Nagy lendülettel folynak a munkálatok

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Nagy lendülettel folynak a munkálatok

Tél végi munkás hangulatkép TorontálvásrhelyrőlMint ismeretes, tavaly novemberben a VMSZ közbenjárására és a Tartományi Nagyberuházási Alap pénzeszközeinek segítségével kezdődött meg Torontálvásárhelyen a József Attila Művelődési Otthon épületének felújítása. A januári hideg enyhültével foly...

Tél végi munkás hangulatkép Torontálvásrhelyről

Mint ismeretes, tavaly novemberben a VMSZ közbenjárására és a Tartományi Nagyberuházási Alap pénzeszközeinek segítségével kezdődött meg Torontálvásárhelyen a József Attila Művelődési Otthon épületének felújítása. A januári hideg enyhültével folytatódtak a munkálatok, melyekről a torontálvásárhelyi Művelődési Otthon igazgatóját, Horti Lászlót kérdeztük.
- Három hete, az idő javulásával, elkezdődtek, illetve folytatódtak a munkálatok. Van egy új momentum: a munka befejezésének a határidejét előbbre hoztuk egy hónappal. Ez azt jelenti, hogy a mestereknek a tervezett június elseje helyett május ötödikéig kell mindent elvégezniük. További fejlemények: a nagyszínpadot a napokban kibetonozták, és elkészült az a fülke, ahova az emeleti részben lévő régi kisteremnek és a klubhelyiségnek, illetve a földszinti konyhának és az előcsarnoknak a fűtését biztosító központi, naftával üzemelő kályhát helyezzük. A fűtőanyag tárolása körül adódtak ugyan gondok, de menet közben azt is megoldottuk. Egyébként a nagyterem fűtése körül is módosultak némileg a tervek.
* Gondolom, többen is megkérdezték már Öntől, valójában mely munkálatokat sikerült november óta befejezni.
- Amit rontani és bontani kellett, az végre kész! Komolyra fordítva a szót, valóban nagy a felfordulás házunk táján, szerencsére jó értelemben véve. Mert meg kell hagyni, dolgoznak az emberek, le a kalappal előttük! A munkavállaló cégeknek (a szabadkai Yumol Kft.-ről, illetve a nagylajosfalvi Građevinar Petrović építővállalatról van szó - a szerző megjegyzése) a feladathoz való felelősségteljes viszonyulása valóban páratlan, és nyilvános dicséretet érdemel. Említettem, hogy a napokban betonozták a színpadot a nagyteremben, de erre az alapra is jön még egy speciális anyagból készült réteg, mely a leendő színpadalap rugalmasságán hivatott javítani. Ezenkívül elkészült tizennégy illemhely közfala, a konyhakamra külső része, a ruhatár eleje, de mire e sorok napvilágot látnak, várhatóan az említett fülkékben is beépítik már a vezetékeket. A balkon, vagyis rajta keresztül az emelet, többé már nincs összekötve a nagyteremmel. Egy két méter széles és ötven centi magas ablaknak hagytunk helyet az új válaszfalon, melyet a rendezvénye(in)ket filmre vevők, illetve a fénytechnikusok vehetnek igénybe. A napokban a külső ajtók és ablakok beépítése kerül sorra. Nem várhatunk tovább az épület ,,becsukásá”-val, hiszen borzasztó a huzat.
* Beszélgetésünk idején az épület külső falainak vakolásán dolgoztak a mesterek. Bekukkantottunk: a benti pucolással már végeztek. A tervek szerint az épület csinosító festésének időpontja áprilisra tehető.
- A két öltözőbe és az emeleti klubhelyiségbe pedig hajópadló kerül, a kisterembe parketta... Egyelőre azonban nem vágnék a dolgok elébe. Ugyanígy a nagyterem székeire is megvan a pénz, de korai lenne még vásárlásba fognunk.
* Milyen programokat terveznek a felújított művelődési otthonban? Megítélése szerint mire volnának leginkább vevők a helybéliek?
- Haladjunk csak lépésben, egyelőre ugyanis a rangjához méltó megnyitást kell megterveznünk. Ehhez viszont további pénzeszközhöz kell folyamodnunk. Ami a községi szintű megmozdulásokat illeti, szeptember közepén a felújított József Attila MO lesz a házigazdája egy vándorjellegű, évi rendszerességgel megszervezendő képzőművészeti kiállításnak. Bevallom, hiába vagyok bizakodó, optimista, a korábbi időpontokra kért megmozdulásokra mégsem mertem rábólintani. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak a tartományi oktatási és művelődési titkárság által támogatott programtervezetébe, vagyis a 2008. esztendei vendégszereplési kalendáriumába is bekerültünk. Időközben a zenei ifjúságunk is érdeklődött, számíthatnak-e ránk az olyan jellegű partyk, koncertek helyszínválasztásában, amelyek egy ideje a debellácsi tavakon gyűjtik egybe a zenerajongókat? Majd megbeszéljük. Elvégre a terem azért készül, hogy ésszerűen használjuk, nem pedig azért, hogy üresen álljon, mint korábban oly gyakran. Terveink szerint már most, február folyamán ismét elkezdi a munkát a művelődési otthon drámai szakcsoportja. Próbálni az irodában is lehet, ahol szűkösen ugyan, de még elférünk. Szóval, először is bővítjük kínálatunkat, és hiszem, ha majd újból beindul itt a munka, sem ötletekben, sem színházlátogatóban nem lesz hiány. Azt ugyan csak remélhetem, hogy könnyű lesz visszanevelni színházához a publikumot - a valót ugyanis már volt szerencsém megtapasztalni. Viszont semmiképpen sem adjuk fel! Az épület szép lesz, tiszta, télen fűtött. Minimálisra csökken annak a veszélye, hogy éppen itt szerezzen valamilyen megfázásos nyavalyát az ember. Mert eddig hideg teremben kellett ücsörögnie, művelődnie annak, aki eljött!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Nagy lendülettel folynak a munkálatok
Szabadkai Napló
Nagy lendülettel folynak a munkálatok
Média
Facebook

Támogatóink