagy szerepet vállal.

Az első alkalommal megszervezett értekezleten az MNT akciótervének kidolgozásában részt vevő munkatársakon kívül a Magyar Szó, a Hét Nap, a Családi Kör, a Szabadkai Rádió, a Pannon RTV, az Újvidéki RTV, a szabadkai Info TV, a topolyai Express Chanel és a magyarkanizsai Régió Rádió képviselői is megjelentek, s elmondták, hogy mely tartalmakkal bővítenék a szolgáltatásukat, hozzájárulva ezzel a stratégiában szereplő elképzelések megvalósításához. Az MNT lehetőségeihez mérten támogatja majd e tartalmak megjelentetését.
— Demográfiai valóságunk, a népesedés csökkenése súlyos nemzeti probléma, s nem engedhetjük meg magunknak, hogy szemet hunyjunk felette, vagy úgy tegyünk, mintha az csak az MNT vagy a politikum ügye lenne. Össznemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy változtassunk azokon az előítéleteken, beidegződéseken, gyakorlaton és rossz szokásokon, amelyek ide vezettek bennünket. Ebben rendkívül nagy szerepet játszik a magyar nyelvű média mint értékformáló erő. Nagyon örülök annak, hogy a népesedési akciótervünk nyomán széles körű összefogás van kialakulóban az MNT és a média között. A média együttműködést mutat a kérdésben, felismerte, hogy valóban baj van, és csak akkor tudunk eredményt elérni, ha mindannyian ugyanabba az irányba toljuk a szekeret. A népesedési akciótervünk egy szakmailag előkészített ténykedési keret arra, hogy ez a közös erőfeszítés gyümölcsöt is hozzon. Az egyeztetés elindult, s ezzel egy olyan folyamat is kezdetét vette, amelynek eredményeképpen az eddiginél nagyobb optimizmussal tekinthetünk a jövőbe. Természetesen a neheze még hátra van, a terveket elkészítettük, most következik a végrehajtásuk — nyilatkozta dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke.
Sárcsevity Bea, az akcióterv kidolgozásában részt vevő szociálpolitikus elmondta, hogy a megvalósítás folyamatának első lépése mindenképp a médiumokban megjelenő olyan új tartalmak lesznek, amelyek a családalapításról, a nagycsaládosokról és az őket foglalkoztató kérdésekről szólnak majd. A lapokban ilyen rovatok, az elektronikus sajtóban pedig az ilyen kérdésekkel foglalkozó műsorok kapnak majd helyet. Szó lesz a családi gazdaságokról, vállalkozásokról, valamint arról, hogy hogyan veheti egy család saját kezébe sorsának alakítását.
— Hosszú lesz a tényleges eredményekhez vezető út, s a médiában megjelenő új tartalmak követendő példa kell legyenek. Nagyon sokszor aggasztó hírekkel van tele a sajtó, a kedvező híreket tehát még hangsúlyosabbá kell tenni. A család nagyon jótékony közeg tud lenni, tehát a vele kapcsolatos témák is ezek közé a hírek közé tartoznak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..