Nagy utazás

Nagy utazás

Egy hétig gyorsabban kelhetünk át a határon — Már megint a sorkatonai szolgálatról — Belgrádban felavatták Hunyadi János szobrát — 5000 dináros minimálbér-emelést kérnek a szakszervezetek — Macron Belgrádban 

Egy hétig gyorsabban kelhetünk át a határon 

A nyári idegenforgalmi időszakra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelőhely: július 29-éig 7 és 22 óra között fogadják az utasokat. A többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik Csongrád megyében: a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely 24 órában, a kiszombori és a nagylaki közúti határátkelőhely szintén egész nap, míg a tiszaszigeti közúti határátkelőhely 7 és 19 óra között fogadja az utasokat.

A nyári csúcsidőszaknak megfelelően kell hosszabb-rövidebb várakozási időre számítaniuk a Csongrád megyei autópálya-határátkelőket használóknak. A megnövekedett forgalom oka, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és a várható várakozási időkről a www.police.hu oldal Határinfó rovatában, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobilapplikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. (MTI)

 

Már megint a sorkatonai szolgálatról 

A szerb védelmi minisztérium cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Szerbia jövőre várhatóan ismét bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot. Ilyesmi nincs tervben — közölte a tárca szóvivője. A Tanjugnak nyilatkozva elmondta, hogy a sorkatonai szolgálat bevezetése politikai és gazdasági döntés. „Nem tudjuk bevezetni anélkül, hogy ne vennénk figyelembe a rá vonatkozó összes tényezőt. A kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése nincs tervben 2020-tól, és minden más értelmezés önkényes, szenzációhajhász” — fogalmazott. (Tanjug)

 

Belgrádban felavatták Hunyadi János szobrát 

A szerb fővárosban hétfőn Áder János magyar köztársasági elnök és szerb kollégája, Aleksandar Vučić avatta fel a legendás törökverő szobrát. Az eseménnyel a zimonyi Duna-parton magyarok és szerbek együtt tisztelegtek Nándorfehérvár védői előtt, akik 1456-ban életüket áldozták a hősies küzdelemben, és megemlékeztek a július 22-ei diadalról, melyre egész Európa felfigyelt. A szerb államfő felszólalásában úgy fogalmazott, nagyobb megtiszteltetés nem is érhetne egy hadvezért, mint hogy több nemzet is magáénak vallja. Kiemelte: Hunyadi János vágya mára teljesült, a szerbek és a magyarok együtt, közös célokért, közös érdekekért harcolnak. „Számunkra ma az a fontos, hogy a nemzetek tisztelik és segítik egymást. Boldog vagyok, amikor együtt látom lengeni a szerb és a magyar zászlót, mindkettő a miénk, és ez mindig is így lesz” — hangsúlyozta a szerb elnök. A magyar államfő arra is kitért, hogy Hunyadi János zimonyi szobra felett két jelképes tárgy látható. „A kereszt a legendás hadvezér Európa védelméért hozott áldozatát, a harang az európai összefogást és a Hunyadi vezetésével aratott diadalt hirdeti” — emelte ki. „A minden délben megkonduló — előbb csak könyörgésre felszólító, majd a győzelemért hálát adó — harangok immáron 563 éve emlékeztetnek minden európait Hunyadi János és Nándorfehérvár védőinek bátorságára, hősiességére, áldozatvállalására, hitére.” (MTI)


Áder János köztársasági elnök és Aleksandar Vučić szerb elnök Hunyadi János szobrának felavatásán (MTI/Koszticsák Szilárd)

 

5000 dináros minimálbér-emelést kérnek a szakszervezetek 

A munkáltatók szerint ez az elvárás nem reális. A jövő évi minimálbér összegéről szeptember közepén születik döntés, az illetékesek szerint pedig javában folynak a bértárgyalások. A szakszervezetek szerint a havi 32 000 dináros juttatás lenne a méltányos. A munkaadók viszont a legfeljebb 6 százalékos emelést tartják elfogadhatónak a jelenlegi 155 dináros órabérhez képest. Szerintük a 3,5 százalékos gazdasági növekedést és az évi 1,5-2 százalékos inflációt figyelembe véve ez lehet az egyetlen logikus lépés. (Novosti)

 

Macron Belgrádban 

Közös nyilatkozatot fogadott el Aleksandar Vučić szerb és Emmanuel Macron francia elnök a minapi belgrádi találkozásuk alkalmával — tájékoztat a szerb köztársasági elnök hivatala. A nyilatkozatban az áll, hogy megerősítik elkötelezettségüket a demokratikus értékek, továbbá a béke és a stabilitás mellett. Megállapították, hogy Szerbia európai integrációja és uniós tagsága stratégiai cél. További cél, hogy felgyorsítsák a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd feltételeinek megteremtését. És arról is megegyeztek, hogy folytatják az együttműködést a gazdaság, a védelem, valamint a kultúra terén. (Szerbiai RTV)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Nagy utazás
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink