home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Na, de ki lesz a miniszterelnök?
2016.08.01.
LXXI. évf. 30. szám
Na, de ki lesz a miniszterelnök?

A nagy nap — kormány még most sincs! —


Jeremić a harmadik helyen végezhetett — Jelentsük fel szomszédunkat! — 95 százalékát visszakapják

A nagy nap — kormány még most sincs!

Nagy nap ez Szerbiának — jelentette ki Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a 23. és a 24. tárgyalási fejezet magnyitása után Brüsszelben. Miroslav Lajčák, a soros EU-elnöklő Szlovákia külügyminisztere szerint nagy előrelépés történt Szerbia és az Európai Unió viszonyában, míg Johannes Hahn uniós bővítési biztos úgy fogalmazott, nagy elismerés ez a nyugat-balkáni országnak.

Két kulcsfontosságú fejezet megnyitásával jelentős előrehaladás valósult meg a társulási folyamatban — jelentette be Miroslav Lajčák. A szlovák tárcavezető hozzátette, ha egy tagjelölt ország elvégzi a szükséges házi feladatot, az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat.

Brüsszelben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, Magyarország minden támogatást megad Szerbia uniós csatlakozási folyamatához, és elfogadhatatlannak tarja, ha bármely tagállam vagy európai uniós intézmény ezt a folyamatot blokkolja. Úgy vélekedett, hogy a Nyugat-Balkán stabilitásához vezető leggyorsabb út az európai és az euroatlanti integráció folytatása.
Különösen jelentős nap ez Szerbia számára — hangoztatta Aleksandar Vučić. A szerb kormányfő megköszönte a támogatást az ország eurointegrációjában, főleg a magyar félnek. „Különösen hálás vagyok magyarországi barátainknak, Szijjártó Péternek, aki kiválóan beszélt.”

Mindeközben Aleksandar Vučić bejelentette, hogy augusztus első felében megalakulhat a szerb kormány, ám ha erre nem kerül sor, akkor nem zárta ki annak a lehetőséget sem, hogy valaki más lesz majd a miniszterelnök. Vučić sejtelmesen kijelentette, hogy gondjaik vannak, de azokról nem beszélhet, majd hozzátette, hogy nem szeretne olyan kormányt létrehozni, amelyet ő maga sem fogadna el.

Lehet szőni a különböző összeesküvés-elméleteket… (B92, Pannon)

Jeremić a harmadik helyen végezhetett

Zárt ajtók mögött tartotta meg az új ENSZ-főtitkár megválasztására irányuló első szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A nagykövetek 12 jelölt közül választhatnak, akiknek egyike Vuk Jeremić egykori szerbiai külügyminiszter, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnöke. Az eredményeket nem hozták nyilvánosságra, de nem hivatalos értesülések szerint az első forduló után António Guterres egykori portugál kormányfő vezet, a második helyen Danilo Türk korábbi szlovén államfő végzett. Az AP hírügynökség diplomáciai forrásai szerint a harmadik helyen a bolgár Irina Kokova, a macedón Srgjan Kerim és Vuk Jeremić osztozik.

Jeremić az első körben kilenc szavazatot szerzett. (Blic)

Jelentsük fel szomszédunkat!

A Szerbiai Adóhivatal bejelentette, az egész országban ellenőrzik majd, hogy a lakások bérbeadói és a bérlői kötöttek-e szerződést. Ha nincs szerződés, nincs adófizetés sem, ez pedig súlyos büntetést is vonhat maga után.

Az adóhivatal most azt üzente az adóköteles polgároknak, hogy elsősorban megelőző és nem gátló intézkedésekkel kívánja őket adófizetésre ösztönözni.

Az adóhivatalban azt mondják, a saját értesüléseik és a polgári bejelentések alapján gyűjtik be azoknak a bérbeadóknak a nevét, akik nem fizetnek adót a bérleti díj után. Ennek egyik módja az adóriasztó, melyen keresztül a polgárok bejelenthetik azokat a bérbeadókat, akikről feltételezik, hogy a lakbérből megvalósított jövedelmüket nem vallják be.

Ilyen bejelentést a www.poreskialarm.rs és a www.poreskialarm.gov.rs oldalakon lehet tenni.

Az adóhivatalban azt mondják, a bérbeadók kötelesek az ingatlan kiadásából származó jövedelmükről szóló adóbevallást legkésőbb a bérleti szerződés megkötése utáni harminc napon belül benyújtani. Ha erre nem kerül sor, az adóhivatal viszont tudomást szerez a bérleti díjból származó jövedelemről, az adóellenőrök megteszik a hatáskörükbe tartozó intézkedéseket. (Tanjug)

95 százalékát visszakapják

Az előre befizetett pénzük 95 százalékát visszakapják azok a szerbiaiak, akik elállnak a tervezett törökországi nyaralásuktól, azoknak viszont, akik kitartanak az üdülési célpont mellett, lehetővé teszik az utazást — állapodtak meg az Air Serbia légitársaság és a szerbiai turisztikai szervezetek nemzeti egyesületének (YUTA) egyeztetésén. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..