home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Nagyatád és Torontálvásárhely sorsának egybefonódásáról
Martinek Imre
2012.01.11.
LXVII. évf. 2. szám
Nagyatád és Torontálvásárhely sorsának egybefonódásáról

Mottó: ''Íme, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak!” (Zsolt. 133,1)
- Jeki Gabriella (Somogyi Hírlap) fotójaÚjabb anyaországi testvértelepüléssel lett gazdagabb Torontálvásárhely. Az ún. kirajzási őshazának is tekinthető Hódmezővásárhely megyei jog...

Mottó: ''Íme, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak!”
(Zsolt. 133,1)
- Jeki Gabriella (Somogyi Hírlap) fotója

Újabb anyaországi testvértelepüléssel lett gazdagabb Torontálvásárhely. Az ún. kirajzási őshazának is tekinthető Hódmezővásárhely megyei jogú város, majd a Balaton melléki Balatonszabadi nagyközség után a Somogy megyei Nagyatád városával kötöttek testvérszerződést a dél-bánsági falu elöljárói 2011 decemberében.
A kapcsolatot igazoló dokumentumot ünnepélyes keretek között Ormai István nagyatádi polgármester és Balogi András, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnöke látta el kézjegyével. Folytatása volt ez a polgármesteri köszöntőnek, illetve azoknak az össznemzeti építkezésre bátorító gondolatoknak, amelyeket dr. Orbán Csaba László nagyváradi születésű politikus-orvos, FIDESZ-es országgyűlési képviselő, illetve Mérges Sándor, a VMSZ alelnöke és a Magyar Nemzeti Tanács regionális képviselője osztottak meg a nagyatádi Városházán megejtett protokolláris rendezvény részvevőivel. Mint megtudtuk, a meglehetősen tartalmasra tervezett együttműködés segítségével ezentúl nemcsak a sport, kultúra, turizmus és a civil szervezetek révén, hanem vélhetően a mindennapokban is kapcsolódik majd egymáshoz a két település. Az előkészületek során nemcsak az önkormányzati és a civil szférák közös fellépési módjait taglalták, a két hanem a település református egyházközségének testvérgyülekezeti szándéknyilatkozat-ratifikálását is.
A hetvenéves Nagyatádi és a kétszáztizenkét éves Torontálvásárhelyi Református Egyházközség közötti testvéri kapcsolat megszilárdítására és hivatalossá tételére a fenti eseményt egy nappal megelőzően került sor a nagyatádi református templomban. Szándékot és fogadalmat egyaránt erősítő, szószéki igehirdetéssel és úrvacsoraosztással egyaránt teljessé tett istentisztelet keretében. A testvérkapcsolatról szóló nyilatkozatot nt. Gyenge Károly torontálvásárhelyi és nt. Jakab László Tibor nagyatádi lelkész úr írták alá, majd látták el a reájuk bízott egyházközségek bélyegzőjével. Kötelezve ezzel is magukat az együttműködésre, az egymásért való imádkozásra. S kibővítve mindezt egy örökérvényű intelemmel: ne a kötelesség legyen az, ami kényszerít ezt a kapcsolatot megtartani, hanem a szívből jövő testvéri szeretet, melyet egymás iránt érzünk! Elhangzott továbbá egy beszámoló is, amelyben a helyi lelkipásztor arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a gyülekezet tagjainak köszönhetően mennyi játék- és könyv gyűlt össze a torontálvásárhelyi testvérek szándékának megsegítésére. Konkrétan az Őrláng nevet viselő játszóházuk hatékonyabb működtetésére, amelynek munkája a magyar öntudat és a reformátusság erősítését előtérbe helyezve zajlik.

Epilógus

Az óév utolsó napjaiban kaptuk a hírt, hogy a Somogyi Hírlap munkatársa a fentebb idézett szerződéskötést A legszívélyesebb barátság jelzővel válogatta be az immár véglegesen leköszönt esztendő leg-eseményeinek sorába. A sor végén annak a reményének is hangot adva, hogy bár az ünnepi pillanatok után a szürkébb mindennapok következnek, a két településnek ténylegesen is sikerül majd közösen megélnie a fogadalmi textus által elővetített boldogabb életet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..