home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Nagy ünnep Topolyán
N. K.
2006.06.28.
LXI. évf. 26. szám
Nagy ünnep Topolyán

- Szabó Attila felvételeSzázkét évvel ezelőtt, 1904-ben kezdték építeni a topolyai templomot, és két év múlva fejezték be, illetve adták át rendeltetésének. A Sarlós Boldogasszony-templom jelenleg az ország legnagyobb ilyen jellegű építménye, neogótikus stílusú, háromhajós, nagy kereszthajó...

- Szabó Attila felvétele

Százkét évvel ezelőtt, 1904-ben kezdték építeni a topolyai templomot, és két év múlva fejezték be, illetve adták át rendeltetésének. A Sarlós Boldogasszony-templom jelenleg az ország legnagyobb ilyen jellegű építménye, neogótikus stílusú, háromhajós, nagy kereszthajóval, 72,70 méter magas toronnyal. Külön értéke, hogy építéséhez már használták a vasbetont, ami azért érdekes, mert Nyugat-Európában is csak a XIX. század utolsó évtizedeiben kezdték nagymértékben alkalmazni. Egyéb értékei a neves szerzők festményei, a mestermunkára valló fakonstrukciós oltár, orgona, mely mára már nagyon rossz állapotban van, továbbá a szentélyt körülvevő vitrázsok, a toronyóra, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A főoltár képét Dudics Andor festette, a mellékoltárét Barabás Miklós Nepomuki Szent Jánosról, az oltár alatt pedig a craiovai és topolyai Kray báró családi sírboltja van. A családnak ugyanis nagy szerepe volt a város akkori életében, fejlődésében.
A templom százéves évfordulóját július 2-án, vasárnap, a búcsú napján ünneplik, amire a szervezők több ezer látogatót várnak az országból és külföldről, a katolikus hívek mellett a többi keresztény egyház képviselőit, azonkívül meghívták Szili Katalint, a Magyar Országgyűlés elnökét, Predrag Markoviæ szerb parlamenti és Bojan Kostreš tartományi képviselőházi elnököt is. A rendezvény 10 órakor ünnepi, püspöki szentmisével kezdődik, utána a múzeumban a templom múltját, életét bemutató tárgyakból, képekből alkalmi kiállítás nyílik, melyre a szervezőnél, a szabadkai Városi Múzeum topolyai részlegében június 30-áig átadhatók, kölcsönözhetők a templomot ábrázoló képzőművészeti alkotások (rajzok, festmények, grafikák stb.), illetve bármilyen, a templomhoz kötődő dokumentumok (fényképek, újságcikkek, okiratok, használati tárgyak stb.). Ezzel kapcsolatban az érdeklődők bővebb tájékoztatást személyesen a múzeumban vagy a 024/716-093-as telefonszámon kaphatnak. A szervezők minden segítséget és beérkezett anyagot bizalmasan kezelnek.
Az ünnepség délután folytatódik a helybeli és a testvérvárosi, szentesi csapat barátságos labdarúgó-mérkőzésével, este pedig a két helyi művelődési egyesület, a Kodály Zoltán és a Vuk Karadžiæ tagjainak szabadtéri műsorával.
A jeles évfordulóra, ünnepre való előkészületek már javában tartanak mind az egyház, mind az önkormányzat részéről, folyamatban van a templom körüli kerítés, illetve az építményhez vezető lépcső felújítása, melyre jelentős támogatást kapott az egyházközösség. A jelek szerint az egész napos ünnepi rendezvénynek több ezer vendége, látogatója lesz, aminek jelentőségéről Fazekas Ferenc esperes-plébános elmondta, hogy minden egyházközösség életében fontos az ilyen évforduló, hisz a templom olyan központot jelent a hívő emberek számára, amelyben sok lelki élményben, örömben van részük, de kiönthetik bánatukat is a Jóisten előtt. Ezért egy évszázados megemlékezés sok mindent eszünkbe juttat, és megilletődöttséggel tölt el bennünket. Az ünnepség előtti három napon, tehát csütörtökön, pénteken és szombaton 18 órától a templomban lelki előkészületet, tridiumot tart Bogdán József törökkanizsai plébános, vasárnap pedig 10 órakor kezdődik a püspöki szentmise msgr. Pénzes János vezetésével. -- Papként számomra az a legfontosabb, hogy lelki megújulás legyen ez az ünnep mindannyiunk számára, amely tovább éltet bennünket -- hangsúlyozta a topolyai esperes úr az előkészületekről szólva. Azt is elmondta, hogy a szentmisére meghívták az egyházi vezetőket, paptestvéreket nemcsak a katolikus, de a pravoszláv, a református és evangélikus egyház képviselőit, püspökeit, az önkormányzat vezetőit, akik sokat segítettek az ünnepség megszervezésében. Meghívták továbbá a tartományi kormány tagjait, akiknek hála anyagi támogatásban részesült a templom körüli kerítés felújítása. A szervezők számára nagy megtiszteltetés volna, ha országunk államfője is eljönne, akit ugyancsak meghívtak, hasonlóképpen mint a külföldi vendégeket, a testvérvárosok lelkipásztorait, polgármestereit, valamint a Magyar Országgyűlés elnökét, akik között hármas találkozóra is sor kerül az ünnep napján.
A topolyai római katolikus egyházközösség egyébként az idén megkapja a közösség legrangosabb elismerését, a Pro Urbe Díjat, melyet képviselője szeptember 15-ei városnapi ünnep keretében vehet át.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..