home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Nagy változások a lakberendezési trendekben
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2024.01.31.
LXXIX. évf. 5. szám
Nagy változások a lakberendezési trendekben

Az idén lélegzetelállító színek, anyagok és más tervezési, átalakítási trendek hatnak az otthonok kialakítására, felfrissítésére.

Ebben az évben sok változás várható minden téren. A változások villámgyorsan történnek, éppen emiatt a belső terekben valamiféle lelassulásra kell törekednünk, mégpedig meleg, semleges színekkel, természetes anyagokkal. A lényeg valójában, hogy az otthonunk egyfajta nyugalom szigete legyen ebben a forgatagban, a berendezésünk pedig időtálló.


Képek forrása: Pexels.com

Időtlen stílus

Az otthonukat most át-/kialakítók minden idők legfenntarthatóbb berendezését igénylik, melyet a csendes luxus kifejezéssel illetnék. Fontos, hogy jó minőségű anyagokat használjunk. Azt látom, hogy akár régi, felújított bútorokat is szívesen használnak a tulajdonosok — a régi ismét új címszó alatt. A legmodernebb ügyfeleim is szeretettel csempésznek be egy-egy régi darabot, klasszikus, kézzel készített elemeket, rusztikus bútorokat az otthonukba. Ez a tendencia abból következik, hogy a most felújító korosztály már élete végéig szeretne az otthonában maradni, ragaszkodik az időtállósághoz, és kihagyná az évente megjelenő újabbnál újabb divatot. Ez az elmélet nagyon is helytálló, hiszen az új divatelemek egy-két év múlva már unalmassá válnak, viszont évente kicserélni a konyhabútort bizony nem kis költség és fáradság.

Kézzel készített darabok

Az időtlen stílus kedvenc elemei a kézzel készített részletek. Találkozhatunk ilyen mosdókagylóval, személyre szabott, különböző funkciójú tárgyakkal, melyek igazán egyedivé, különlegessé teszik a teret. Ezekre a holmikra az érettebb korú lakástulajdonosok akár többet is költenek, hiszen az egyediség nagyon mérvadó, és nem a tucatdolgok tesznek egy otthont egyedivé.

Fából készült bútorok

Újra szerethetőek lettek a fából készült klasszikus szekrények és más részletek. Ismét nagy kedvenccé váltak a természetes és pácolt fából gyártott konyhaszekrények is. A természetes fából készült, stílusosan kialakított konyha látványánál nincs is szebb, hiszen a faerezetű és fehér, fényes konyhaszekrény között azért — valljuk be — van némi különbség. Ezt variálhatjuk szigettel, padlóval, és egy-egy részen a fát is átfesthetjük halvány árnyalattal.

Konyhák más szemszögből

A szigetet a konyha középpontjának tekintjük. A rajta lévő munkapult lehet teljesen más mintázatú, akár drámai hatást keltő kőpult is, mely igazán egyedivé varázsolja a konyhánkat. A bútorzatnál egyesek szeretik elhagyni a felső szekrényeket, azok helyett inkább néhány polcot választanak, ahol poharat, bögrét tárolhatnak. Akik félnek a portól, azok inkább ne válasszák ezt a variációt. Viszont arra a falra, ahol nincs ablak — és a többi részen van elegendő munkafelület —, odatehetünk egész falas bútorzatot, melynek keretében elfér a hűtőszekrény, a sütő, illetve a mikró is.

Kamrafélék, illetve komornyikkamra

Újra értékes térnek számít a kamra, hiszen általa a konyhában nagyobb rendet tudunk teremteni. A másodlagos konyhában nyitott és zárt tárolókat alakíthatunk ki, ahol nem csupán a száraz és tartós élelmiszereket tárolhatjuk, hanem a nagyobb edényeket, vágódeszkákat, kisebb konyhai készülékeket is, de tervezhetünk ide mosogatógépet, gyors sütőt vagy italhűtőt is.

Fürdőszobák

A fürdőszobának az otthonunk egyik legpihentetőbb helyiségének kell lennie. 2024-ben a zuhanyfunkciók és zuhanyanyagok iránti figyelem tovább fog növekedni. Tervezhetünk merész fókuszpontos csempefalakat, akár több zuhanyfej is kialakítható gőzlehetőségekkel. A zuhanynál legyen mindenképp alacsony a belépőküszöb, a csempézett ülőke pedig akár fűtött is lehet.

Meleg, semleges színek

Az utóbbi években közkedvelt rideg szürkét és fehéret, úgy tűnik, végre elfelejthetjük. Ehelyett újra előbújnak a melegebb színárnyalatok, a krémesebb, lágyabb, melegebb színek. Az otthon nyugodtabb, barátságosabb környezet lesz. Különböző tónusokat, textúrákat és mintákat választhatunk, melyek óvatosan használva, de együttesen sokoldalú megjelenést kölcsönöznek otthonunknak. Nem kell félnünk a mélyebb tónusoktól sem, mint a bordó, mustárszín, zöld, kék és barna. Ha világosabb színt választanánk, akkor a melegfehér, tojáshéjárnyalatot ajánlanám.

Az elmúlt években, amióta az emberek több időt töltenek az otthonukban, és egyesek home office-ban kezdtek el dolgozni, sokkal jelentőségtelibb lett a melegebb otthon kifejezés, hiszen egy otthonosabb közegben sokkal jobb létezni, mint egy rideg kirakatlakásban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..