home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Nagycsaládok mozgolódtak
Tóth Imre
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
Nagycsaládok mozgolódtak

2015. október 3-án jótékonysági vásárt tartott a Magyar Mozgalom a Népkör MMK udvarában. A rendezvénnyel a nagycsaládos-egyesületeket, illetve azok tagjait támogatták.

— Szerbiában az a szokás, hogy a politikusok az adófizetők pénzén önmagukat népszerűsítik, a Magyar Mozgalom azonban ezt másképpen gondolja. Mi a saját pénzünkből próbálunk segíteni azoknak, akik rászorulnak és megérdemlik — mondta dr. Korhecz Tamás, a szervező, a Magyar Mozgalom tagja. A vásárral a Kolibri és a 3+ nagycsaládos-egyesületeket segítették. A bevétel egy része közvetlenül hozzájuk került. Voltak olyan termelők is, akik ajándékba adták termékeiket, az ezekből befolyt teljes összeg pedig a nagycsaládosokat illette meg.

— Olyanokat támogatunk, akiktől közösségünk jövője a leginkább függ, hiszen legnagyobb problémánk a népességfogyás. A rendezvényen főként szabadkai és környékbeli termelők, kézművesek áruját értékesítették körülbelül húsz asztalnál, de voltak topolyai és zentai részvevők is — tette hozzá Korhecz.

— A Magyar Mozgalom rendezvényét a Szabadkai Parasztok Egyesülete is támogatta — mondta Kiss Árpád elnök. — A gazdák elsősorban lisztet és tejet, de konyhakerti növényeket (hagymát, burgonyát, káposztát, céklát, paprikát és egyebet) is adományoztak. A kertészetekben pedig most kezdődik a krizantémok szezonja, a cserepesek nagyon attraktívak. Mindezek iránt nagy volt a kereslet.
A Népkör udvarában egy kisebb látványkonyhát is felszereltek, ahol Kucsera Géza, Szabadka egykori polgármestere palacsintát sütött. Az ötlet onnan származik, hogy még polgármestersége idején az egyik városnapi rendezvényen palacsintát készített, aminek óriási sikere volt, különösen a gyermekek és a nyugdíjasok körében.

— A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete öt településen, Hajdújáráson, Királyhalmon, Noszán, Ludason és Palicson működik, és körülbelül hatvanöt család a tagja — mondta Gajda Nóra, a szervezet elnöke. Sok olyan szimpatizánsuk is van, aki nem nagycsaládos, de támogatja munkájukat. — Attól még lehet tagunk egy család, hogy csupán egy vagy két gyermeke van, hiszen minden nagycsalád kialakulása az első babával kezdődik — nyilatkozta Gajda Nóra, aki a termelők által felajánlott portékát árusította: almát, tököt és mézet.

Az egyesület egy régóta dédelgetett álmot szeretne valóra váltani: egy vándorbölcsőprogramot tervez beindítani. A bölcsőt egy helyi asztalos készítené fából, és mindig az a család kapná meg három hónapra, amelyben kisbaba született. Utána egy másik családhoz kerülne. Az egyesületből úgy vélik, mivel öt településen vannak jelen, ez a program működtethető.
— A topolyai 3+ Nagycsaládos-egyesület az idén márciusban alakult meg huszonhét családdal, de ez a szám azóta már a kétszeresére nőtt. Az egyesület célja, hogy Topolya községet teljes egészében lefedje a tevékenységével. Tagjai között jogász, pedagógus, logopédus-gyógypedagógus és más szakember is van — nyilatkozta Sablauer Brindza Beatrix elnök, és elmondta, hogy a jótékonysági rendezvény előtt felkeresték a tagságot, és feltérképezték az igényeket. — A legnagyobb szükség elsősorban pelenkára, törlőkendőre és krémekre van, ezenkívül tanszerekre is nagy az igény. Ez mindenképpen egy olyan rendezvény, amelyet érdemes lesz folytatni — véli az elnök asszony.

A rendezvény házigazdája Bodrogi Béla volt, a Népkör Magyar Művelődési Központ főtitkára. Őt a közelmúltban azzal vádolták meg, hogy a Népkört piaccá változtatta. Arra a kérdésre, hogy ez jó vagy rossz-e, Bodrogi azt válaszolta, hogy az elnökség által elfogadott hosszú távú stratégia alapján a Népkörnek egy közösségi háznak kell lennie.
— A Szabadkai Szabad Szombat elnevezésű rendezvény és a hozzá kapcsolódó előadások bizonyították, hogy mindennek igenis van létjogosultsága. Saját magával kell elszámolnia annak, aki ezt elítéli, illetve nem tudja elfogadni, hogy egy művelődési központ nemcsak konzervatív rendezvényeknek ad otthont. Mi a jövőbe tekintünk, és a polgártársak ezt örömmel fogadják — mondta Bodrogi.

A Magyar Mozgalom jótékonysági rendezvényéről Joó Horti Lívia pszichológus, pszichoterapeuta elmondta: nagyon fontos a szolidaritás. Ez az esemény olyan értékeket jelenített meg, amelyek a közösségépítés szempontjából fontosak, az utóbbi időben mégis háttérbe szorultak. Az ehhez hasonló rendezvényeknek fontos helyük van a közösségben és a családok életében is.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..