home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nagyanyáink is így csinálták
Szakáll Laura
2022.01.25.
LXXVII. évf. 3. szám
Nagyanyáink is így csinálták

Dédszüleink, nagyszüleink idejében természetes volt, hogy az asszonyok szappant főznek a tél végéig összegyűlt zsiradékból, megavasodott szalonnából, esetleg faggyúból. A háziszappant tisztálkodáshoz és a ruhák mosásához egyaránt használták. Idővel a szappanfőzés hagyománya feledésbe merült, mert mindenki számára elérhetővé váltak a tisztálkodó- és mosószerek.

Napjainkban azonban egyre többen készítenek kézművesszappanokat, melyeket illóolajokkal, gyógynövényekkel gazdagítanak, így a mai háziszappanok már sokban eltérnek a régiektől. Egyre több ember számára fontos a környezettudatosság, az egészségesebb életmódra való törekvés. Vannak, akik érzékeny bőrük miatt váltanak kézművestermékekre, mások a hulladéktermelésüket szeretnék csökkenteni azzal, hogy például hajmosó szappant vásárolnak műanyag flakonban kapható sampon helyett. A szappanfőzés a reneszánszát éli, a hagyományőrző vásárokban is bőséges a kínálat, de vannak, akik nem árulják a termékeiket, saját maguk és családjuk számára készítenek kozmetikumokat.


Foglalkozás gyermekekkel Bácsfeketehegyen

Csípe Tímea Topolya Község Művelődési Házának igazgatója. Eredeti szakmáját tekintve biológus, így a természet szeretete mindig is jelen volt az életében. Az egyik kisfia bőre érzékeny, ekcémára hajlamos, ezért számára bioboltokban vásárolt tisztálkodószereket. Amikor Szerbiában megjelent a koronavírus, rendkívüli állapotot hirdettek, a kijárási tilalmak idején pedig több szabadideje volt, és szappankészítésbe kezdett.

— Nagyon sok rendezvényt szervezünk, számos helyszínt működtetek, évek óta a művelődésben tevékenykedem. Nem vagyok depresszióra hajlamos, de a járvány kezdetén a korlátozások elszomorítottak, mert megszoktam, hogy állandóan zajlik az élet. A művelődési ház a tóparton, a védett terület határán működtet egy épületkomplexumot, melynek a hátsó része rendezetlen volt. Hatalmas, 2 hektáros zöldterületről van szó. Korábban nem volt erre időnk és energiánk, mert lefoglalt bennünket a rendezvényszervezés. 2020 májusában, amikor vége lett a rendkívüli állapotnak, de még nem úgy szervezhettünk programokat, mint korábban, nyolcan-kilencen elkezdtük rendezni ezt a területet, és levendulát telepítettünk oda.

* Hogyan kezdődött a szappankészítés?

— A véletlenek összefonódtak. Voltam Tihanyban, láttam, hogy ott a levendulát mi mindenre használják. Közben nagyon sokat olvastam a szappankészítésről, és 2020 szeptemberében magam is megpróbálkoztam vele. Hideg eljárással dolgozom, de tervben van, hogy a meleg eljárást is megpróbálom. A hideg eljárással készített szappan érési ideje legalább négy hét. Megfogadtam, hogy minél több természetes anyagot fogok felhasználni. Gyűjtögettem a gyógynövényeket, itthon is van gyógynövényes kertem, idővel luffa tököt is telepítettem. Mindig magamon próbálom ki a szappanokat, utána Zalán fiamon, akinek nagyon érzékeny a bőre. Azt vettem észre, hogy sokkal jobb neki. Később hajmosó szappant is készítettem. A családtagoknak is ajándékoztam szappant, az idős szüleim is használják, ők is elégedettek. A mai napig sokat olvasok a témában, az öntési technikákat is nézem az interneten. Mindent a magunk bőrén tapasztaltam ki. Most már kozmetikai pigmenteket is használok, de arra törekszem, hogy minél kevesebb mesterséges adalékanyagot alkalmazzak. Vannak jó ötleteim, sokáig gondolkodom rajtuk, utána pedig megvalósítom őket. Én ezt nagyon szeretem, a munkám eléggé komplex, építkezést vezetek, rendezvényeket szervezünk, két fiút nevelek, így számomra a szappankészítés idegcsillapító is. A már említett meleg eljárásnak az az előnye, hogy nem kell négy hétig várni. Ez a következő projektumom. Számomra ez hobbi, a kreativitásomat élem ki vele, nem árulom a termékeimet. Saját magamnak már krémeket is készítek, de ezekből másoknak még nem adtam, viszont egy éve nem vásárolok arckrémet, a sajátomat használom. A gyerekeket is ezekkel a balzsamokkal kenem.

* A környezettudatosság is szempont?

— Biológus vagyok, a helyi környezetvédő egyesület tagja, fontos számomra az újrahasznosítás, de nem ez volt az egésznek a mozgatórugója. Mosószappant is készítek, melyből mosógélt csinálok. Az öblítőt is mellőzöm. Ecetes, illóolajos öblítést alkalmazok. Luffa tököt is termesztek, a szivacsokat luffaszivacsra próbálom cserélni. Ez lassan jön. Nem szeretem a szélsőségeket, nem akarok zero waste lenni, nem ez a célom, de rájöttem, hogy ez jó dolog.

* Említetted, hogy a család számára készítesz szappanokat. Tervezed-e, hogy szélesebb körben is bemutatkozol a termékeiddel?

— Nem mondom, hogy ezzel egyszer nem fogok sokkal többet foglalkozni, de egyelőre még nem érzem, hogy azon a szinten volnék, ahol ez nyereséges lehetne. Nem annyira egyszerű vállalkozást nyitni. Kiállításokon már megmutattam a szappanjaimat, a művelődési házban a karácsonyi tárlatunkat egyik évben a lila szín jellemezte, akkor lila szappanokat állítottam ki, legutóbb pedig pirosban álmodtuk meg a karácsonyi tárlatot, így piros szappanokat készítettem. Sok szappant adok ajándékba, a barátnőim is használják őket, és várom az emberek visszajelzését. Nem árulom a szappanokat, mert nem teljesítem ehhez a törvényes feltételeket, és fejlődnöm is kell még, de nem zárkózom el ettől a gondolattól. A család, a barátok és az ismerősök visszajelzései alapján tanulok. Szeretnék egy lepárlót vásárolni, illetve minél több saját termesztésű növényt telepíteni, hogy a hobbiból vállalkozás legyen. Ez a jövő zenéje. Elképzelésem van, de konkrét terveim még nincsenek. Maximalista vagyok: amibe belefogok, azt tökéletesen akarom csinálni.

A felvételeket Csípe Tímea bocsátotta rendelkezésünkre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..