home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Nagyboldogasszony ünnepe a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyen, Szentkúton
2023.08.16.
LXXVIII. évf. 33. szám
Nagyboldogasszony ünnepe a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyen, Szentkúton

Talán még soha ennyien nem gyűltünk össze Nagyboldogasszony ünnepén, a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyen, Szentkúton, mint 2023. augusztus 15-én este, a lemenő nap fényében, ahol szentmisével ünnepeltük meg a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepét, Szűz Mária mennybevételét, azaz Mária elszenderülésének, halálának a napját. Mint ismeretes, Szűz Mária mennybevételének dogmáját, amely szerint Jézus anyja a földi létből testével-lelkével együtt egyenesen a mennyei boldogságba jutott, 1950. november 1-jén hirdette ki XII. Pius pápa Munificentissimus Deus kezdetű apostoli konstitúciójával.

Ezen a napon, Szentkúton, minden évben két nyelvű szentmisével várjuk a zarándokokat, azaz a szentmisét horvát ill. magyar nyelven mutatják be, hisz egyházmegyénk hívőközösségének, nyelvi hovatartozásuktól függetlenül, kedves ez az ünnep. A jelenlévő, rendkívül nagy számú zarándok, imádságos lelkülettel követte végig a szertartást.

A ft. Željko Šipek, kegyhelyigazgazgató, a szentmise elején hangot adott örömének, amiért ilyen nagy számban jöttek a kedves hívek, tanúsítva ezzel szeretetüket a Szűzanya és maga a kegyhely iránt is. Emellett beszámolt a legújabb fejlesztésekről is és elmondta, hogy a szentmise végén Te Deumot éneklünk majd, hálából a megvalósított beruházásokért és mindazoknak az embereknek a munkájáért, akik bármilyen formában hozzájárultak mindehhez.


Fotók: Kovács Attila / Szabadkai Egyházmegye

Meghívott szónokunk, Sótanyi Ferenc, az Avilai Szent Teréz Székesegyházban szolgáló állandó diakónus, szentbeszédében többek között kiemelte, hogy a Teremtő Isten a Szűzanyával előre megtette azt, amit mindnyájunkkal meg fog tenni: átalakítja gyarló testünket és megdicsőült, romolhatatlan testet ad. Mária mennybevételével a teremtett világ egy része emelkedett a mennybe. A mai ünnep tehát azt üzeni: mint a teremtett világ része, a mi testünk is egysuzer részesül Isten dicsőségében.

A szentmise végén, a sándori „Mária, az Egyház Anyja” plébániatemplom kórusa, szívvel lélekkel elénekelte a „Boldogasszony Anyánk” és a „Zdravo Djevo” kezdetű, csodálatos Mária-énekeket.

Mindannyian tele szívvel tértünk haza otthonainkba és őszinte örömmel várjuk augusztus utolsó hétvégéjét, a a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhely, Szentkút búcsúját.

Illés Hajnalka / a Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..