home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Nagy megtiszteltetés számomra az elnöki tisztség
Mihók Anikó
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Nagy megtiszteltetés számomra az elnöki tisztség

Törökkanizsa szülöttje, Jerasz Anikó már 2010 óta a Magyar Nemzeti Tanács tagja. Az elmúlt négy évben az MNT Közoktatási Bizottságában tevékenykedett, hiszen végzettsége szerint ő maga is okleveles osztálytanító és a szerb mint környezetnyelv tanára. Eddigi munkája során a többi közt azért is sokat tett, hogy a kis közösségekben, a falvakban megmaradjon a magyar nyelvű oktatás.

A 2014. október 26-ai nemzeti tanácsi választásokon a Magyar Összefogás listájának jelöltjeként ismét az MNT tagja lett, majd december 2-án kinevezték az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökévé.

* Hogyan éli meg a kinevezését?

— Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. Minden erőmmel és tudásommal azon leszek, hogy a rám bízott feladatokat ellássam, és a bizalmat megszolgáljam. Ezzel elsősorban közösségünk tagjainak tartozom, hiszen a magyarság érdekében tevékenykedünk.

* Ön 2004 óta Magyarkanizsán, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában dolgozik, a 2011/2012-es tanévtől pedig az intézmény igazgatóhelyettese, az Ady-épület vezetője. Felfüggeszti-e eme tevékenységét, vagy ellátja az elnöki teendői mellett?

— A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában hét évig tanítottam a szerbet mint környezetnyelvet, három és fél éve pedig igazgatóhelyettesként, az Ady Endre-részleg vezetőjeként tevékenykedtem. Már az igazgatóhelyettesi kinevezésem után sem maradhattam az oktatásban, most pedig ez a megtisztelő tisztség azt a határozott lépést kívánta meg tőlem, hogy az iskolában felfüggesszem a munkaviszonyom, és teljes munkaidővel az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökeként dolgozzak. Sajnálom, hogy egy időre szüneteltetnem kell munkámat a magyarkanizsai iskolában, mert nagyon szerettem, egyszersmind kinevezésemet az MNT-ben kihívásnak tartom, és örömmel vállaltam el.

* Hogyan, milyen elvek szerint fog működni a végrehajtó bizottság? A tagok, illetve az elnök felosztják-e egymás között a feladatokat, egy személy egy bizonyos területért lesz felelős?

— A végrehajtó bizottság veszi át azt a munkát, amelyet korábban az MNT Közigazgatási Hivatala látott el. Ez hasonlóképpen működik majd, mint az önkormányzatokban a községi tanács. A végrehajtó bizottságnak négy tagja és elnöke van. A vb tagjai különféle területek képviselői, olyan elismert szakemberek, akik az előző években már többször is bizonyítottak, kimagasló munkát végeztek, és sokat tettek a magyar közösségért. Nem kívánunk éles határt vonni a Magyar Nemzeti Tanács négy fő területe, az oktatás, a kultúra, a hivatalos nyelv- és íráshasználat, valamint a tájékoztatás között. Ha ugyanis belegondolunk, ezeknek a hatásköröknek rengeteg átfedése, közös pontja van. Az MNT Végrehajtó Bizottságának munkáját csapatban, közösen fogjuk ellátni.

A végrehajtó bizottság fogja előkészíteni és a tanács elé terjeszteni az MNT hatáskörébe tartozó kérdésköröket. Ezenfelül a hivatal egyfajta kapcsolattartó szerepet is be fog tölteni a hamarosan felálló állandó bizottságok és a tanács között.

* Melyek azok a tervek, amelyeket az elkövetkezendő négy évben fontosnak tart megvalósítani?

— Az elmúlt néhány napban orvosoltuk azokat az égetően sürgős feladatokat, amelyek október 26-a, a közvetlen nemzeti tanácsi választások óta gyülemlettek fel. Aláírtam a szerződéseket, szerződésmódosításokat, melyek az ösztöndíjak átutalását teszik lehetővé. Közzétettük az MNT demonstrátori ösztöndíjára jogosultak listáját. Átutaltuk az oktatási intézmények részére azokat az összegeket, amelyeket az MNT pályázatán nyertek.

Amit az előttünk álló időszakban fontosnak tartunk, azt a Magyar Összefogás programjában még a választások idején megfogalmaztuk.

Építkezésünk szempontjából az előző ciklusban elfogadott stratégiák nagyon fontosak. Ezek adják meg a pontokat, melyek egy-egy területen elsőbbséget élveznek. Néhányat kiemelnék: az Európa Kollégium terveink szerint a jövő év közepéig nyitja meg kapuit, 2015-ben jelenik majd meg a szerb—magyar középszótár is, mely hosszú évek óta hiányzik sok család, intézmény könyvtárából, és a kommunikációt segíti majd. A szerb mint környezetnyelv tantárgyra vonatkozó reformokkal kapcsolatban Belgrádban a héten kétnapos tanácskozást tartottak, melyen én is jelen voltam, és az MNT nevében képviseltem mindazt, ami e nyelv tanításában az elmúlt években felmerült mint hiányosság.

Fotó: Szabó Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..