home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Muzslyai mindennapok
DÉVAVÁRI D. Zoltán
2005.09.07.
LX. évf. 36. szám
Muzslyai mindennapok

A muzslyai katolikus templomMuzslyának mintegy 8500 lakosa van. A legutóbbi népszámlálás alkalmával 75%-nyian vallották magukat magyarnak. 15 százalék a szerbek aránya, a lakosság tíz százaléka pedig nem nyilatkozott nemzeti hovatartozásáról, vélhetőleg a vegyes házasságok nagy száma miatt....

A muzslyai katolikus templom

Muzslyának mintegy 8500 lakosa van. A legutóbbi népszámlálás alkalmával 75%-nyian vallották magukat magyarnak. 15 százalék a szerbek aránya, a lakosság tíz százaléka pedig nem nyilatkozott nemzeti hovatartozásáról, vélhetőleg a vegyes házasságok nagy száma miatt. A vallási megoszlás szintén a lakosság számarányát tükrözi: nagy többségben vannak a katolikusok. A fenti adatot, akárcsak a faluval kapcsolatos többi információt helybéliek mondák el ottjártunkkor. Tápai János, a VMSZ muzslyai alapszervezetének elnöke, Kovács László a falu tanácsának alelnöke, Sötét János önkormányzati képviselő és Juhász Béla önkormányzati képviselő készséggel álltak rendelkezésünkre. A falu mindennapjainak megtárgyalása után arra is maradt időnk, hogy körbejárjuk a települést.
A muzslyaiak Padéról és Szajánról származtatják magukat. A települést a hatvanas évek végén Becskerekhez csatolták. Tekintettel arra, hogy a környéken a földek minősége elmarad az átlagos vajdaságitól, az itt élőknek mindössze a tíz százaléka foglalkozik mezőgazdasággal, s körülbelül ennyire tehető a kertészetből élők száma is. Beszélgetőtársaink elmondják, hogy a múlt században a muzslyaiak elsősorban kubikosmunkából éltek. Az elmúlt időszak gazdasági mélyrepülése igencsak érezteti hatását ezen a településen is, hiszen eluralkodott a munkanélküliség. Az egyik legégetőbb problémát most is ez okozza, és nyilván csak az ország gazdasági megszilárdulása, illetve integrációs folyamata orvosolhatja majd.
A faluban két általános iskola van, mintegy ezer kisdiákot fogadnak be, és bennük magyar nyelvű oktatás is folyik. Az általános iskola elvégzése után a diákok többsége Nagybecskereken folytatja tanulmányait. Kovács László fontosnak tartja megemlíteni, hogy az elmúlt években a bánsági városban javult a magyar oktatás helyzete. Régebben csak a gimnáziumban lehetett magyarul tanulni. Most négy tanintézetben van erre lehetőség: az elektrotechnikumban, a gimnáziumban, az egészségügyi szakközépiskolában, illetve a mezőgazdasági középiskolában. Az egyetemi tanulmányokat folytatók többsége Újvidék és Szabadka felé orientálódik, de olyanok is vannak, akik Magyarországon tanulnak tovább. Kovács László azonban rögtön hozzáteszi, hogy az anyagi helyzetük miatt keveseknek adatik meg ez a lehetőség.
Tavaly decemberben járt le a helyi járulék fizetésének időtartama, de meghosszabbításához hozzájárultak a helybeliek. Jóval kevesebb összeggel lehet azonban sáfárkodni, mint előtte, mert szűkös anyagi helyzetük miatt sem a nyugdíjasokat, sem a munkanélkülieket nem kötelezik a fizetésére. Az elmúlt három évben az utak olyannyira megrongálódtak a faluban, hogy halaszhatatlanná vált a felújításuk. A munkálatokra az év végén kerülhet sor, amikor befejeződik a szennyvízhálózat kiépítése. A lakosság 18 évig fizette a helyi járulékot a szennyvízcsatorna kiépítésére, de az voltaképpen az elmúlt négy évben készült csak el. Nemrégiben épült fel egy gyermekorvosi rendelő is, mely jelentősen megkönnyítette a szülők helyzetét, hiszen a kis betegeket nem kell Nagybecskerekre vinni. A falu megvásárolta a volt mozi épületét, melyben rekreációs központot szeretnének létesíteni.
Muzslyának kiépült telefonhálózata van, jelenleg a kábeltelevízió-hálózaton dolgoznak. Hosszas tárgyalásokon - amelyek a veszekedésektől sem voltak mentesek - sikerült elérni azt, hogy a szolgáltató a műsorkínálatba tíz magyar csatornát iktasson be (vajon hol van ettől Szabadka?! - a szerk.). Az új rendszer lefektetése egyben az optikai internethálózat elterjedését is magával hozza. A helybeliek szerint ezt bizonyára megérzi majd a jól felszerelt Teleház, különféle tanfolyamokkal azonban vélhetőleg megőrzi mostani látogatottságát.
Muzslya kulturális és társadalmi élete igen gazdag. A településen húsz civil szervezet működik. A helyi járulék fele ezek fenntartására és működtetésére megy el. A legnagyobb művelődési egyesület Petőfi Sándor nevét viseli. Kiemelkedik még a Sziveri Jánosról elnevezett művészeti színpad, illetve a muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja. De nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Muzslyaiak Klubját sem, mely a faluból elszármazottakkal és a testvértelepülésekkel tart kapcsolatot.
A falunak jelenleg három testvértelepülése van. A délvidéki Ada, a magyarországi Mindszent, illetve a felvidéki Muzsla. Szeretnének egy erdélyi magyar településsel is hasonló kapcsolatot kiépíteni. A falu lapja a színes és igényes, 1997 óta megjelenő Muzslyai Újság, mely havilapként jelenik meg, ezres példányszámban. Fennállása óta egyébként első ízben kapott támogatást, mégpedig a Magyar Nemzeti Tanácstól.
A fiatalok számára nemcsak a helyi kocsmákban van lehetőség a szórakozásra. Ez elsősorban a helyi Ifjúsági Szervezetnek köszönhető. 2001-ben immáron önálló helyiséggel is rendelkeznek. A fiatalok mind Vajdaság, mind Magyarország területén sok-sok kirándulást tesznek, most éppen egy erdélyi utazást terveznek.
A bánsági magyar település így éli mindennapjait. A helyiek bizakodóak a megmaradást illetően, s a nehézségek ellenére is a jövőbe vetik tekintetüket. Hiszen a céljuk közös: a falu, a közösség megtartása, fejlesztése, gazdasági fellendítése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..