home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nagy lendülettel folynak a munkálatok
Martinek Imre
2008.02.13.
LXIII. évf. 7. szám
Nagy lendülettel folynak a munkálatok

Tél végi munkás hangulatkép TorontálvásrhelyrőlMint ismeretes, tavaly novemberben a VMSZ közbenjárására és a Tartományi Nagyberuházási Alap pénzeszközeinek segítségével kezdődött meg Torontálvásárhelyen a József Attila Művelődési Otthon épületének felújítása. A januári hideg enyhültével foly...

Tél végi munkás hangulatkép Torontálvásrhelyről

Mint ismeretes, tavaly novemberben a VMSZ közbenjárására és a Tartományi Nagyberuházási Alap pénzeszközeinek segítségével kezdődött meg Torontálvásárhelyen a József Attila Művelődési Otthon épületének felújítása. A januári hideg enyhültével folytatódtak a munkálatok, melyekről a torontálvásárhelyi Művelődési Otthon igazgatóját, Horti Lászlót kérdeztük.
- Három hete, az idő javulásával, elkezdődtek, illetve folytatódtak a munkálatok. Van egy új momentum: a munka befejezésének a határidejét előbbre hoztuk egy hónappal. Ez azt jelenti, hogy a mestereknek a tervezett június elseje helyett május ötödikéig kell mindent elvégezniük. További fejlemények: a nagyszínpadot a napokban kibetonozták, és elkészült az a fülke, ahova az emeleti részben lévő régi kisteremnek és a klubhelyiségnek, illetve a földszinti konyhának és az előcsarnoknak a fűtését biztosító központi, naftával üzemelő kályhát helyezzük. A fűtőanyag tárolása körül adódtak ugyan gondok, de menet közben azt is megoldottuk. Egyébként a nagyterem fűtése körül is módosultak némileg a tervek.
* Gondolom, többen is megkérdezték már Öntől, valójában mely munkálatokat sikerült november óta befejezni.
- Amit rontani és bontani kellett, az végre kész! Komolyra fordítva a szót, valóban nagy a felfordulás házunk táján, szerencsére jó értelemben véve. Mert meg kell hagyni, dolgoznak az emberek, le a kalappal előttük! A munkavállaló cégeknek (a szabadkai Yumol Kft.-ről, illetve a nagylajosfalvi Građevinar Petrović építővállalatról van szó - a szerző megjegyzése) a feladathoz való felelősségteljes viszonyulása valóban páratlan, és nyilvános dicséretet érdemel. Említettem, hogy a napokban betonozták a színpadot a nagyteremben, de erre az alapra is jön még egy speciális anyagból készült réteg, mely a leendő színpadalap rugalmasságán hivatott javítani. Ezenkívül elkészült tizennégy illemhely közfala, a konyhakamra külső része, a ruhatár eleje, de mire e sorok napvilágot látnak, várhatóan az említett fülkékben is beépítik már a vezetékeket. A balkon, vagyis rajta keresztül az emelet, többé már nincs összekötve a nagyteremmel. Egy két méter széles és ötven centi magas ablaknak hagytunk helyet az új válaszfalon, melyet a rendezvénye(in)ket filmre vevők, illetve a fénytechnikusok vehetnek igénybe. A napokban a külső ajtók és ablakok beépítése kerül sorra. Nem várhatunk tovább az épület ,,becsukásá”-val, hiszen borzasztó a huzat.
* Beszélgetésünk idején az épület külső falainak vakolásán dolgoztak a mesterek. Bekukkantottunk: a benti pucolással már végeztek. A tervek szerint az épület csinosító festésének időpontja áprilisra tehető.
- A két öltözőbe és az emeleti klubhelyiségbe pedig hajópadló kerül, a kisterembe parketta... Egyelőre azonban nem vágnék a dolgok elébe. Ugyanígy a nagyterem székeire is megvan a pénz, de korai lenne még vásárlásba fognunk.
* Milyen programokat terveznek a felújított művelődési otthonban? Megítélése szerint mire volnának leginkább vevők a helybéliek?
- Haladjunk csak lépésben, egyelőre ugyanis a rangjához méltó megnyitást kell megterveznünk. Ehhez viszont további pénzeszközhöz kell folyamodnunk. Ami a községi szintű megmozdulásokat illeti, szeptember közepén a felújított József Attila MO lesz a házigazdája egy vándorjellegű, évi rendszerességgel megszervezendő képzőművészeti kiállításnak. Bevallom, hiába vagyok bizakodó, optimista, a korábbi időpontokra kért megmozdulásokra mégsem mertem rábólintani. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak a tartományi oktatási és művelődési titkárság által támogatott programtervezetébe, vagyis a 2008. esztendei vendégszereplési kalendáriumába is bekerültünk. Időközben a zenei ifjúságunk is érdeklődött, számíthatnak-e ránk az olyan jellegű partyk, koncertek helyszínválasztásában, amelyek egy ideje a debellácsi tavakon gyűjtik egybe a zenerajongókat? Majd megbeszéljük. Elvégre a terem azért készül, hogy ésszerűen használjuk, nem pedig azért, hogy üresen álljon, mint korábban oly gyakran. Terveink szerint már most, február folyamán ismét elkezdi a munkát a művelődési otthon drámai szakcsoportja. Próbálni az irodában is lehet, ahol szűkösen ugyan, de még elférünk. Szóval, először is bővítjük kínálatunkat, és hiszem, ha majd újból beindul itt a munka, sem ötletekben, sem színházlátogatóban nem lesz hiány. Azt ugyan csak remélhetem, hogy könnyű lesz visszanevelni színházához a publikumot - a valót ugyanis már volt szerencsém megtapasztalni. Viszont semmiképpen sem adjuk fel! Az épület szép lesz, tiszta, télen fűtött. Minimálisra csökken annak a veszélye, hogy éppen itt szerezzen valamilyen megfázásos nyavalyát az ember. Mert eddig hideg teremben kellett ücsörögnie, művelődnie annak, aki eljött!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..