home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nagy Szebasztián Balkán-bajnok
Tóth Tibor
2016.10.31.
LXXI. évf. 43. szám
Nagy Szebasztián Balkán-bajnok

A magyarkanizsai Potisje Birkózóklub tavaly decemberben ünnepelte meg fennállásának 50. évfordulóját. A gazdag múltú egyesület számos országos és tartományi bajnokot adott a jugoszláv, majd a szerbiai birkózásnak, de a nemzetközi sikerek sem maradtak el. A legújabb Nagy Szebasztián nevéhez fűződik, aki a romániai Craiovában megtartott junior-Balkán-bajnokságon a dobogó legmagasabb fokára állhatott a 66 kilogrammosok mezőnyében.

Az újvidéki Testnevelési Kar elsőéves hallgatója tizennégy évvel ezelőtt, ötéves korában kezdett el birkózni. Édesapja vitte el edzésre, de akkor még nem tetszett neki ez a sportág, ám az edzésre ösztönző csokoládé hatására egyre inkább megkedvelte a birkózást. Óvodáskorában a klub akkori edzője, Újhelyi László ellátogatott az iskoláskor előtti intézménybe, és ettől a naptól kezdve Szebasztián egyre inkább megszerette ezt a nemes sportágat. Azóta nincs olyan nap, hogy ne eddzen, ne gondoljon a birkózásra, és ne nézzen ezzel kapcsolatos videókat. Eddigi pályafutása is bővelkedett sikerekben. A serdülő-Európa-bajnokságon még idősebb pionírként az 5. helyen végzett, majd utolsó éves serdülőként a világbajnokságon is az 5. helyet szerezte meg. Ugyanebben az évben két mediterrán bajnoki címet is elnyert a Magyarkanizsán megtartott megmérettetésen: előbb a 17 éven aluliak, majd két nappal később a 20 éven aluliak mezőnyében is a tiszteletére játszották el a himnuszt. Hazai porondon saját korosztályában még sohasem végzett az elsőnél gyengébb helyen.

A romániai Balkán-bajnokságon belgrádi riválisával, Aleksa Erskivel kezdett, akitől az év elején egy belgrádi versenyen vereséget szenvedett. Fűtötte a visszavágás, és ez sikerült is.

— Nagyon akartam vele birkózni, hogy a válogatott edzői is lássák, jobb vagyok nála. A mérkőzés előtti napokban szinte imádkoztam, hogy vele sorsoljanak össze. Ő sokat fogyasztott, így tudtam, minél később birkózok vele, annál jobban felszívja magát. Betegséggel bajlódtam, a megfázás miatt nehezen kaptam levegőt, de 8:1 arányban nyertem. Az eredmény ellenére nem volt sima a mérkőzés, az első másodperctől kezdve diktálnom kellett az iramot, és el is kellett dobnom az ellenfelet a győzelemért. Az elődöntőben egy nálam kétszer-háromszor erősebb bolgár sportoló következett. Próbáltam minél hatásosabb taktikát kitalálni, sokat mozgattam, próbáltam kifárasztani. Az első menet végén 2:2-es eredmény állt az eredményjelzőn, a másodikban azonban vetélytársam már elfáradt, én pedig akkor kezdtem el igazán birkózni, és 11:3 arányban győzedelmeskedtem felette. A döntőben egy nagyon nyugodt és technikás török versenyző várt rám. Türelmesen kivárja a lehetőséget, csak akkor dobja el ellenfelét, ha biztos a dolgában, és ilyenkor be is fejezi a meccset. Az első menetet 1:0-ra nyertem, a másodikban pedig vártam, hogy kezdeményezzen. Jött is, előbb én dobtam el őt, majd ő engem, végül pedig 5:3 arányú vezetésnél, tíz másodperccel a vége előtt betussoltam, és megnyertem a mérkőzést — mondta az újdonsült Balkán-bajnok.

A júniusi junior-Európa-bajnokság nem az elképzelések szerint sikerült — ott egy korábban többször legyőzött moldávtól kapott ki az első fordulóban —, de a Balkán-bajnoki cím egy újabb lendületet adott a tizenkilenc éves magyarkanizsai fiúnak. Hamarosan az iráni világkupán lép szőnyegre, majd következik a mediterrán bajnokság. A jövő évi versenyek közül kiemelkedik a junior-Eb és -vb, ahol Szebasztián célja az éremszerzés.

