home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Muzslyai oázisok
Kónya-Kovács Otíla
2020.11.10.
LXXV. évf. 45. szám
Muzslyai oázisok

A közösségi hálón láttam néhány fotót, melynek megcsodálása után arra döbbentem rá, hogy Muzslyán is vannak igazi oázisok, melyek nagyon sok érdekes, különleges növényt rejtenek. Olyanokat, amelyekről eddig nem is tudtam, hogy nálunk is megélnek. Mint például a banánfák.

Ördög Árpád hatalmas növénybirodalmában elsősorban arra voltam kíváncsi, mikor kezdődött nála ez a vonzalom. A válaszon gondolkozott egy kicsit, mert az édesanyjától örökölte ugyan a növények iránti szeretetet, viszont őt már inkább az egzotikus példányok érdekelték. Vannak huszonéves fái is, tehát ennyi idő távlatában kezdte vásárolni a különféle kedvenceket. Igazi gyűjtőre vall, hogy mindig újabbnál újabbakat szerez be, mert ami van, az sohasem elég. Így mára már egy igen impozáns gyűjteményt gondoz, benne számos olyan növénnyel, amelyet a hidegtől is meg kell védenie.


Ördög Árpád

Mint mondta, a pálmákkal sokat kísérletezett, nyolc-kilenc éve kiültette őket a kertbe, és eddig még mindegyiket sikerült megvédenie a fagytól. Az első megvásárolt növénye a télálló, basjoo banánfa volt. Egy újságcikk elolvasása után rendelte meg. Kapott is egy szép példányt, melyet ugyan megviselt egy kissé a postai szállítás, de végül egy év után kiültette, és már több mint húsz éve ugyanazon a helyen áll. Virágzik is, de olyan rövid a vegetáció, hogy a termése nem tud beérni, így inkább csak dísznövény.

Árpádnál lótuszbanán is van, mely törpebanánként is ismert, ez Kínából ered, és akár 2500 méteres magasságokban is megél, jól bírja a telet. Azután a maurelli banán, azaz a piros banán, melyet jól elszaporított, holott először csak egy kis növénykét vásárolt Szerbiából.

— Vannak itt alokáziák, kalokáziák, különféle banánfajták, citrusok, valamint sokféle agávé és filodendron, xanthosomából is több fajta, kordiniák, jukkák, begóniák… Ezek ápolgatásához, nevelgetéséhez nagyon nagy szeretet kell. A munka rendkívül időigényes, de ha kedveljük ezt a tevékenységet, akkor nem nehéz nap mint nap törődni a növényekkel. Minden évszakban megvannak a feladatok, például nyáron a mindennapos locsolás elkerülhetetlen. Tavasszal a növények kiültetésére, ősszel pedig a teleltetésükre való felkészülésre megy el a legtöbb idő. Megfelelően be kell takargatni a növényeket, hogy minél jobban átvészeljék a hideg hónapokat.

Bepillantottunk a teleltetőbe is, ahol hely már alig van, viszont a szabadban még mindig sok a cserepes növény. Általában egymás hegyén-hátán telelnek át, mert valóban rengetegen vannak, és évről évre mind többen lesznek. Viszont a lényeg a pihentetés, mert a növények a néhány téli hónapot „átalusszák”, és ilyenkor a meleg- és a fényigényük is kisebb.

Árpád a pálmák szerelmese, van is neki jó néhány fajta ebből a kecses növényből.

— Phoenix canariensis, azaz kanári datolyapálma, Washingtonia filifera, Brahea armata, vagyis sziklapálma, de mexikói kék pálmának is nevezik, Chamaerops humilis, azaz törpe lószőrpálma és Trachycarpus fortunei, vagyis kenderpálma — ezek a fajták tűrik el legjobban a fagyokat. Azoknak a pálmáknak, amelyek gyorsan fejlődnek, télire általában levágom a leveleit, mert így megmenthetem a növényt a gombásodástól, a pálmának ugyanis csak egy szíve van, és ha az kihal, akkor nem tud továbbfejlődni. A nagyobb pálmafáknál fűtőszálakat is használok a takarás alatt.

Ördög Árpádtól azt is megkérdeztem, hogy ha három kedvencet említhet, melyek volnának azok. Némi gondolkodás után következett a sorrend: Brachea armata, azaz a kék színű pálma, aztán a kolokázia black magic, mely egy lilás-fekete színű, óriási levelű „ádámcsoda”, végül pedig a piros banán, a maurelli. Azt is elmondta, hogy elég sok mindent szeretne még beszerezni, habár már most is 200-300 cserépnyi növénye van.

Árpád maga szereti istápolni őket, besegítést nem igényel és nem is engedélyez. Az oázis lakói pedig többszörösen viszonozzák a szeretetet, a törődést: pompáznak, egyik zölden, másik feketén vagy kéken, pirosan.

A muzslyai Borki házaspár is csodálatos kerttel dicsekedhet, imádja a szép növényeket. Kornélia viccesen mesélte, hogy a férje, Tomi érdeme a kert, neki viszont „engedélye” van ahhoz, hogy dicsekedjen vele. Náluk is van többfajta pálma, banánfa, leánder, bambusz, papaja, citromfa, kána, ádám, filodendron, tavirózsa, vízipálma. Most a pálmák kerülnek előtérbe, többfélével próbálkoznának, hogy minél impozánsabb példányokkal tegyék szebbé a környezetüket.  


A Borki házaspár: Kornélia és Tamás

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..