home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Nagy magyarok nagy ünnepe
LENNERT Tímea
2007.01.24.
LXII. évf. 4. szám
Nagy magyarok nagy ünnepe

Az boldog diplomásokA Magyar Kultúra Napja alkalmából a magyarkanizsai Cnesa OMI Művészetek Háza színvonalas rendezvénysorozattal ajándékozta meg hűséges közönségét.Január 19-én a két helyi kötődésű művészre: Koncz István költőre és Dobó Tihamér képzőművészre emlékeztek. Film- és hangrészle...

Az boldog diplomások

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a magyarkanizsai Cnesa OMI Művészetek Háza színvonalas rendezvénysorozattal ajándékozta meg hűséges közönségét.
Január 19-én a két helyi kötődésű művészre: Koncz István költőre és Dobó Tihamér képzőművészre emlékeztek. Film- és hangrészletek voltak láthatóak, hallhatóak a művészek életéből, valamint Bicskei Zoltán kérdései nyomán emlékeztek rájuk azok, akik személyesen is ismerték őket. A műsorban versmondóként Bicskei Flóra működött közre, ezenkívül bemutatták még A szép Tisza és más című kisfilmet.
20-án, szombaton a budapesti Trio Rameau trió (Balogh Vera - barokk fuvola, Szöllősy Vágó Janka - barokk fagott, Várallyai Ágnes - csembaló) adott koncertet. Utána sor került a Cnesa és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett közművelődésiszakember-képzés diplomaátadó ünnepségére. Sarnyai Károlynak, a Cnesa elnökének köszöntője után Dudás Károly, a VMMSZ elnöke vette át a szót. Többek között elmondta: a három hónapos képzést az Apáczai Közalapítvány támogatásával valósították meg. Célja elsősorban az volt, hogy a magyar kultúra vajdasági bástyáin tenni akarókat szakavatottsággal vértezzék fel. Különösen fontos, hogy a részvevők jelentős hányada éppen a szórványban működő művelődési egyesületekben tevékenykedik majd.
A képzés valamennyi tárgyából eredményesen vizsgázott, tehát a VMMSZ főtitkárától, dr. Szöllősy Vágó Lászlótól oklevelet és könyvjutalmat vehetett át: az oromhegyesi Milutinivity Sarolta, a kisoroszi Német Attila, a magyarkanizsaiak Berényi Gabriella, Rekeczki Rudolf és Apró Gabriella, a maradékiak Gyenge Károly és Gyenge Szlifka Tilda, a martonosi Tandari Erzsébet, a szabadkai Arancsity Angéla és Gábor Julianna, a becsei Pfau Kálmán, Tóth Ferenc, Ricz Róbert, Ferenc Edvin, a bácsgyulafalvi Égető Éva és Sipos Erika, a zentagunarasi Homolya Rózsa, a doroszlói Lennert Tímea, a tóbai Peron Edit, az újvidéki Jászénovity József.
A hallgatók nevében a szervezőknek és a tanároknak Gyenge Károly mondott köszönetet, mind a megszerzett tudás, mind pedig a kialakult szakmai és emberi kapcsolatok szempontjából felbecsülhetetlennek ítélve meg a képzést. Legvégül pedig Szöllősy Vágó László főtitkár a következő frappáns Kodály-idézettel szólította ,,fegyverbe' a kultúra új élharcosait: ,,Ki a magyar? Az, aki a magyar kultúra részese. Ki a nagy magyar? Aki a magyar kultúra cselekvő, alkotó részese.'

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..