— Emlékszem, kiskoromban apukám mindig világbajnoknak hívott. Én még akkor nem igazán tudtam, mit is jelent ez, az olimpiáról pedig akkor még nem is hallottam. Az az álmom, hogy a felnőttek között világbajnok legyek — mondta.

Javában tart az országos csapatbajnokság, melyen a Szebasztiánt is soraiban tudó magyarkanizsai Potisje eddig egy győzelmet és egy döntetlent könyvelhetett el. A fiatal tehetség mindkét mérkőzését megnyerve segítette bajnoki pontokhoz egyesületét.

— Tavaly a bronzérmet szereztük meg, viszont jobb sorsolással a második helyen is végezhettünk volna. Az idén is szeretnénk bejutni a legjobb négy közé, a rájátszásban pedig majd meglátjuk, mi lesz — mondja Szebasztián.

Dukai Károly, a Potisje Birkózóklub elnöke elismerően szólt a versenyzőről.

 

— Szebasztián nagyon stabil, testileg és szellemileg is érett birkózója klubunknak, akire a jövőben is építhetünk. Kitartóan készül a versenyekre, tehetséges, szorgalmas, úgyhogy még sok kiváló eredményt várunk tőle. Nagyon fontos számunkra, hogy Balkán-bajnokunk van, a létjogosultságunkat igazoljuk az ilyen eredményekkel, illetve azt, hogy minden támogatás jó helyre kerül. A magyarkanizsai birkózóknak nem ez volt az első Balkán-bajnoki címük — korábban többek között Nagy Fanni és Dejan Petrović is nyert már az idősebb pionír, illetve a serdülő korosztályban —, és biztos vagyok benne, hogy nem is az utolsó — emelte ki a klubelnök.

A legkisebbektől a legnagyobbakig 50-55 birkózó jár a Potisje edzéseire, akikkel Újhelyi Sándor és Fábián Ákos foglalkozik. Utánpótlásszinten az idén huszonhat tartományi, illetve országos bajnoki címet szereztek a Potisje versenyzői a különböző korosztályokban, jelenleg pedig elsősorban a felnőtt-csapatbajnokságra összpontosítanak.

— Tavaly bronzérmesek voltunk, az idén azonban egy kicsit megváltoztak az erőviszonyok azzal, hogy a szabadkai Spartacus teljesen átalakította a felnőttcsapatát. Az elmúlt évben a bajnokság elején nem voltak érmes elvárásaink, a vége felé azonban már megjött az étvágy, a fiúk is maximálisan odatették magukat a szőnyegen, aminek eredményeként meglett a bronzérem. Az idei bajnokságban az első két forduló eredménye biztató (5:3-as győzelem a belgrádi Radnički és 4:4-es döntetlen a Novi Sad csapatával), de még csak most következik a neheze, amikor is az úgynevezett legyőzhetetlen ellenfelek várnak ránk. Akár sikerülhet is a negyedik hely az alapszakasz során, a rájátszásban pedig egy kis szerencsével az újabb érem is — véli Dukai.

Évente több nagy versenynek ad otthont a Potisje Birkózóklub. Több korosztályos tartományi és országos bajnokságot, valamint kupaversenyt rendeznek itt, nyaranta a legkisebbek részvételével edzőtábort szerveznek, ezenkívül két emlékversenynek, a Balassa Rudolf- és a Csaba Ferenc-emlékversenynek is rendszeres házigazdája az egyesület. Balassa Rudolf nevéhez a magyarkanizsai birkózás megteremtése fűződik, Csaba Ferenc pedig az egyetlen magyarkanizsai olimpikon, akinek emlékére az idén tizenkét ország (Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Lengyelország, Moldávia, Szerbia) 301 utánpótláskorú birkózója lépett szőnyegre a gyógyfürdő sportcsarnokában.

— Az önkormányzat évről évre támogatja programunkat. Sikeresen pályáztunk a tartományi ifjúsági és sporttitkárságnál, emellett helyi vállalkozók, cégek is hozzájárultak a torna sikerességéhez. Ezzel a rendezvénnyel bizonyítottuk, hogy hosszadalmas és kitartó munkával sok minden megvalósítható — emelte ki Dukai Károly, a Potisje Birkózóklub elnöke.

A mérkőzésekre, tornákra a gyógyfürdő sportcsarnokában kerül sor, az edzéseket pedig az általános iskola tornatermében szokták megtartani. Szeretnének nagyobb teremben készülni a rangos megmérettetésekre, és bíznak benne, hogy ebbéli törekvéseiket előbb-utóbb siker koronázza.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..