home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Nagybecskerek központjában, a Szabadság téren...
Kónya-Kovács Otília
2009.07.01.
LXIV. évf. 26. szám

Nagybecskerek központjában, a Szabadság téren dr. Mileta Mihajlov polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a II. Expo-Agro Banat elnevezésű, organikus termékeket bemutató mezőgazdasági kiállítást. A rendezvény nemzetközi jellegű, hiszen a szerbiai termelőkön kívül magyarországiak és romániaia...

Nagybecskerek központjában, a Szabadság téren dr. Mileta Mihajlov polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a II. Expo-Agro Banat elnevezésű, organikus termékeket bemutató mezőgazdasági kiállítást. A rendezvény nemzetközi jellegű, hiszen a szerbiai termelőkön kívül magyarországiak és romániaiak is bemutatkoztak. A megnyitón felléptek a lukácsfalvi Fehértó HÁKE kis kancsikásai, de az egyesület amatőr szakácsai is közreműködtek, ők főzték a bográcsos finomságot a külföldi vendégek számára.
Palatinus János, az egyik főszervező elmondta, hogy az Európai Unió pályázatán nyert pénzen jött létre a rendezvény, melyen 73 kiállító termékeivel ismerkedhetnek meg az idelátogatók.
- Az volt a fő cél, hogy üzenjünk a termelőknek, a fogyasztóknak és a politikusoknak, hogy az organikus termelést népszerűsítve védjük meg környezetünket, a Földünket. Azt is tudjuk, hogy az edukációt már óvodáskorban el kell kezdeni - mondta Palatinus János.
Megtudtuk még, hogy a környező települések termelőin kívül Péterrévéről, Zlatibor környékéről, Mostarból is vannak kiállítók. A magyarországiak közül külön említést érdemel a mórahalmi szövetkezet, a Mórakert. Nagyon sokat lehet tanulni az ottani termelőktől, hiszen szinte Egyiptomtól Moszkváig el tudják látni a piacot.
A szentmihályiak, mint a többi termelő is, egyelőre csak álmodnak az organikus termelésről, mert a régebben használt vegyszerek lassan bomlanak föl a földben, de mindenképpen jó irányba haladnak. Legfőbb termékük a fokhagyma, de hoztak paradicsomot, paprikát, karalábét és tököt is. Ha természetes termékekről van szó, akkor a méhészek sem hiányozhatnak egy-egy ilyen jellegű összejövetelről.
A kiállítás kísérőrendezvényei között több szakmai tanácskozás is szerepelt, de a szórakozás sem maradhatott el.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..