home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Nagy bajban van a barátom”
(—)
2014.07.16.
LXIX. évf. 29. szám
„Nagy bajban van a barátom”

Talán ezzel a Republic-slágerrel jellemezhetőek a szerbiai belpolitikai viszonyok, elsősorban a gazdaságban uralkodó állapotok. A hét híre mindenképpen Lazar Krstić pénzügyminiszter távozása, amely az ország súlyos gazdasági helyzetére utal — ez még a laikusok számára is egyértelmű. Ettől függetlenül Belgrád továbbra is egyfajta „külön utas” politikát próbál folytatni külpolitikájában, amit az EU illetékesei egyre nagyobb nemtetszéssel szemlélnek.

Krstić lemondott

Miután a kormány a múlt szombaton elfogadta, s a parlament elé utalta a munkatörvényt, Lazar Krstić pénzügyminiszter váratlanul lemondott. Az USA-ból hazatért fiatal szakember azzal indokolta távozását, hogy Aleksandar Vučić kormányfő túl vajszívű a reformok tekintetében. A távozó pénzügyminiszter ugyanis a nyugdíjaknak 20, a fizetéseknek pedig legalább 15 százalékos csökkentését szerette volna elérni. Ugyancsak 30 százalékos árdrágítást tartott szükségesnek az áramszolgáltatás terén, s szerinte az elkövetkező két évben 160 000 embert kell majd kirúgni az állami szférából. Vučić kormányfő elismerte, hogy mindez szükséges, egyszersmind hozzátette, hogy ő személy szerint képtelen mindezt véghezvinni. (B92, Blic, Telegraf)

Az utcán folytatják

Miután az országos szakszervezetek nem tudtak megállapodni a kormánnyal a munka törvénykönyvéről, képviselőik kijelentették, hogy tiltakozásul az utcákra szólítják tagjaikat. Branislav Čanak és Ljubisav Orbović szakszervezeti vezetők úgy nyilatkoztak, hogy az első tiltakozó megnyilvánulásra július 23-án kerül majd sor. Azt is hozzátették, hogy a kormány téved, ha úgy véli, azzal tud majd új beruházókat az országba hozni, hogy olcsóvá teszi a munkaerőt. (Beta, Tanjug)

Illetéktelenek

A szerb Rektori Konferencia (Konus) illetéktelennek nyilvánította magát Nebojša Stefanović belügyminiszter plágiumgyanús doktori értekezése ügyében. A Megatrend új rektora, Slobodan Pajović úgy nyilatkozott, hogy a belügyminiszter dolgozatát egy, az egyetemtől független testület fogja majd megvizsgálni. Időközben több, más köztisztviselő értekezésével kapcsolatban is felmerült a plágiumgyanú. Ilyen például Újbelgrád demokrata polgármestere, Aleksandar Šapić. Emellett a Peščanik portál hasonló vádakat fogalmazott meg Siniša Mali belgrádi főpolgármester ellen is. (Blic, Tanjug)

Két feltétel

A német Bundestag kormánypárti képviselői Belgrád tudomására hozták, hogy a csatlakozási tárgyalásokat mindaddig nem kezdik meg, amíg a belgrádi kormány nem fogja következetesen alkalmazni a brüsszeli megállapodást. Ugyancsak feltétel, hogy a szerb kormány megtalálja és elítélje azokat a személyeket, akik 2008-ban felgyújtották a belgrádi német nagykövetséget. A Danas napilap úgy tudja, hogy a német politikusok egyértelműen közölték Belgráddal, hogy ebben az esetben szó sem lehet időhúzásról. (Danas)

Mélyponton az infláció

Öt évtizedes mélypontjára esett a szerbiai évközi infláció. A Szerb Nemzeti Bank adatai alapján a júniusi pénzromlás 1,3 százalékos volt. (Beta)

A Balkán reformálása rosszabb a pokolnál!

„Amikor reformokat szeretnének végrehajtani, függetlenül attól, hogy erre Szerbiában, Horvátországban vagy Boszniában kerül-e sor, az rosszabb, mint maga a pokol. Ez nagyon nehéz, de én természetesen határozottan ennek rendelem alá magam” — ezt a mondatot tartalmazza a többi közt az az interjú, amelyet Aleksandar Vučić kormányfő adott az amerikai CNBC hírtelevíziónak. (Telegraf)

Azért tanulnak, hogy elmenjenek

A Večernje novosti tényfeltáró riportjában arról tudósít, hogy a legtöbb középiskolás úgy választja meg egyetemi tanulmányainak színhelyét, hogy a diploma megszerzése után mihamarabb elhagyhassa az országot. Az adatok szerint az Elektrotechnikai Kart elvégzők harminc százaléka az oklevél kézhezvétele után azonnal külföldre távozik. Hasonló gondokkal szembesül az egészségügy is. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy jelenleg tízezer szerb orvos dolgozik külföldön. (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..