home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Muzslyai búcsú, falünnep
Kónya-Kovács Otília
2010.09.12.
LXV. évf. 38. szám
Muzslyai búcsú, falünnep

A búcsúbanMég egy búcsún vagyunk túl: a 108. muzslyai búcsún, amelynek a napja - mintegy 30 éve - egyben a falu ünnepe is. Régen csak a templom körül voltak árusok, ma már a nagyutcán és a Dózsa György utcában is megjelentek a bazárosok, lacikonyhások, s a búcsú előtt egy-két héttel megérke...

A búcsúban

Még egy búcsún vagyunk túl: a 108. muzslyai búcsún, amelynek a napja - mintegy 30 éve - egyben a falu ünnepe is. Régen csak a templom körül voltak árusok, ma már a nagyutcán és a Dózsa György utcában is megjelentek a bazárosok, lacikonyhások, s a búcsú előtt egy-két héttel megérkeznek a piactérre a körhinták és más játékalkalmatosságok.
A helybelieket és a vendégeket gazdag művelődési program várta. Először komolyzenei koncertet tartottak a Mária Neve-templomban, fellépett a Pianissimo kvartett: Ana Aleksić Šajrer (szólóének), Ljubica Blagojević (zongora), Stevan Tajti (gordonka) és Süveg Tibor (hegedű). Hagyományosan az idén is megnyílt egy közös kiállítás a Muzslyaiak Klubjában, amelyhez a MAKK-nak, a Nők Klubjának és a Muzslya Motorosklubnak a tagjai járultak hozzá.
A helyi közösség tanácsa díszülést tartott, mgr. Hallai Zoltán üdvözölte a meghívottakat. Jelen volt Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági képviselője, továbbá a városi tanács képviselői, a civil szervezetek vezetői, a környező települések elöljárói és mások. A délutáni tarka művelődési műsor keretében zajlott le a muzslyai búcsú hivatalos megnyitója, amikor a tanácselnök szólt az egybegyűltekhez, a Maltézer egyesület jóvoltából pedig ezúttal is felröppentek a békét jelképező galambok. Bemutatkozott a Petőfi Sándor MME-nak szinte minden csoportja, a hagyományápolók egyesületének zenekara, de színre léptek az erzsébetlaki táncosok, valamint Micsik Béla törökbecsei szólista, aki citerán és tekerőn játszott. Az esti szentmise után a Mária Neve-templomban a Domonkos ifjúsági kórus adott hangversenyt. A rendezvénysorozathoz a MAKK ifjú tagjai azzal járultak hozzá, hogy a járókelőkkel közösen egy 6X1,8 méteres vászonra lefestették Muzslyát úgy, ahogyan a jövőben, 2242-ben elképzelik.
A búcsún áruló cukrászok szerint már csak az idősebb korosztály vásárolta az igazi búcsúfiát, a mézes szívet. A selyemcukor azonban nem veszített a népszerűségéből és a minőségéből - legalábbis e cikk írója szerint.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..